Μία απόφαση-καταπέλτης του ΣτΕ προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κρατικά έσοδα από τη φορολογία ακινήτων...
Σε διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κεκλεισμένων των θυρών -και μετά από προσφυγή 13 φορολογουμένων- έκρινε ότι η διοίκηση όφειλε να έχει αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες εδώ και 7 μήνες. Μάλιστα, η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015.
Οπως γράφει και η «Ημερησία», η προσαρμογή των αντικειμενικών στις εμπορικές αναμένεται να επιφέρει τόσο αυξήσεις όσο και μειώσεις στις τιμές των ακινήτων σε πολλές περιοχές.
Μειώσεις και αυξήσεις έως και 50%
Η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται να είναι σε ακριβές περιοχές, όπως Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα κ.ά. Κατά μέσο όρο, η μείωση θα φτάνει το 30%, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές θα ξεπερνά και το 50%.
Αυξήσεις της τάξεως του 20-30% θα παρατηρηθούν σε περιοχές όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι, η Πετρούπολη, οι Αγιοι Ανάργυροι κ.ά., σε μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, νησιά και παραθαλάσσιους οικισμούς με μεγάλη τουριστική κίνηση.
Οι νέες αντικειμενικές θα φέρουν τα πάνω κάτω στη φορολογία, αφού θα προκαλέσουν αλλαγές:
Στον ΕΝΦΙΑ
Στο φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές
Στα τεκμήρια διαβίωσης
Στους πλειστηριασμούς, καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί νέα τιμή εκκίνησης
Στο ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία ο εκμισθωτής
Στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά
Στο ΤΑΠ που εισπράττουν οι δήμοι με συντελεστή 0,35 τοις χιλίοις με βάση την αντικειμενική αξία και την έκταση του ακινήτου
Στον φόρο 15% που επιβάλλεται στην υπεραξία των ακινήτων, η οποία προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης.
Ψάχνει λύση η κυβέρνηση για να μη χαθούν έσοδα 2,65 δισ. ευρώ
Στην κυβέρνηση έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να μη χαθούν έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί να επιστρέψουν φόρους ύψους 2,65 δισ. ευρώ που υπολογίζει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από ΕΝΦΙΑ και το 2016.
Προβληματισμός υπάρχει και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μειώσεις και αναδρομικά θα πρέπει να ισχύσουν τα δημοτικά τέλη ακίνητης περιουσίας που εισπράττουν οι δήμοι, είτε μέσω λογαριασμών ΔΕΗ, είτε από τα καταστήματα. Ειδικά για τα νοικοκυριά, οι διαφορές μπορεί να μην ξεπερνάνε τα 50 ή 100 ευρώ. Η «ζημιά» για τους δήμους όμως μπορεί να ανέλθει έτσι σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια, που θα τα αναζητήσουν με άλλους τρόπους, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από αύξηση της φορολογίας σε τοπικό επίπεδο (με μεγαλύτερους συντελεστές κ.λπ.).
Πώς έφτασε η υπόθεση στο ΣτΕ
Υπενθυμίζεται πως 13 φορολογούμενοι - ο Θ. Σκυλακάκης και στελέχη της Δράσης - είχαν στραφεί σε βάρος της κυβέρνησης, η οποία, όπως λένε, είχε υποχρέωση ανά διετία, όπως ορίζει ο νόμος 1249/82, να αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Μάλιστα, πριν από την προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι 13 είχαν υποβάλει αίτημα στο ΥΠΟ, ζητώντας την έκδοση υπουργικής απόφασης, αίτημα όμως το οποίο δεν απαντήθηκε ποτέ.
Ετσι, κατέφυγαν στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι πληρώνουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στη φοροδοτική τους ικανότητα, ενώ την ίδια ώρα η αξία των ακινήτων τους έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης. Οπως σημείωναν στην προσφυγή τους, ο φόρος υπολογίστηκε με βάση τις αξίες που είχαν καθοριστεί το 2007 και από τότε έχουν παρέλθει 9 ολόκληρα χρόνια, χωρίς αλλαγές.