30 Οκτ 2019

Παρέλασαν μπροστά από τους επισήμους αλά Monty Python.Το «μανιφέστο» των 10 κοριτσιών της παρέλασης

Ιδιαίτερη ήταν η μαθητική παρέλαση στο δήμο Νέα Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, αφού μια ομάδα κοριτσιών αποφάσισε, να… κοπιάρει Monty Python σατιρίζοντας την παρέλαση, την ώρα...


που πέρναγε μπροστά από τους επισήμους. 
Τα κορίτσια έκαναν αναπαράσταση του θεατρικού νούμερου The Ministry of Silly Walks των Monty Python, το οποίο είχαμε δει στο Monty Python's Flying Circus του 1970. 

Πρόκειται για μια πολιτική σάτιρα που καυτηριάζει την αναποτελεσματικότητα του κράτους και πρωταγωνιστεί ο υπάλληλος John Cleese σε ένα φανταστικό υπουργείο της βρετανικής κυβέρνησης, αρμόδιο για την ανάπτυξη ανόητων περιπάτων με επιχορηγήσεις.

Σε κείμενό τους που απέστειλαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εξηγούν τους λόγους αυτής της κίνησης και απαντούν στις αντιδράσεις που προκάλεσε, τονίζοντας πως «αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων».


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

"Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα; Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους; Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας. Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να'χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να'χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι' αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι... Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python. Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για "προβληματικά παιδιά". Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ. Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.

10 "στρατιωτάκια" της υπο-κριτικής τέχνης"


Είναι προσβολή μια παντομίμα κοριτσιών, αλλά δεν είναι προσβολή, παιδιά να παρελαύνουν με τη στολή του Ολυμπιακού

Της Αλέκας Ζορμπαλά

Για να καταλάβω...
Για τους κάθε λογής στρατόκαυλους, για τους κάθε λογής Μπογδάνους και λοιπές κυρίες, λάτρεις του εθελοντισμού και της αριστείας, για σύσσωμο τον εθνικό κορμό, που έχει εξεγερθεί

είναι προσβολή της μνήμης των νεκρών και των αγωνιστών του 40 μια παντομίμα κοριτσιών υπό τους ήχους του The Ministry of Silly Walks των Monty Pythons στην παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια
Αλλά ΔΕΝ είναι προσβολή: όταν νέα παιδιά στην παρέλαση στην Κατερίνη, σε στρατιωτικό σχηματισμό, έχουν ηρωποιήσει και φωνάζουν "Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς".

Αλλά ΔΕΝ είναι προσβολή όταν παιδιά, στο Κερατσίνι, παρελαύνουν ντυμένα με τη στολή του Ολυμπιακού και κρατούν με υπερηφάνεια και σεβασμό τη σημαία της ομάδας μαζί με την ελληνική, έτσι ισότιμα...

Ήρωας ο Κατσίφας, λοιπόν, Εθνική Ιδέα ο Ολυμπιακός!
Κανείς δεν θα ασχοληθεί με αυτά τα παιδιά, γιατί είναι εικόνα και ομοίωσή τους.

Με τα κορίτσια της παντομίμας όμως;

Πέρα από τον διασυρμό τους, που γίνεται στα κανάλια και θα συνεχιστεί και στα μεσημεριανά πάνελ, ελλοχεύει και ο κίνδυνος της δίωξής τους από τους εθνικοταλιμπάν, μια που έχει προχωρήσει η ταυτοποίησή τους! γιατί, όπως δήλωσε και ο δήμαρχος κ. Βούρος, που δεν θα το αφήσει έτσι το θέμα, ο Δήμος έχει υποχρέωση να υπερασπίσει στο ακέραιο την αξιοπρέπειά του, από τα γελοία νεαρά κορίτσια, όπως τα χαρακτήρισε.

(Αλήθεια, για ποιό αδίκημα; υπάρχει αδίκημα προσβολής αξιοπρέπειας Δήμου; αδίκημα παντομίμας; θα μου πεις, όλο και κάτι θα βρουν, θέληση υπάρχει..)

Αλλά!!! Ούτε, που να το σκεφτείτε!!!

Γιατί δίπλα τους θα βρεθούμε όλες οι σατανομπαχαλίστριες μάγισσες!!!

Κορίτσια, μπράβο σας και μακάρι να' χα την ηλικία, τη φαντασία, τα θάρρητα και τη χαρά σας και να χόρευα μαζί σας.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr