14 Μαρ 2020

Τριάντα οκτώ τα νέα κρούσματα. Τι είπε ο Τσιόδρας για τα κρούσματα σε γιατρούς νοσοκομείων


Τριάντα οκτώ νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 228 και συνιστώντας ψυχραιμία και όχι πανικό και κυρίως να αποφεύγεται ο συνωστισμός. 


Εξειδικεύοντας τα κρούσματα είπε, πως τα περισσότερα νέα κρούσματα είναι στην Αθήνα και πρόσθεσε πως τα «ορφανά» κρούσματα είναι 22. Πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται σε εντατικές μονάδες και ακόμη 57 νοσηλεύονται με ηπιότερα συμπτώματα. Όσον αφορά στο προφίλ των νοσούντων, το 51% είναι πάνω από 65 ετών και τα περισσότερα είναι στην Αθήνα. Εξάλλου, όπως είπε, ο κοροναϊός θα πλήξει κυρίως τους ανθρώπους άνω των 70 ετών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει, πως δεν θα πληγούν και κάποιοι νεότεροι άνθρωποι.  

Ο κ. Τσιόδρας δέχτηκε για πρώτη φορά και ερώτηση από δημοσιογράφο σχετικά με τις πληροφορίες για τη διασπορά κοροναϊού σε νοσοκομεία και συγκεκριμένα για τον συναγερμό στο Λαϊκό Νοσοκομείο, καθώς διαγνώστηκε με κοροναϊό ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Πέτρος Σφηκάκης και τις πληροφορίες πως έχουν διαγνωστεί με κοροναϊό τουλάχιστον τέσσερις γιατροί του νοσοκομείου. Σημειώνεται, πως η περίπτωση του Λαϊκού Νοσοκομείου δεν είναι η μοναδική, καθώς υπάρχουν πολλές πληροφορίες για κρούσματα κοροναϊού σε γιατρούς και σε νοσηλευτές και σε άλλα νοσοκομεία, πολλοί εκ των οποίων μπαίνουν σε καραντίνα, γεγονός που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στη διαχείριση της κρίσης, καθώς το ήδη περιορισμένο ιατρικό προσωπικό αποδεκατίζεται.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε, πως δεν επιθυμεί να αναφερθεί σε συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά θα μιλήσει γενικά. «Οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία. Θα εκτεθούν και θα νοσήσουν και επαγγελματίες υγείας. Είναι στην εμπροσθοφυλακή, υπάρχουν ειδικά κριτήρια προστασίας και συνέχιση της εργασίας κάποιων εξ αυτών που έχουν εκτεθεί, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Δεν μπορεί το σύστημα υγείας να υπολειτουργήσει επειδή κάποιοι εκτέθηκαν, καθώς δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ως όφειλαν. Δεν θα ήθελα, όμως, να τονίζουμε αυτά τα θέματα από την αρνητική πλευρά, αλλά από την θετική που είναι, πως, όσοι είναι στην εμπροσθοφυλακή, κινδυνεύουν περισσότερο και πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα».