18 Δεκ 2019

Προσήχθησαν διότι… δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις


Επεισοδιακή επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στο Κουκάκι με την αστυνομία να προχωρά στην προσαγωγή δύο κατοίκων της περιοχής (πατέρας και γιος), με το πρόσχημα ότι προέβαλαν αντίσταση.


Καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία από τη μητέρα και σύζυγο των προσαχθέντων.
«Είναι η δεύτερη φορά που ξυπνήσαμε σε εμπόλεμη κατάσταση», δήλωσε  η ιδιοκτήτρια του σπιτιού δίπλα από την κατάληψη της οδού Ματρόζου, η οποία εκκενώθηκε το πρωί της Τετάρτης.
Όπως περιέγραψε η γυναίκα, χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού της και όταν ο σύζυγός της είδε τους άνδρες των ΜΑΤ εκείνοι του ζήτησαν να περάσουν στο διπλανό σπίτι.
«Έχετε χαρτί εισαγγελέα, όταν έχετε θα σας ανοίξουμε», είπε ο άνδρας, σύμφωνα με τη σύζυγό του.
Όπως η ίδια καταγγέλλει, λίγο μετά ακούστηκαν βήματα στην ταράτσα και ο άνδρας με τα δύο παιδιά της πήγαν να εξακριβώσουν τι συμβαίνει, οι αστυνομικοί τους πέταξαν κάτω, τους χτύπησαν και τους πέρασαν χειροπέδες.
Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, η γυναίκα είδε ένα αστυνομικό να έχει πατήσει με το γόνατό του το κεφάλι του γιου της στο πάτωμα.
Η καταγγέλλουσα τόνισε πως λίγο αργότερα υπήρξε εισαγγελική παραγγελία για έρευνα στο σπίτι της. «Αφού έγιναν όλα αυτά ήρθε ο εισαγγελέας και έκαναν έρευνα στο σπίτι μας, μήπως κρύβαμε καταληψίες».

Τι λέει η αστυνομία

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι προσαγωγές έγιναν λόγω του ότι προβλήθηκε αντίσταση.
Οι αστυνομικοί τούς αντιλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και -όπως λένε- τους είδαν να αντιδρούν στην επιχείρηση. Οι άνδρες της αστυνομίας υποστηρίζουν ότι, προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, αλλά δεν τους άνοιξε κανείς. Τελικά, λένε, παρουσία εισαγγελέα συνελήφθησαν, ενώ αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τη μάνα, όταν είδε τον σύζυγο και τον γιο της με χειροπέδες. Με εντολή του εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο διαμέρισμά τους, για την περίπτωση που είχαν κρύψει καταληψίες, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα.

ΣΥΡΙΖΑ: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Το δόγμα «νόμος και τάξη» που ξεδιπλώνουν ουδεμία σχέση έχει με την ασφάλεια των πολιτών» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την καταγγελία της γυναίκας.  «Το μόνο που εξυπηρετεί αυτός ο ολισθηρός κατήφορος είναι να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στις παλινωδίες της κυβέρνησης. Και τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Σπαρτιώτη -για όσα σήμερα συνέβησαν στο σπίτι της με εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τα ΜΑΤ- επιβεβαιώθηκε η χειρότερη εκδοχή κατάλυσης βασικών κι αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος. Ε, όχι λοιπόν κ. Μητσοτάκη. Κράτος στην Ελλάδα δεν είναι τα ΜΑΤ, είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι», τονίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

ΚΚΕ: Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση 

«Το σημερινό κρεσέντο αστυνομικής βίας και καταστολής, που παραβιάζει ακόμα κι αυτούς τους αστικούς νόμους, βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και το αρμόδιο υπουργείο», τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του προσθέτοντας, «οι εικόνες με τις συλλήψεις και τις «κουκούλες», αλλά και οι καταγγελίες για απειλή και άσκηση βίας, σε βάρος κατοίκων της περιοχής, έρχονται να προστεθούν σε άλλα απαράδεκτα κρούσματα, όπως αυτά του «ξεγυμνώματος» συλληφθέντων».
«Είναι προφανές ότι με αυτές τις πρακτικές οι δυνάμεις καταστολής κάνουν επίδειξη βίας, που στόχο έχει τελικά να τρομοκρατήσει το λαό και να εμπεδώσει το αυταρχικό δόγμα "νόμος και τάξη" της κυβέρνησης» επισημαίνει το ΚΚΕ καταλήγοντας στο σχόλιό του, «σε αυτά τα κρούσματα πρέπει να υπάρχει απάντηση από το εργατικό κίνημα. Την αντιλαϊκή πολιτική και την κρατική καταστολή, που πάνε χέρι - χέρι, μπορεί να τις αντιμετωπίσει η πάλη του λαού και της νεολαίας».
«O Όργουελ περιέγραφε το μέλλον σαν "μια μπότα πάνω σ΄ένα ανθρώπινο πρόσωπο". Ο Χρυσοχοϊδης και η κυβέρνηση της το έκαναν πραγματικότητα» το σύντομο σχόλιο του ΜέΡΑ 25 για τα γεγονότα στο Κουκάκι.
Το πρωτοφανές περιστατικό σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Καραντιλιόν, αναδημοσιεύει κείμενο της Άννας Παπαδημητρίου-Τσάτσου (νομικός, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) που περιγράφει τα γεγονότα που έγιναν σε φιλικό της σπίτι.
efsyn.gr