19 Δεκ 2019

Χρυσή Αυγή: Και «αθώοι» και πλούσιοι, σε περίπτωση τελεσιδικίας


«Ντόμινο» δυσάρεστων και επικίνδυνων συνεπειών θα εκκινήσει τυχόν (αν και πιθανή πλέον) απαλλαγή της Χρυσής Αυγής από τις κατηγορίες που την βαραίνουν, σε περίπτωση που υιοθετηθεί η εισαγγελική πρόταση και...


τελεσιδικήσει η υπόθεση. Μία από αυτές τις συνέπειες θα είναι, η ναζιστική οργάνωση να γίνει πάμπλουτη εν μία νυκτί, αφού θα εισρεύσει αναδρομικά στα ταμεία της η κρατική χρηματοδότηση που είχε διακοπεί το 2013, όταν ασκήθηκαν διώξεις στην ηγεσία της με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Το σχετικό ποσό μπορεί να φτάσει και τα 8 εκατομμύρια ευρώ, καθώς, μόνο για το 2019, η επιχορήγηση που θα έπαιρνε η οργάνωση ανέρχεται σε 1.060.000 ευρώ. Πάντως τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να αποδεσμευθούν, σε περίπτωση που ασκηθεί έφεση σε μια απόφαση απαλλαγής. 

Την κρατική επιχορήγηση είχε διακόψει τότε η Βουλή, με απόφασή της, η οποία επικυρώθηκε, ως προς τη νομιμότητά της, το 2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε ότι η απόφαση της Βουλής είναι σωστή, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητα, που είναι αντίθετη με το Σύνταγμα.

Στο μεταξύ, η θύελλα αντιδράσεων που πυροδοτήθηκε από την εισαγγελική πρόταση κάθε άλλο παρά έχει κοπάσει. Η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του δολοφονημένου από τους ναζί, Παύλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρότασης, σηκώθηκε όρθια και απευθύνθηκε στην εισαγγελέα λέγοντας: «Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα... Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Σήμερα στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει….». Νωρίτερα, ξέσπασε λέγοντας: «Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Πόσο να αντέξουμε;».

Φυσικά η Αδαμαντία Οικονόμου δεν απάντησε σε καμία από τις παραπάνω ερωτήσεις. Άλλωστε, είχε ήδη κάνει σαφέστατη την άποψή της. Είπε, ότι ο Ρουπακιάς έδρασε μόνος του σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, χωρίς να έχει προκληθεί από το θύμα, το οποίο έπληξε «με απόλυτη επιτυχία» και στη συνέχεια, υιοθετώντας πλήρως τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, εκτίμησε στην αγόρευσή της, ότι δεν αποδείχθηκε οργανωμένη εγκληματική δράση μελών της Χρυσής Αυγής. «Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση, ζητώ την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων» είπε η εισαγγελέας, χαρακτηρίζοντας «μεμονωμένα περιστατικά» τη δολοφονία Λουκμάν, την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια, την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στα μέλη του ΠΑΜΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν προκύπτει, να έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτά τα εγκλήματα η ηγεσία, πόσω μάλλον να έχει δώσει εντολή ή έγκριση. «Η Χρυσή Αυγή καταδίκασε τη δολοφονία Φύσσα και ο γ.γ. Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, δηλαδή το πολιτικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά η Αδαμαντία Οικονόμου.

Μιλώντας για τη δολοφονία Φύσσα, η εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως δήλωση του κατηγορούμενου Ηλία Κασιδιάρη, ότι η δολοφονία του μουσικού «ήταν δολοφονία για την Χρυσή Αυγή». Όπως είπε η εισαγγελέας, «πράγματι μετά τη δολοφονία άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Χρυσή Αυγή, που κατέληξε στον αποκλεισμό της από την Βουλή».

Έντονη ήταν η αντίδραση του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής, Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος, σε ανάρτηση του στο facebook κάνει λόγο για «κύκλους του βαθέος κράτους  (έως και παρακράτους) που τα προηγούμενα χρόνια συγκάλυπταν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, με προσβάσεις στην Εισαγγελία και σε συνεννόηση με τη ναζιστική συμμορία, επιχειρούν το ξέπλυμα της εγκληματικής οργάνωσης και την ολική επαναφορά της Χρυσής Αυγής στους δρόμους και στο πολιτικό σύστημα».

Σε κοινή δήλωσή τους οι δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής των μελών του ΠΑΜΕ αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η εισαγγελέας «ουσιαστικά αποσιώπησε αλλά και διαστρέβλωσε το τεράστιο αποδεικτικό υλικό, που παρουσιάστηκε στην πολύχρονη αυτή ακροαματική διαδικασία, δηλαδή τις καταθέσεις των μαρτύρων, τα βίντεο, τα έγγραφα της δικογραφίας ακόμα και τις δηλώσεις των ίδιων των κατηγορουμένων» και «αναπαρήγαγε επί της ουσίας όλους τους ισχυρισμούς των κατηγορούμενων ναζιστών».

Το ΚΚΕ σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι η εισαγγελική πρόταση «προσβάλλει βάναυσα το λαϊκό αίσθημα, αλλά και τα δεκάδες θύματα της Χρυσής Αυγής».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr