Ύψους 7 με 9 δισ. ευρώ είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα, για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, σύμφωνα με άρθρο του Πολ Τόμσεν, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.
Σε άρθρο του στο «iMFdirect blog» αναφέρει...
χαρακτηριστικά πως «για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4% - 5% του ΑΕΠ (σ.σ. δηλαδή 7 - 9 δισ. ευρώ). Δεν μπορούμε να δούμε, πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις».
Αναφέρει ακόμα, πως τα περί βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού σημαίνουν δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς αναφέρει, ότι «ο Ελληνικός προϋπολογισμός χρειάζεται να μεταφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ για να καλύψει το μεγάλο κενό στο ασφαλιστικό σύστημα, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2,5%. Σαφώς, αυτό δεν είναι βιώσιμο».
Για το αν μπορούν να βρεθούν από αλλού πόροι, γράφει: «Δεν μπορεί όμως η Ελλάδα να προστατέψει τους συνταξιούχους κάνοντας περικοπές αλλού, ή αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές; Υπάρχει κάποιο περιθώριο για τα μέτρα αυτά, όμως είναι πολύ περιορισμένο. Το μεγαλύτερο μέρος των άλλων δαπανών έχει ήδη κοπεί δραστικά, στην προσπάθεια να προστατευτούν οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές, ενώ η δυστοκία στη διεύρυνση της βάσης και στη βελτίωση της συμμόρφωσης έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη εξάρτηση από υψηλούς φορολογικούς συντελεστές».
Επιπλέον, κάνει σαφές, ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση γράφοντας συγκεκριμένα: «Ακόμη δεν έχουμε δει ένα αξιόπιστο σχέδιο, για τον τρόπο που η Ελλάδα θα πετύχει τον πολύ φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο του πλεονάσματος, που είναι το κλειδί στα τα σχέδια της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους».
Επαναλαμβάνει, ότι πρέπει να ψηφιστούν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, σημειώνοντας πως «το ΔΝΤ θα υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους τους στην κατάρτιση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους, στο οποίο τα νούμερα θα βγαίνουν. Υπάρχουν δύσκολες επιλογές που πρέπει να γίνουν, όμως είναι σημαντικό να γίνουν, για να μην χαθούν οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια».
902.g
ΠΗΓΗ: anemosantistasis