15 Φεβ 2020

Η Γιάννα Αγγελοπούλου στο Ναύπλιο - Μπερδεύτηκαν τα νοήματα με τους εορτασμούς


Ξεκίνησε η Γιάννα Αγγελοπούλου την περιοδεία της στην Πελοπόννησο  από το Ναύπλιο, την πόλη που “κάθε σημείο της έχει αναφορά στην Επανάσταση” του 1821. 

 Σε ομιλία της, χθες το βράδυ ,είμαι σίγουρη πως μπέρδεψε τους αυτοδιοικητικούς που βεβαίως και προσδοκούν σε συμμετοχή τους στους εορτασμούς. 
Απευθυνόμενη  στους πολίτες στην κατάμεστη αίθουσα του Βουλευτικού,έδωσε έμφαση στην ευκαιρία αναστοχασμού που δίνει η επέτειος των 200 χρόνων. 

«Ως Επιτροπή θέλουμε με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν να αναδειχθεί όχι μόνο το ιστορικό γεγονός της επανάστασης αλλά και το τι έγινε μετά. Πώς προχωρήσαμε. Να περιγράψουμε στον εαυτό μας και στους άλλους “ποιοι είμαστε”, “πώς είναι η Ελλάδα σήμερα”, να τιμήσουμε ανθρώπους των οποίων η παρουσία μας σημάδεψε. Ανθρώπους που στήριξαν τον τόπο τους ως ευεργέτες, που έκαναν την Ελλάδα γνωστή ως αθλητές, που έγραψαν το όνομα τους στα βιβλία της επιστήμης ή στον βωμό της τέχνης. Και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί και κάθε πόλη έχει τους δικούς της» είπε.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως εδώ αρχίζουν τα "σκούρα". 
Πέραν του Ναυπλίου, η μοναδική πόλη  που  είναι απόλυτα "εντός" στην  φιέστα και  δικαιωματικά, ας μου πει κάποιος απο τους  δημάρχους,  ποιος  θα κατορθώσει να περιγράψει ποιος ήταν  ο τόπος του και πώς εξελίχθηκε και γιατί προόδευσε, αν προόδευσε..

Διότι η Γιάννα τους δυσκόλεψε αρκετά. 
Οι περισσότεροι στην Πελοπόννησο θεωρούσαν πως με το  τσαρούχι (που όλοι το έχουμε) και την φουστανέλα (επίσης) θα περνούσαν την οντισιόν. 
Εαν λοιπόν δεν έχεις μέσον,που και αυτό παίζει δυνατά,  τότε θα πρέπει να πας σε κάποιο μελετητικό γραφείο ή να είσαι καλός στην έκθεση ιδεών, να παντρέψεις το παρελθόν με  το παρόν και αυτό με  το μέλλον   για να περάσεις τους προκριματικούς.

Δεν μπορεί, θα παρατήρησε  η κ. Αγγελοπούλου το απλανές βλέμμα των δημάρχων γι αυτό και άνοιξε λίγο το "παράθυρο" της παρηγορίας: «Αυτό δε σημαίνει πως η ίδια η επανάσταση και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη γέννηση του κράτους μας θα μείνει εκτός των δράσεων και των εκδηλώσεων που θα γίνουν το 2021».
Και να τα χειροκροτήματα ανακούφισης. 


Το άγχος των αιρετών μεγάλωσε όταν περιέγραψε η κ. Αγγελοπούλου τι ακριβώς πρεσβεύει και στοχεύει η επέτειος των 200 χρόνων απο την Ελληνική Επανάσταση.

Πέραν τούτου δεν γνωρίζω γενικότερα  που απευθύνονται η κ. Αγγελοπούλου και οι κυβερνώντες μας . Η χώρα, οι δήμοι, η κοινωνία δεν έχουν  συνέλθει απο την 10ετή οικονομική κρίση, παρά τις  περί του αντιθέτου αναφορές.  
 Τα μνημόνια.Η  κρίση των βασικών μας θεσμών, βρίσκουν ακόμα  την  κοινωνία να αιμορραγεί και να τελεί σε σύγχυση.

Αυτό που πρεσβεύει για την ώρα η κ. Αγγελοπούλου μοιάζει ουτοπικό.
Και το υπογραμμίζω δίχως καμία πρόθεση να συνδέσω την συμμετοχή της και τον ρόλο της στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στα οράματα της κοινωνίας  και στις συνέπειες που είχαν για την χώρα μας.(Δεν παραβλέπω επίσης το γεγονός πως διοργανώσαμε σπουδαίους αγώνες.)

 Όμως σε μια τέτοια στιγμή αναρωτιέμαι τι και ποιος ζητάει απο την εξασθενημένη αυτοδιοίκηση, την κοινωνία, τους πολιτες  να διατυπώσουν επί της ουσίας "την  επιθυμία τους  για το αύριο";
Και όπως υπογράμμισε η πρόεδρος 
 «Αυτή η κουβέντα αφορά κάθε κοινότητα, είτε αυτή είναι ΟΤΑ, είτε κάποια επαγγελματική ένωση, είτε κάποιο σωματείο. Γιατί πολλά από αυτά που επιθυμούμε προκειμένου η χώρα μας να έχει τη θέση που της αρμόζει, ξεκινάνε από εμάς» είπε χαρακτηριστικά.

«Το δικαίωμα στον δημόσιο χώρο, το δικαίωμα να φτάσεις στο σπίτι σου με ασφάλεια χωρίς να σε σκοτώσει κάποιο αυτοκίνητο, ή να μπορείς να περπατήσεις στο πεζοδρόμιο, το δικαίωμα στη ζωή όταν χρειάζεσαι αίμα, ή μυελό των οστών, το δικαίωμα στην καθαρή θάλασσα, στο φυσικό τοπίο χωρίς χωματερές, όλα αυτά, δεν νοείται να περιμένουμε από “τον άλλον” να μας τα εξασφαλίσει» τόνισε η κυρία Αγγελοπούλου.

 «Είναι δικαιώματα που θα τα κατοχυρώσει η κοινότητα, αποφασίζοντας επί της ουσίας τι είδους χώρα, πόλη, γειτονιά θέλουμε να έχουμε. Και το 2021 είναι ιδανική χρονιά για να γίνει αυτή η συζήτηση και να ξεκινήσουν πολλά από αυτά που θα αποφασίσουμε ότι θέλουμε».


Μπορεί και να είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά αναρωτιέμαι τι μας λεει η πρόεδρος των εορτασμών, και η κυβέρνηση αυτή την ώρα;  Ποιος ψάχνει εντέχνως ένα νέο επικοινωνιακό  αφήγημα σε τούτη την χώρα; 

Και εαν αυτή την στιγμή ενδεχομένως υπερβάλλω εύχομαι στους δημάρχους της Πελοποννήσου, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της προέδρου και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, απευθυνόμενοι όχι στην επιτροπή των εορτασμών, αλλά στους πολίτες και στη νέα εποχή που ετοιμάζεται για εκείνους. Αν και δεν αισιοδοξώ.

Τ.Σ.