6 Απρ 2020

Ύφεση κοντά στο 4% βλέπει ο Σταϊκούρας και ξεκόβει το ενδεχόμενο μείωσης φόρων και εισφορών


Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε, ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει κοντά στο 4%, παρά τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που αναφέρουν, ότι «για κάθε μήνα...


περιορισμών, θα υπάρξει απώλεια δύο ποσοστιαίων μονάδων στην ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ». 
Ξεκαθάρισε, ότι το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών μετατίθεται μέχρι να περάσει η κρίση με τον κορονοϊό, ενώ για τον τομέα του τουρισμού ανέφερε πως «σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Χ. Σταϊκούρας ρωτήθηκε για την ύφεση που θα έχει η ελληνική οικονομία λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας και υποστήριξε, ότι «με τα σημερινά δεδομένα, η εκτίμηση είναι, ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 3%, κοντά στο 4%». Ωστόσο, προ ημερών ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, είχε προειδοποιήσει ότι ακόμα και στις ισχυρά οικονομικά χώρες, «για κάθε μήνα περιορισμών, θα υπάρξει απώλεια δύο ποσοστιαίων μονάδων στην ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα μείωσης για φόρους και εισφορές δεν μπορεί να ισχύσει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και μετατίθεται μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση της πανδημίας.

«Πρόκειται για μαραθώνιο, όχι αγώνα ταχύτητας, να μείνουμε μακριά από μαξιμαλισμούς. Χρειάζεται σχεδιασμός σε βάθος μηνών και ετών. Το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών μετατίθεται, αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά, μόλις καταφέρουμε να βγούμε από την υγειονομική κρίση. Το πακέτο μέτρων είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε και το Μάιο και τον Ιούνιο, χωρίς να υπάρχουν ταμειακά προβλήματα».

Ερωτηθείς, για το ποιοι κλάδοι της οικονομίας αναμένεται να υποστούν τις μεγαλύτερες ζημιές, δήλωσε πως δεν μπορούν ακόμα να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον τομέα του τουρισμού, που αναμένεται να υποστεί μεγάλο πλήγμα, λέγοντας πως «λαμβάνεται υπόψη και η επίπτωση στον τουρισμό το καλοκαίρι. Σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις».

Τέλος, δήλωσε, ότι «υπάρχουν αρκετά εκατομμύρια ως ταμειακά διαθέσιμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση. Τα μέτρα θα καλύψουν κομμάτι της απώλειας του εθνικού πλούτου, ρίχνουμε πολλά όπλα στη μάχη σήμερα, άλλα κρατάμε και εφόδια για την επόμενη μέρα της οικονομίας όταν τελειώσει η κρίση. 15,7 δισ. ευρώ το μαξιλάρι ασφάλειας, και περίπου 20 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι χρήματα των φορολογουμένων, που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο. Το πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε, έχει να κάνει με την ένταση της κρίσης».

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr