5 Δεκ 2015

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Iskra: ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ       

Oι δανειστές φαίνεται ότι απορρίπτουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για κάλυψη του κενού στο ασφαλιστικό μόνο από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και ζητούν «γενναίες» μειώσεις συντάξεων.


 Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δανειστές έχουν επεξεργαστεί και θέσει υπόψιν της ελληνικής κυβέρνησης τρία σενάρια.  
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, για να εξοικονομηθεί το αναγκαίο ποσό του 1,8 δισ. ευρώ πρέπει να μειωθεί το σύνολο των συντάξεων από το πρώτο ευρώ κατά 6%. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση των συντάξεων από τα 800 ευρώ και πάνω, αλλά σε ποσοστό 15%. Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, που όμως για να παραμείνει στα κρατικά ταμεία το 1,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να φτάσουν στο 30%.  
Οι δανειστές ζητούν να μειωθεί επιπλέον το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών από το 75% στο 45% ή 55%, καθώς, όπως λένε, τα κράτη-μέλη που καλούνται να ψηφίσουν τη βοήθεια στην Ελλάδα έχουν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. 

Σύμφωνα με άλλες παρεμφερείς πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να είναι κατά 40% περισσότερες οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό. Το νέο "τσεκούρι" θα πέσει πάνω στις κύριες συντάξεις, ενώ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο θα είναι το χτύπημα στις επικουρικές.

"Όχημα" των περικοπών θα είναι ο νέος προϋπολογισμός που ψηφίζεται σήμερα, αλλά τις... επόμενες δέκα μέρες θα προσδιοριστούν περισσότερο και επί τα χείρω μέσα από το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό στο οποίο θα καταλήξει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Τις γενικές αρχές του παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη στην Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή, ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται πακέτο μέτρων 1,8 δισ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό για το 2015-16.

ΖΗΤΟΥΝ 1,3 ΔΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ


Πληροφορίες αναφέρουν, πως οι δανειστές αμφισβητούν τα 3/4 αυτού του πακέτου, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα, πέραν από εκείνα που έχουν ψηφιστεί (πχ παρακρατήσεις 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ).

Το "τσεκούρι" 15-20%  θα αφορά τις κύριες συντάξεις, μιας και εκείνο για τις επικουρικές συντάξεις έχει ήδη "κλειδώσει" και αναμένεται να φτάσει ακόμα και 8,5% (αντί του 6,6% που έλπιζε η κυβέρνηση), δεδομένου ότι οι δανειστές απορρίπτουν τις αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών.

Την ίδια στιγμή έχει "κλειδώσει" για το 2016:

-Η περικοπή των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20% (223 εκατ. ευρώ).

-Η  αύξηση στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ κατά 25% (102 εκατ. ευρώ).

-Η  μείωση των εφάπαξ κατά 10% (75 εκατ. ευρώ).

-Η μείωση των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου κατά 30% (200-250 εκατ. ευρώ).

Οι απαιτήσεις αυτές των δανειστών κάθε άλλο παρά... ατονούν.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με προβολές της Κομισιόν, ήδη από την επομένη της ψήφισης του νέου Μνημονίου, η απόδοση των μέτρων που πρέπει να θεσπιστούν μέχρι τέλος του 2015 και αρχές του 2016 πρέπει να φτάνει το 1,9% του ΑΕΠ (ή 3,2 δισ. ευρώ) μέχρι το 2018 και όχι μόνο το 1,25% του ΑΕΠ (1,8 δις. ευρώ) μέχρι το 2016. Συνεπώς η ψαλίδα των μέτρων ήταν εξ αρχής κατά 1,4 δισ. ευρώ (δηλ. όσα μέτρα ζητά επιπλέον αυτές τις μέρες το "Κουαρτέτο") μεγαλύτερη από εκείνη την οποία παρουσιάζει μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση. 

ΣΕ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ''ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ'' ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Αμέσως μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό θα πρέπει να "κλειδώσει" μέχρι τις 10-15 Δεκεμβρίου μεταξύ κυβέρνησης–δανειστών και να έλθει για δημόσια διαβούλευση πριν τα Χριστούγεννα και να ψηφιστεί στα μέσα Ιανουαρίου .

