11 Ιουν 2016

Τρία διλήμματα για την κυβέρνηση


Αντικρουόμενες εισηγήσεις για εκλογικό νόμο, ανασχηματισμό και άνοιγμα στο κέντρο

Η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, με σκοπό να ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι. 
Ο κύβος για τη διατήρηση του ορίου κοινοβουλευτικής...

 εκπροσώπησης στο 3% ερρίφθη, αλλά το αν θα πρόκειται για αναλογικότερο εκλογικό νόμο ή για απλή αναλογική δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις για μείωση του μπόνους των 50 εδρών και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, αλλά σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της υλοποίησης της παραδοσιακής δέσμευσής τους για απλή αναλογική. Θεωρούν, ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την εξαίρεση της ΝΔ, θα δυσκολευτούν να μην υπερψηφίσουν και εκ των πραγμάτων θα διαμορφωθούν συνθήκες αναδιάταξης του πολιτικού χάρτη.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής φέρεται να τάχθηκε υπέρ της μείωσης του μπόνους στο πρώτο κόμμα κατά 20 έδρες. Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, που θα τεθεί επικεφαλής της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, υπουργοί όπως ο Ευ. Τσακαλώτος και ο Π. Σκουρλέτης, όπως επίσης τα περισσότερα στελέχη της Κίνησης των 53, φαίνεται πως προτιμούν την απλή και άδολη αναλογική, που θα τους επιτρέψει να λένε, ότι τήρησαν μια ιστορική τους δέσμευση με βαθύ προοδευτικό περιεχόμενο.

Η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό όπως επίσης και εκείνη για την ημερομηνία και το περιεχόμενο του ανασχηματισμού. Πληθαίνουν οι φωνές υπέρ ανάληψης μιας πρωτοβουλίας σύντομα και όχι μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που προγραμματίζεται για το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου.

Κακοφωνία και αρρυθμίες

Δεν χρειάζεται  να είναι κανείς επιφυλακτικός ή κακόπιστος με την κυβέρνηση, για να διαπιστώσει, ότι κάτι δεν πάει καλά. Το άδειασμα του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη από το Μέγαρο Μαξίμου για τη δήλωσή του ότι η διαδήλωση με σύνθημα «παραιτηθείτε», που προγραμματίζεται για την επόμενη Τετάρτη, κινείται στα όρια της «συνταγματικής ανοχής» και η δημόσια κλάψα του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη για την συμφωνία αξιοποίησης του Ελληνικού είναι τα τελευταία επεισόδια κυβερνητικής αρρυθμίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούν τρόπους βελτίωσης του συντονισμού και επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, ώστε να αποκτήσει υλική υπόσταση το «γυρίζουμε σελίδα», που έχουν επιλέξει ως τίτλο της προσπάθειάς τους για την επόμενη περίοδο. Υπάρχει η πρόταση να αναλάβει ο πρωθυπουργός το υπουργείο Ανάπτυξης για λόγους συμβολισμού, να οριστούν δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης ή να μην υπάρχει κανένας, ο Γ. Χουλιαράκης είναι πιθανό να αντικαταστήσει τον Ευ. Τσακαλώτο στο ΥΠΟΙΚ, αλλά ακόμη δεν έχει τελειώσει το ανακάτεμα της τράπουλας, για να ξαναμοιραστούν τα χαρτιά.

Το βασικό είναι, να καθοριστεί το πολιτικό μήνυμα που θα εκπεμφθεί με την αλλαγή σύνθεσης της κυβέρνησης: Στροφή στη σοσιαλδημοκρατία, έμφαση σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις πέρα από την ατζέντα που καθορίζει το μνημόνιο, ταχύτερη και αποφασιστικότερη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί ή όλα αυτά μαζί;

Έτσι κι αλλιώς ο πάγκος είναι περιορισμένος ενώ το άνοιγμα στο κέντρο, το οποίο επιθυμούν διακαώς οι ευρωσοσιαλιστές, παρουσιάζει δυσκολίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία, γιατί θεωρούν, ότι μια καλή επίδοση των Podemos μετά τη συνεργασία τους με το ΚΚ θα στείλει ισχυρό μήνυμα αντιλιτότητας σε ολόκληρη στην ευρωζώνη, που εκ των πραγμάτων θα επηρεαστεί από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου. 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr