Με ενισχυμένη πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής αλλά και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Το νομοσχέδιο, όπως αναμενόταν, δεν συγκέντρωσε τους 200 ψήφους, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα στην επόμενη...
εκλογική αναμέτρηση και έτσι, σε περίπτωση που η επόμενη Βουλή δεν καταργήσει το νόμο συγκεντρώνοντας επίσης 200 βουλευτές, τότε η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί από την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο υπερψήφισαν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων.
Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.
«Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.
Υπέρ του άρθρου της απλής αναλογικής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ. Καταψήφισαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή απείχε της ψηφοφορίας.
Στην ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 1 (ψήφος στα 17) ψήφισαν «ναι» 180 βουλευτές, «όχι» 81 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 20 βουλευτές.
Επί του άρθρου 2 (απλή αναλογική κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών) «ναι» ψήφισαν 179 βουλευτές, «όχι» 83 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 19 βουλευτές.
Επί του άρθρου 3 (όριο 3%) ψήφισαν «ναι» 163 βουλευτές, 101 ψήφισαν «όχι» και 17 «παρών».
Τέλος επί του άρθρου 4 (κατάργηση διατάξεων προηγούμενου νόμου που αντιτίθενται στο νέο νόμο) και επί του άρθρου 5 (ακροτελεύτιο άρθρο, έναρξη ισχύος του νέου εκλογικού νόμου) ψήφισαν «ναι» 179 βουλευτές, «όχι» 86 βουλευτές και 16 δήλωσαν παρών.
Οι διαφοροποιήσεις
Πολλές διαφοροποιήσεις υπήρχαν στο Ποτάμι, όπου οι Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός δεν καταψήφισαν αλλά δήλωσαν «παρών» στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Επίσης, οι Γιώργος Αμυράς και ο Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 1 για την ψήφο στα 17, ενώ ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ δήλωσε «παρών» στο άρθρο 1 και στο άρθρο 3 για το πλαφόν εισόδου στη βουλή και καταψήφισε τα υπόλοιπα.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια διαφοροποίηση αυτή του Γιώργου Δημαρά, που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, ο οποίος δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3, που αφορά στο όριο εισόδου του 3% στη Βουλή.