16 Απρ 2020

Χρ. Δήμας: Παρών στις δυο κρίσιμες τηλεδιασκέψεις για την Κορινθία


Για τις 2 σημαντικές τηλεδιασκέψεις με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα με έντονο ενδιαφέρον για τον Νομό Κορινθίας, ενημέρωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος ΔήμαςΗ αξιοποίηση της εγκαταλελειμμένης σιδηροδρομικής γραμμής...


του Ο.Σ.Ε από την Κόρινθο μέχρι το Δερβένι και η αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου.

"Συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη  Νίκα, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Οικονόμου, τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, τους Αντιπεριφερειάρχες κ. Αναστάσιο Γκιολή και Χάρη Βυτινώτη, την κα Αθηνά Κώνστα Κόρκα και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής ενότητας την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού Δικτύου του Ο.Σ.Ε", ενημερώνει ο υπουργός και συνεχίζει "όπως σας είχα ενημερώσει προ ολίγων μηνών, στην συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο του Ο.Σ.Ε, μελετάμε την αξιοποίηση της ανενεργής πλέον γραμμής, αλλά και όλων των δικτύων του Ο.Σ.Ε που δεν χρησιμοποιούνται. 
Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη Αναπτυξιακή προοπτική που θα αναβαθμίσει σημαντικά ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Κορινθίας.
Επιπλέον, συζητήσαμε με την ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την σημασία της αναβάθμισης του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου στην ορεινή Κορινθία, καθώς αυτό συμμετέχει σε σημαντικά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Αποδεδειγμένα η ερευνητική ομάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, καθώς πρόσφατα, μετά από οδηγία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, εντόπισε το στίγμα της πρώτης Ευρωπαϊκής αποστολής στον πλανήτη Ερμή. 

Επίσης, συμπλήρωσε την 100η παρατήρηση μιας έκλαμψης λόγω πτώσης μετεωροειδούς στην Σελήνη στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για το πρόγραμμα NELIOTA με αποστολή την μεσοπρόθεσμη μελέτη των παραγήινων αντικειμένων με «φυσικό εργαστήριο» μελέτης την Σελήνη."




Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης και ο Διευθυντής του Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών κ. Εμμανουήλ Πλειώνης και ο κ. Σπύρος Βασιλάκος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ).

"Οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους, να τους στηρίζουμε, ώστε να συνεχίσουν το πολύ σπουδαίο έργο που συντελούν." κατέληξε ο κ. Δήμας.