11 Ιουν 2016

Οι «παραιτηθείτε» είναι οι παραιτημένοι από τη Δημοκρατία

  
Κώστας Καναβούρης
 

Τον θυμάστε τον αλήστου μνήμης υπουργό Παιδείας κι Αρβανιτόπουλο; Και βέβαια τον θυμάστε. Ξεχνιέται τέτοιος υπουργός που εν μία… στιγμή (ούτε καν νυκτί) πέταξε στον δρόμο δασκάλους και μαθητές από τα Λύκεια Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΑΛ), επειδή τάχα οι ειδικότητες που διδάσκονταν ήταν αχρείαστες και την ίδια… νυκτί πήγε στον...
 
 Πειραιά (πόση περιφρόνηση προς τον λαό δείχνει αυτό) και εγκαινίασε, ο υπουργός της Δημόσιας Παιδείας, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (μετά πολλών επαίνων στην ιδιωτική πρωτοβουλία) που δίδασκαν ακριβώς τις ειδικότητες που προ ολίγων ωρών, ο ίδιος είχε θεωρήσει άχρηστες. Ξεχνιέται τέτοιος υπουργός; 

Έτσι για να ξέρουμε, δηλαδή, πως ακριβώς εννοεί ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τους μαθητές, όταν τους ονομάζει «πελάτες σχολείου». Ναι αλλά ο κακός Φίλης θέλει να πειράξει τα αρχαία ελληνικά και τα θρησκευτικά και άλλες αγριότητες, όπως καθολική επέκταση των «πιλοτικών» σχολείων. Άσε που απαγορεύει στους γονείς να προσαγορεύουν τα παιδιά τους «πριγκίπισσες» και «βασιλιάδες». Και να σου στα κάγκελα η ΝΔ, σύμπας ο συντηρητικός χώρος και πλείστοι ανόητοι του διαδικτύου. Διότι, σου λέει, χωρίς αρχαία ελληνικά και θρησκευτικά πως θα τρέξουν στους σχολάρχες οι «πελάτες σχολείου». Με τι ηθικό να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά οι ταλαίπωροι γονείς, όταν τους άρπαξαν τη ζωή, τη δουλειά, το μέλλον των παιδιών τους οι ΠΑΣΟΚονουδούδες, έρχεται από πάνω ο Φίλης και δεν τους αφήνει να τα φωνάζουν «πριγκίπισσες» και «βασιλιάδες». Με τι κουράγιο να πληρώσεις τα δίδακτρα, με τι κουράγιο να μην τα πληρώσεις και να πας το παιδί σου στα ΕΠΑΛ που ξαναλειτουργούν (σ.σ. μόνο στη Β΄ Λυκείου γράφτηκαν 10.000), όταν κινδυνεύει η πρωινή προσευχή; Γίνεται να γίνεις καλή κομμώτρια, άμα δεν προσεύχεσαι καθημερινά; Δεν γίνεται; Με τι μούτρα θα βγεις στην αγορά εργασίας, αν δες έχεις τις βάσεις, που θα σου δώσει ένας σχολάρχης ελληνοχριστιανικής κοπής.

Άλλωστε το είπε ευθαρσώς και φόρα παρτίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στην δική μας αντίληψη, Παιδεία και αγορά πρέπει να συμβαδίζουν». Ω, πόσο πίσω βρίσκεται ο δυστυχής Φίλης από τέτοια μοντερνιτέ περί του τι εστί παιδεία. Γι’ αυτό μαλώνει με τα αρχαία και τα θρησκευτικά (άσε πια αυτόν τον κοινωνικό διάλογο για την παιδεία). Διότι που πας κύριε; Δεν βλέπεις τη βαθύτητα σκέψης του αρχηγού της ΝΔ; Σου λέει: παιδεία και αγορά συμβαδίζουν, αδερφάκια σιαμαία είναι. Κι έρχεσαι εσύ να μου πειράξεις αρχαία και θρησκευτικά; Πώς θα βγουν τα παιδιά μας αμόρφωτα στην αγορά εργασίας;  Πού όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει και όλα τα τακτοποιεί. Πώς θα δώσει συνέντευξη για γκαρσόνι ο νέος, αν εκτός των πτυχίων, μεταπτυχίων, διδακτορικών, ξένων γλωσσών, δεν παίζει στα δάχτυλα τον Πρωταγόρα (στο πρωτότυπο) και τον Εφραίμ το Σύρο. Γίνεται; Δεν γίνεται. Γι’ αυτό καίγεται για την ελληνοχριστιανική παιδεία η ΝΔ. τι νομίζεις; Γιατί πιστεύει στον κοινό βηματισμό παιδείας και αγοράς που είναι και το πεπρωμένο της φυλής.

Αφού, σου λέει, καίγεται η αγορά για τις ουμανιστικές σπουδές. Ψάχνει για Κλασικούς Φιλολόγους, ψάχνει για ιστορικούς, ψάχνει για κοινωνιολόγους, ψάχνει και τι δεν ψάχνει, αλλά που να τους βρει. Τους έχει τρομάξει ο Φίλης. Και έτσι δεν συνδέεται η αγορά με την Παιδεία. Άμα δεν πεις την κόρη σου πριγκίπισσα, πώς να προχωρήσεις ή αγορά; Μπορεί να είναι εγκληματικά «ελεύθερη», αλλά υπάρχουν και όρια. Άμα το παιδί σου δεν πάει υποχρεωτικά στον εκκλησιασμό, πως θα αποδεχτεί με γενναιότητα για το καλό της πατρίδας, τη μακροχρόνια ανεργία ή την ταπεινωτική εργασία; Άμα ο «πελάτης σχολείου» δεν βλέπει κάθε πρωί τη γαλανόλευκη να υψώνεται στον ιστό, πώς, αντί να γίνει πολίτης, θα γίνει πελάτης δημοκρατίας; Που συμβαδίζει με την αγορά.

Τι νομίζεις; Για κάτι τέτοια διαδηλώνουν οι «Παραιτηθείτε». 

Παραιτηθείτε από την Δημοκρατία. Προέχει η αγορά. Για τη σωτηρία της πατρίδας. Που σημαίνει, ότι πρέπει να βρεθούν οι ικανοί, οι οποίοι θα την πουλήσουν. Δεν είστε άξιοι γι’ αυτό.  
Σας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί «που λένε την πραγματικότητα». «Παραιτηθείτε». Και κοντά τα χέρια σας από τα αρχαία και τα θρησκευτικά.


ΠΗΓΗ: artinews.gr