Γεια σου Πιτσιρίκο,
Διαβάζω πως τα τρακτέρ των αγροτών ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα και να παρκάρουν για δύο μέρες στην πλατεία Συντάγματος.
Βλέπω ακόμα την μεγάλη πτώση της αξίας των μετοχών των μεγάλων Ευρωπαϊκών τραπεζών – περίπου 30% κατά μέσο όρο – από τις αρχές του χρόνου.
Λίγες βδομάδες πριν χαροπάλευαν τα Κινέζικα χρηματιστήρια και όλο το σκηνικό δείχνει ξεκάθαρα, πως το πρόβλημα της φούσκας είναι τεράστιο. Θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα τα επόμενα 5-10 χρόνια και το τίμημα που θα πληρωθεί από τους λαούς, θα είναι για μια ακόμα φορά τρομακτικό.
Δεν στο κρύβω, ότι κι εγώ στο άκουσμα των ειδήσεων σχετικά με την Deutsche Bank χαμογέλασα. Κάτι η παγκόσμια τραπεζική και χρηματιστηριακή κρίση, κάτι η καινούργια τεχνολογική επανάσταση που ξεκινά και θα φέρει σε πλήρη αναντιστοιχία ανάμεσα στα μέσα και στις σχέσεις παραγωγής, με έκαναν να αναρωτηθώ κι εγώ αν τελικά έφτασε η ώρα, να πέσει ο καπιταλισμός από μόνος του, από τα «μέσα» που λένε.
Βέβαια, κάτι τέτοιο ποτέ δεν έχει συμβεί στην Ιστορία. Κανένας καταπιεστής στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν παραιτήθηκε από το «καθήκον» του, να καταπιέζει.
Ο ίδιος ο καπιταλισμός τρέφεται από το παιγνίδι της καταστροφής του πλούτου και της αναδημιουργίας του.
Κι αν καταρρεύσει η DB, θα πάρει την θέση της μια άλλη –ας την πούμε ΒD–, που θα ξαναφουσκώσει και θα ξανακαταγράψει δυσθεώρητα κέρδη.
Στο μεταξύ οι ζημιές της DB θα φορτωθούν ξανά στις κοινωνίες (όχι μονάχα στην Γερμανική) κι εκατοντάδες χιλιάδες ζωές ανθρώπων θα καταστραφούν, προκειμένου να κλείσει ο ένας καπιταλιστικός κύκλος και να ανοίξει ο επόμενος.
Και φυσικά, οι πρόσφυγες και οι ξένοι μετανάστες στην Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα πληρώσουν πρώτοι και κατά πάσα πιθανότητα το μεγαλύτερο τίμημα.
Προσωπικά, δεν βλέπω ούτε την κατάρρευση της αμαρτωλής DB στο άμεσο μέλλον.
Ο Ντράγκι έχει πει επανειλημμένες φορές, πως το καταστατικό της ΕΚΤ δεν επιτρέπει την διαγραφή των χρεών από τα κράτη (πχ Ελλάδα), δεν έχει πει όμως ούτε μια φορά, πως απαγορεύει και την διαγραφή ή την επαναγορά χρεών από τις τράπεζες στις οποίες τυπικά προΐσταται.
Θα κάνουν λοιπόν τα πάντα, προκειμένου να σώσουν την DB.
Ας μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, πως το σάπιο αυτό σύστημα θα συνεχίσει να υπάρχει, να κυριαρχεί και να διαιωνίζει την σαπίλα του.
Ακόμα και το πιο σάπιο καθεστώς δεν πέφτει μόνο του.
Χρειάζεται κάποιος, για να το ανατρέψει.
Και όσο το πολιτικό αυτό υποκείμενο της ανατροπής δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο, ελπίδα για ανατροπή και αλλαγή δεν υπάρχει.
Σαν την Λερναία Ύδρα, μία DB θα κόβεται, δύο θα φυτρώνουν στην θέση της.
Στα «δικά μας» τώρα. Βλέπω την περήφανη αγροτιά να παίζει ξύλο με τους ΜΑΤατζήδες στην Αθήνα και να επιστρέφει στα χωράφια της μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού από την «Βουλή».
Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει βέβαια ήδη πέσει, αλλά δεν της το έχει πει ακόμα κανείς, για να μην την στενoχωρήσει.
