24 Απρ 2020

Οργή στην Ερμιονίδα για το «απαγορευτικό» στους γιατρούς των Σπετσών – Επιστολή διαμαρτυρίας του δημάρχου Γεωργόπουλου στον Πρωθυπουργό


Πολύ μεγάλο θέμα στην Ερμιονίδα δημιουργήθηκε με τους γιατρούς που πήγαιναν για εφημερία από τις Σπέτσες στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, την ώρα που υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοϊού


στην περιοχή και στη δομή προσφύγων στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας».

Για την συγκεκριμένη υπόθεση έγιναν, μάλιστα, σχετικές αναρτήσεις από τους βουλευτές Πειραιά και Νήσων (εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκουν οι Σπέτσες, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού) Γιάννη Μελά και Νόνη Δούνια, προκαλώντας, μάλιστα, πολλές αντιδράσεις…

Τι συνέβη; Μετά από ενέργειες του δημάρχου Σπετσών, Παναγιώτη Λυράκη, που κινητοποίησε και βουλευτές, οι γιατροί από το ιατρείο του πανέμορφου νησιού, που χαρακτηρίζεται πολυδύναμο, δεν πάνε στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, για να μην υπάρξει ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού… Ο δήμαρχος τόνισε ότι προέβη σ’ αυτή την ενέργεια για το καλό του νησιού και να μην υπάρξει το ενδεχόμενο να μεταδοθεί ο ιός στο νησί του.


Σημειώνεται, βέβαια, ότι από τη Δευτέρα του Πάσχα (20/04), όταν και έσκασε το θέμα με τα πολλά κρούσματα στην Ερμιονίδα, το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου ενισχύθηκε, όπως ανακοίνωσε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω των αναγκών σε γιατρούς. Μόνο που αυτή η εξέλιξη με τους γιατρούς από τις Σπέτσες, προκάλεσε την οργή αυτών στο Κρανίδι, οι οποίοι έχουν καλύψει, όποτε χρειάστηκε, το ΠΙ Σπετσών. Σε δυο περιοχές που το Σύστημα Υγείας και η περίθαλψη έχουν πολλά προβλήματα και ελλείψεις.

Να τονιστεί ότι πρόκειται για περιοχές που είναι πολύ κοντά και η σχέση είναι… στενή σε όλα τα επίπεδα. Οι Σπέτσες τροφοδοτούνται, άλλωστε, από το λιμάνι στην Κόστα, που ανήκει στην Ερμιονίδα. Οι δυο περιοχές ανήκουν, όμως, σε άλλες διοικητικές περιφέρειες και εδώ… κολλάνε οι τοποθετήσεις των Γιάννη Μελά και Νόνης Δούνια.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ευχαρίστησαν τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υγείας που ανταποκρίθηκαν άμεσα, στο από κοινού αίτημα τους, κάνοντας σχετικές κοινοποιήσεις στο Facebook. Αυτές οι αναρτήσεις προκάλεσαν, όμως, και αντιδράσεις – αλλά και επαίνους από τους κατοίκους των Σπετσών – καθώς πολλοί κάτοικοι από την Ερμιονίδα, σε μια περίοδο που δίνεται μάχη με τον κορονοϊό, τους κατηγορούν για έλλειψη αλληλεγγύης.



«Εδώ πήγαν γιατροί από την Ρωσία στη Ιταλία και σεις βάζετε φραγμούς σε περιοχές που είναι σε απόσταση… αναπνοής για να εξυπηρετήσετε μικροπολιτικά συμφέροντα», ανέφερε πολίτης με σχόλιο στη Νόνη Δούνια.

Με τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να απαντάει σε όλα τα… παραπάνω με τα παρακάτω λόγια: «Οι υγειονομικές υπηρεσίες έκριναν ότι η μετακίνηση προσωπικού θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Από την πανδημία θα βγούμε με τις λιγότερες απώλειες, μόνο αν σεβόμαστε τις εντολές των υπευθύνων».

Μήπως για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ακόμα και εάν τηρείται ένα διαφορετικό πρωτόκολλο από την κυβέρνηση σχετικά με τους γιατρούς στα νησιά και τη μη μετάδοση του ιού, οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου θα έπρεπε να μην παίρνουν θέση; Το κομματικό ακροατήριο μπορεί να ικανοποιηθεί και άλλους τρόπους. Και όταν τόσοι γιατροί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, έτρεξαν εθελοντικά για να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Αυτή είναι η επιστολή που φέρει την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον», από τους γιατρούς του Κρανιδίου, απευθυνόμενοι σε κάθε αρμόδιο, σημειώνοντας τα εξής:

«Με αφορμή το έγγραφο 1033/20.04.2020 θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το προσωπικό του ΠI Σπετσών. Για μία ακόμη φορά παρά τις εξαιρετικές συγκυρίες, οι ιατροί αντιμετωπίζουν την κατάσταση αντιδεοντολογικά και αντισυναδελφικά, με την στήριξη μάλιστα του δημάρχου Σπετσών.

Το ΠΙ Σπετσών -παρότι πολυδύναμο- εξακολουθεί η οποιαδήποτε παροχή ιατρικής βοήθειας να σταματάει στο λιμάνι της Κόστας, από εκεί και πέρα αναλαμβάνει το Κ Υ Κρανιδίου…

Θεωρείται λοιπόν παράλογη απαίτηση οι ιατροί των Σπετσών να εφημερεύουν στο ΚΥ Κρανιδίου; Οι ιατροί του ΚΥ Κρανιδίου παρ’ όλα αυτά έχουν λάβει μόνο την τελευταία τριετία εντέλλεσθε εφημέρευσης δύο φορές προκειμένου να καλυφθεί το ΠΙ Σπετσών.

Είναι ανήκουστο σε καιρό πανδημίας να εξαιρούνται ιατροί με τις ευλογίες αρμοδίων φορέων, δήθεν «να μην μεταφερθεί ο ιός»

Ποιά λογική θα επέτρεπε στους υπόλοιπους ιατρούς κάτι τέτοιο…: Ή μήπως οι υπόλοιποι ιατροί είμαστε άνοσοι:::!!!

Θα ήταν λοιπόν πιο εποικοδομητικό όλες αυτές οι ενέργειες να είχαν γίνει προς την κατεύθυνση επάνδρωσης των δομών υγείας κι όχι για «να πέσουν στα μαλακά» κάποιοι…».

Κάτω από το έγγραφο, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς, υπάρχουν οι υπογραφές όλων των γιατρών του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου.

Σήμερα έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας για το θέμα και ο δήμαρχος Ερμιονίδας προς τον πρωθυπουργό
Διαβάστε την επιστολή: