6 Απρ 2020

Δ. Τούσουλης: Πώς επηρεάζει τους καρδιοπαθείς ο κορωνοϊός


Καλεσμένος στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Τούσουλης, μίλησε για την πανδημία που έχει πλήξει την χώρα μας και...

τις επιπτώσεις που υπάρχουν στους καρδιοπαθείς, εάν νοσήσουν από τον κορωνοϊό.

Ο κ.Τούσουλης εκτίμησε, πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, σε σχέση με άλλες χώρες ισοδύναμες από πλευράς πληθυσμού, όπως είναι π.χ. το Βέλγιο. 

"Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά συγκρατημένη, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί, αν δεν προσέξουμε, όλα τα δεδομένα να ανατραπούν. Είναι πρωτόγνωρη αυτή η έκρηξη της νόσου. Ο ιός αυτός έχει την ικανότητα να διασπάται πάρα πολύ εύκολα. Φαίνεται, λοιπόν, πως κάποιες χώρες δεν έλαβαν έγκαιρα τα μέτρα και επομένως έγινε η διασπορά του ιού σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες" εκτίμησε  ο καθηγητής.

Ο κ. Τούσουλης παρατήρησε, πως συνετέλεσε και το κλίμα σε αυτή την εξάπλωση. Οι χώρες στις οποίες παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων, έχουν υψηλή υγρασία και έχουν πολλά κρούσματα εποχιακής γρίπης. Σε αυτά τα μέρη έχουμε και χαμηλές θερμοκρασίες.

" Στην Βόρεια Ιταλία έχουμε αυτά τα ακραία φαινόμενα, ενώ στη Νότια Ιταλία που έχει πιο εύκρατο κλίμα έχουμε ηπιότερα συμπτώματα" είπε.

Σχετικά με τους καρδιοπαθείς, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε, πως ο ιός μπορεί να πλήξει τους καρδιοπαθείς με πολλαπλούς τρόπους.
Έχει μεγάλη επίδραση στους πνεύμονες. Η καρδιά με τους πνεύμονες είναι συγκοινωνούντα δοχεία, επομένως, αν χαλάσουν οι πνεύμονες η καρδιά ζορίζεται πολύ.

"Άρα οι καρδιοπαθείς είναι υψηλού κινδύνου και όχι μόνο αυτοί βέβαια. Υψηλού κινδύνου είναι και οι ασθενείς που έχουν υπέρταση και εκείνοι που έχουν σακχαρώδη διαβήτη."

Ο κ. Τούσουλης ζήτησε από τους καρδιοπαθείς να λαμβάνουν τα φάρμακά τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τις επαφές τους με άλλα άτομα και να μην επισκέπτονται χωρίς λόγο το νοσοκομείο. 

Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι εάν εκτιμήσουν, πως υπάρχει λόγος σοβαρός, βεβαίως θα πάνε στο νοσοκομείο. Να μην φτάσουμε στην άλλη πλευρά. Διότι, όπως επεσήμανε ο καθηγητής, ο μεγάλος αριθμός θανάτων στην Ιταλία και την Ισπανία ήταν, επειδή οι καρδιοπαθείς δεν πήγαιναν στα νοσοκομεία. Να μην συμβεί αυτό, είπε ο κ. Τούσουλης.