Χαμογελαστοί (γεμάτοι περηφάνια και χαρά) τραγουδούν οι βολευτές του ΣΥΡΙΖΑ το παραδοσιακό «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».
Πρόλαβαν μέσα σε 12 μήνες οι αθεόφοβοι και έκαναν, όλα όσα είχαν οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις από την μεταπολίτευση και μετά.
Έκαψαν φλάντζα και τώρα θα πάνε να ξεκουραστούν στην αγκαλιά της επόμενης οικουμενικής κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου, που θα ορκιστεί (αν δεν έχει ήδη ορκιστεί) μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.
Βέβαια, το γνωρίζουν όλοι, πως και ο θεός ο ίδιος να σχηματίσει κυβέρνηση, το αποτέλεσμα είναι προδικασμένο.
Η οικονομία έχει τινάξει τα πέταλα και κανείς δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα και σε κανέναν.
Ήδη, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από πολλούς ως «failed state» και εδώ που τα λέμε, αυτό μπορεί και να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Οι Έλληνες πολίτες (και ιδίως εκείνοι του «μέναμε Ευρώπη») θα πρέπει σιγά σιγά να συμβιβάζονται με την ιδέα του bail in και του γενναίου κουρέματος των (όποιων) καταθέσεων.
Τα κεφάλαια της μόλις προ 2 μηνών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν γίνει καπνός και δεν νομίζω να υπάρχει λογικός άνθρωπος, που να θεωρεί, ότι στην επόμενη «προσπάθεια» σωτηρίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν θα περιλαμβάνεται και το κούρεμα όλων των καταθέσεων, μαζί και η παράταση των capital controls μέχρι την δευτέρα παρουσία.
Για τους Κότες διαφωνώ μαζί σου. Νομίζω, ότι η συμπεριφορά τους είναι ρατσιστική και ξενοφοβική.
Η Λέσβος έχει δεχτεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, αλλά οι κάτοικοι δεν έχουν αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο.
Μπορεί το Hot Spot μην λύνει το πρόβλημα, όμως η σωστή καταγραφή των προσφύγων και η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια παροχής βοήθειας στο σημείο που τους ξεβράζει το κύμα, είναι απαραίτητη.
Ακόμα κι να έφευγε η Ελλάδα από την ΕΕ και πάλι η δημιουργία των Hot Spot θα ήταν επιβεβλημένη.
Η Πολιτεία και οι αρχές θα πρέπει (τουλάχιστον) να γνωρίζουν, το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν, για να σχεδιάσουν και το πώς.
Την σημερινή εποχή η λογική του να μην κάνουμε ετούτο ή το άλλο, επειδή δεν λύνεται συνολικά το πρόβλημα, δεν νομίζω ότι έχει θέση.
Ούτε η κουβέρτα με την οποία σκεπάζεται ο πρόσφυγας που βγαίνει από την παγωμένη θάλασσα, ούτε το πιάτο φαΐ που θα του προσφέρουν λύνουν το πρόβλημα, όμως είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και πολύτιμα.
Ψάχνοντας για ελπίδα στην πολιτική νομίζω ότι η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι έντιμη και γενναία.
Διαφωνούσα σε πολλά μαζί της και δεν μου άρεσε το «δικηγορίστικο» ύφος της, όμως οφείλω να παραδεχτώ, ότι πολιτικός σαν την Ζωή δεν υπήρξε τα τελευταία 40 χρόνια – που εγώ τουλάχιστον θυμάμαι πρόσωπα και καταστάσεις.
Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι σαν αυτή, δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν.
Και στο «δεν υπάρχουν» θυμήθηκα τον Γιάνη Βαρουφάκη και το DIEM25.
Ο Γιάνης είναι αναμφισβήτητα ένας έξυπνος και δημιουργικός άνθρωπος, όμως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του μονάχα θλίψη δημιουργεί και απορίες, για την δύναμη που έχουν οι αυταπάτες κι εμμονές στο να ελέγχουν το μυαλό και την λογική ακόμα και των πιο χαρισματικών ανθρώπων.
