«Ιστορική απόφαση» χαρακτήρισε την ομόφωνη έγκριση του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων από το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου εχθές , σημειώνοντας ότι...
«αποτελεί τη μόνη απάντηση στο μεγαλύτερο και διαχρονικότερο πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αυτό της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Θωρακίζει το έργο και ανοίγει το δρόμο για να υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι η θετική αυτή εξέλιξη αποτελεί εμβληματική επιβεβαίωση της ορθότητας του σχεδιασμού της Περιφέρειας και «αφήνει πίσω κάθε περιθώριο συγκρούσεων χωρίς αποτέλεσμα και τη λογική διχασμού του Α΄ και του Β΄ βαθμού της αυτοδιοίκησης, που προσπάθησε να ενσπείρει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος. Θέτει επίσης τις Κασσάνδρες, που μιλούσαν για φαραωνικό και ακριβό έργο, στην άκρη».
Μέλημα της Περιφερειακής αρχής ήταν, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, το μικρότερο κόστος για τους πολίτες και για το λόγο αυτό «η επιμέλεια της Περιφέρειας ήταν να εξασφαλίσει τα 68 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μετριάσει το κόστος διαχείρισης. Σε κρυφό χρόνο μάλιστα είχαμε ανακοινώσει ότι σύμφωνα με την υλοποίηση του σχεδίου μας οι Δημοτικές αρχές θα πρέπει να μειώσουν τα δημοτικά τέλη».
Τα ποσοτικά στοιχεία του ΠΕΣΔΑ επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της Περιφέρειας, όπως ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης, αφού κάνει λόγο για 260.000 τόνους ετησίως, χωρίς να υπολογίζεται η ποσότητα από την τουριστική κίνηση. «Ουσιαστικά ο ΠΕΣΔΑ σε όλα τα κεφάλαιά του αναφέρεται σε ολοκληρωμένη διαχείριση και περιγράφει αυστηρά το έργο μας. Η έγκρισή του, μετά τις διορθωτικές παρεμβάσεις αν φυσικά χρειαστούν, θα επικυρωθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι την Κυβέρνηση».
«Αδιανόητο φαινόμενο η δημιουργία νέων ΧΑΔΑ δίπλα σε αποκατεστημένους»
Το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ενημέρωσε ακόμη ο κ. Τατούλης σημειώνοντας ωστόσο ότι παρατηρούνται συγκρούσεις σε τοπικό επίπεδο από ορισμένες Δημοτικές αρχές, οι οποίες παραβιάζουν τη νομιμότητα δημιουργώντας νέους ΧΑΔΑ, χωρίς να αναλογίζονται τις βλάβες του περιβάλλοντος, αλλά ούτε τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και τον κίνδυνο να επιβληθούν νέα. Οι δικαστικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν τους νόμους απολύτως και όχι κατά περίπτωση.
«Ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης»
«Είμαι αισιόδοξος ότι μετά τη χθεσινή απόφαση του ΦΟΔΣΑ ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία. Αναμένω τη σχετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, όπως μας είχε ενημερώσει, για να ρυθμιστεί η τελευταία αυτή εκκρεμότητα» δήλωσε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης.
«Ανησυχητική η διαφορετική στάση της Κυβέρνησης απέναντι στο ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου»
Θα πρέπει να μας ανησυχεί η διαφορετική στάση της Κυβέρνησης, η οποία ενώ εγκρίνει άλλα ΣΔΙΤ, στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου εμφανίζεται επιφυλακτική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ντόπιες δυνάμεις του Σύριζα υιοθέτησαν αφελώς ακραίες θέσεις με στόχο, μέσα από τη σύγκρουσή τους με την περιφερειακή αρχή, να επιβιώσουν πολιτικά. Αυτό ήταν μεγάλο τους λάθος.
«Απαράδεκτος ο προστατευτισμός του Τσιρώνη σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα»
Απαράδεκτο χαρακτήρισε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης τον προστατευτισμό του κ. Τσιρώνη σε συγκεκριμένο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη διαχείριση των απορριμμάτων, ο οποίος ήταν αυτός που προσπαθούσε να δημιουργήσει ψευδείς συγκρούσεις για ίδιον όφελος. «Η ποιότητα της διαχείρισης μάλιστα που κάνει βρίσκεται έξω από τη λογική του ΕΣΔΑ που ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος ευαγγελίζεται και ενάντια στον οποίο εμείς έχουμε προσφύγει. Καμία ανοχή επίσης δεν θα υπάρξει απέναντι σε ελάχιστους Δημάρχους, οι οποίοι λειτούργησαν ως σπόνσορες συγκεκριμένων εργολαβικών και εταιρικών συμφερόντων. Δεν είναι δυνατόν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα να προσπαθούν να εξυπηρετηθούν με πολιτικούς τακτικισμούς, προσβάλλοντας την αξιοπιστία των θεσμών».
Ειδική αναφορά έκανε τέλος ο Περιφερειάρχης, σε Δήμο της Αρκαδίας, ο οποίος υπέγραψε σύμβαση στις 14 Ιουνίου 2016 με κόστος 697.000 ευρώ για τη διαχείριση 4600 τόνων απορριμμάτων, όχι όμως ολοκληρωμένη, παραχωρώντας μάλιστα στην ανάδοχο εταιρεία το δεματοποιητή που οι υπηρεσίες της Περιφέρειας παραχώρησαν στο Δήμο.