Το σχέδιο αυτό αφενός θα συγκεκριμενοποιεί τα μέτρα που εμπεριέχονται στο νέο προϋπολογισμό και αφετέρου θα παρουσιάσει τις "γενικές αρχές" του συστήματος, μαζί και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις, τα οποία αναμένεται να πέσουν πολύ κάτω από το "πλαφόν" που είχε βάλει η κυβέρνηση 60% (πχ στο 48%-53%) έναντι 70-75% που είναι σήμερα, φέροντας "τσεκούρι" έως 20% στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές φέρονται:

· Να αμφισβητούν την απόδοση των ¾ των μέτρων που αποτυπώνονται  είτε άμεσα (πχ παρακράτηση 6% στις συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ), είτε "έμμεσα" δηλαδή αυτά που προτείνονται στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης τους με την ελληνική κυβέρνηση (αυξήσεις εργοδοτικών εισφορών) στο σχέδιο προϋπολογισμού.

· Να ζητούν, συνεπώς, και άλλα, σκληρότερα μέτρα με αιχμή τις κύριες συντάξεις, όπως πχ την αναδρομική μείωση τους (από τα μέσα του 2015), μιας και η  παρακράτηση 6% στις συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενώ πρέπει να αποδώσει 355 εκατ. ευρώ στον  ΕΟΠΥΥ έως τώρα, δεν έχει αποδώσει ούτε... σεντ.

Το 2016 προβλέπονται επιπλέον 365 εκατ. ευρώ από τις παρακρατήσεις 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ. Συνεπώς, το εύρος των επιπλέον μέτρων, τα οποία (όπως όλα δείχνουν) θα αφορούν στις κύριες συντάξεις, θα φτάσει τα 710 εκατ. ευρώ. Αν σ΄αυτά, συμπεριληφθούν κατά τα μέτρα 665 εκατ. ευρώ, που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, αλλά σύμφωνα με όλα τα σενάρια θα αφορούν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, τότε το ύψος των νέων μέτρων θα φτάσει τα 1,3-1,4 δις. ευρώ και το ύψος συνολικά των μέτρων, παλιών και νέων, θα φτάσει κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ ("καθαρή", δηλαδή, μετά φόρων απόδοση).

Στο τραπέζι, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες έχουν πέσει σενάρια για οριζόντιες περικοπές στις κύριες  συντάξεις έως 15%. Σύμφωνα, με μάλιστα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", το Υπ. Εργασίας καθυστερεί μάλιστα την απόδοση των αναδρομικών των συντάξεων, που έχουν καταβληθεί, προκειμένου να ενσωματώσει τις επικείμενες μειώσεις.

Πιο αναλυτικά,  οι δανειστές αμφισβητούν:

· Την απόδοση του μέτρου της παρακράτησης 6% σε κύριες –επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ που έχει επιβληθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το μέτρο αυτό θα απέφερε 355 εκατ. ευρώ το 2015 και 710 εκατ. ευρώ το 2015-2016. Βλέποντας οι δανειστές πως οι πόροι αυτοί τέσσερις μήνες μετά την εφαρμογή αυτού του μέτρου να μην μεταφέρονται στον ΕΟΠΥΥ, ζητούν και άλλα μέτρα, χωρίς να σημαίνει πως οι παρακρατήσεις αυτές δεν θα συνεχιστούν.

· Την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά τουλάχιστον 0,5%. Το μέτρο θα μπορούσε να αποφέρει 250-300 εκατ. ευρώ στα Ταμεία και να κλείσει αντίστοιχη "τρύπα" στο αδιευκρίνιστο κομμάτι των μέτρων του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2016 που συνολικά ανέρχονται σε 665 εκατ. ευρώ και πρέπει να προκύψουν από την "ασφαλιστική μεταρρύθμιση των συντάξεων".

Τα υπόλοιπα 350-400 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση προτείνει να προκύψουν από τις περικοπές 10% στις δαπάνες για  επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα προέλθουν από μία μεσοσταθμική μείωση 6,6% στις παροχές του ΕΤΕΑ άνω των 173 ευρώ. Με την απόρριψη, όμως, των αυξήσεων στις εργοδοτικές εισφορές, οι μειώσεις στις επικουρικές θα φτάσουν το 8,5%.