Μου θύμισε τις διακηρύξεις της ΕΑΡ 30 χρόνια πριν, καθώς και κάτι από τις μπουρδολογίες του Κουβέλη. Αυτή η ΕΕ δεν αλλάζει. Ούτε το 2025, ούτε το 3025. Τι πρέπει άλλο να συμβεί, για να το καταλάβουμε και να το παραδεχτούμε?
Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο, Πιτσιρίκο.
Το επόμενο που θα στείλω θα είναι αφιερωμένο στο φημισμένο καρναβάλι της Βασιλείας (το Basler Fasnacht) που ξεκινά στις 15 του Φλεβάρη και διαρκεί τρεις ολόκληρες μέρες.
Φιλιά από την Εσπερία
Ηλίας
(Αγαπητέ Ηλία, δεν με νοιάζει ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τίποτα. Μην κοιτάς που γράφω, είναι για να επιβιώσω. Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε όλο τον κόσμο αδιαφορεί για τα πάντα -λες και δεν αφορούν τις δικές τους ζωές-, δεν μπορώ να έχω αυταπάτες. Έχω πια έναν μόνο στόχο: να είμαι ζωντανός το επόμενο καλοκαίρι· που πλησιάζει. Ηλία, βαφτίζεις τους κατοίκους της Κω «ρατσιστές» και «ξενοφοβικούς» και τους ξεχωρίζεις από τους Μυτιληνιούς. Επειδή έχω πάει πολλές φορές στην Κω, να σου πω πως δεν είναι έτσι. Και η τοπική κοινωνία είναι διχασμένη. Για πολλούς λόγους. Οπότε, οι κάτοικοι της Κω δεν είναι ρατσιστές, γιατί θα ήταν ρατσιστικό να τους τσουβαλιάσουμε. Εγώ διαφωνώ με τα Hot Spots στα νησιά και λέω να πέσει ο φράχτης του Έβρου, για να περνούν οι πρόσφυγες από εκεί ασφαλείς και να καταγράφονται τα στοιχεία τους στα σύνορα. Και να είναι όλοι ζωντανοί. Αυτό έγραψα. Τα Hot Spots στα νησιά σημαίνουν και άλλους πνιγμούς προσφύγων. Εγώ δεν θέλω να πνιγούν άλλοι πρόσφυγες. «Θέλω Hot Spots στα νησιά» σημαίνει «Θέλω να συνεχίσουν να πνίγονται οι πρόσφυγες». Αυτό σημαίνει. Υπάρχει μια παρανόηση στη χώρα: οι πρόσφυγες δεν είναι για να μετρήσουμε τα δικά μας αισθήματα και το αν είμαστε ρατσιστές ή γαμάτοι αλλά για να ζήσουν. Δηλαδή, δεν είναι προσωπικό μας θέμα οι πρόσφυγες και λόγος για να τσακωνόμαστε, αν είναι πιο διεθνιστές οι κάτοικοι του ενός νησιού από τους κατοίκους του άλλου νησιού· οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι σαν εμάς - όλων των ειδών δηλαδή - που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Και οι πρόσφυγες θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, και όχι να τους κλείσουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κω, όπως θα γίνει, γιατί δεν πιστεύει, βέβαια, κανείς, πως οι πρόσφυγες θα μένουν στα Hot Spots μόνο για 72 ώρες. Όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη να πηγαίνουν όπου θέλουν, χωρίς περιορισμούς, και εμείς να μην τσιμπάμε σε ανόητες ηγεσίες που κάνουν πολέμους, δολοφονούν και ξεσκίζουν τις ανθρώπινες ζωές, και μετά μας βάζουν να τσακωνόμαστε μεταξύ μας με «ροές προσφύγων» και «hot spots». Ευχαριστώ, εγώ δεν θα πάρω. Ηλία, δεν γράφω για τα άλλα θέματα, γιατί έχω θλίψη μέσα μου, από το πρωί που έμαθα για την πτώση του ελικοπτέρου. Δεν ξέρω γιατί, αλλά αμέσως μου ήρθε ξανά στο μυαλό αυτή η σκηνή από «Το βλέμμα του Οδυσσέα». Να είσαι καλά, Ηλία. Και να γράψεις για το καρναβάλι. Που θα έχει, βέβαια, και πολλούς ρατσιστές μέσα του. Μην το ξεχνάς αυτό.)
ΠΗΓΗ: pitsirikos.net