16 Οκτ 2015

Σκληρή κόντρα για τα Πόθεν Έσχες και το 1 εκατομμύριο ευρώ


Μετωπική πολιτική σύγκρουση προκαλεί η υπόθεση με το Πόθεν Εσχες του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και τις καταγγελίες ότι απέκρυψε τις καταθέσεις 1 εκατομμυρίου ευρώ στη δήλωση του 2012.
Ο ίδιο ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε χθες, ότι «δεν απέκρυψε κανένα περιουσιακό...

 
 στοιχείο», ότι η δήλωση του 2012 ήταν «πρώιμη και ατελής» και ότι το συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνεται κανονικά στη δήλωση 2014/2015.

Ωστόσο, το θέμα ήρθε ξανά σε πρώτο πλάνο στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή μετά τα πυρά που εξαπέλυσαν βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για τα πόθεν έσχες υπουργών της κυβέρνησης και την έντονη αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Μαξίμου.
 
«Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»
ήταν το σχόλιο που έκαναν κύκλοι του Μαξίμου, επισημαίνοντας: «Κόλλησε η βελόνα στη Νέα Δημοκρατία, και επαναλαμβάνουν τα ίδια θεσμικά ατοπήματα και μάλιστα κατά λέξη. Δεν φτάνει που τα στελέχη της δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, οι επιθεωρητές Κλουζώ του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους.
 Επειδή, εκτός των άλλων, είναι και ανενημέρωτοι, τους πληροφορούμε ότι: οι αντιθεσμικές «διαρροές» πήραν θεσμικές απαντήσεις, η αρμόδια επιτροπή για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, και σε αυτήν συμμετέχει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, τον οποίον προφανώς δεν έχουν ρωτήσει»

Ένα σχόλιο αρμόζει στη Νέα Δημοκρατία, όταν -θεατρινίστικα- κόπτεται για τη διαφθορά: φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή


Οξύς ήταν στη Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς τονίζοντας ότι έχουν, ήδη, δοθεί πλήρεις εξηγήσεις και να ζητά να σταματήσει η «λάσπη».

Νωρίτερα, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, είχε επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Χρήστο Μαντά:

«Μα πόσα εκατομμύρια έχετε εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαντά και δεν ξέρετε πού τα βάζετε; Αυτή δεν είναι κυβερνώσα Αριστερά. Είναι Αριστερά των εκατομμυρίων».

Η κόντρα συνεχίστηκε, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, είπε ότι το κόμμα του έχει πάρει με το μέρος του τον λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως είπε, ενώ έγινε εξουσία στηριζόμενο στα μικρομεσαία στρώματα, στη συνέχεια μεταλλάχτηκε σε διαπλεκόμενο κόμμα. «Εσείς σήμερα είστε απολειφάδι του διαπλεκόμενου ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε ο Νίκος  Συρμαλένιος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τους.

«Δεν μπορεί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρονται με ποταπό τρόπο σε ανθρώπους και κόμματα που το έχουν παλέψει την περίοδο της κρίσης, η οποία δεν έχει αγγίξει κάποια μέλη της κυβέρνησης, όπως δείχνουν τα πόσχεν έσχες τους» αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Να είστε περισσότερο προσεκτικοί, γιατί ούτε ηθικά άμεμπτοι είστε, ούτε αθώες περιστερές», παρενέβη από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

Κόντρα και για τις διαρροές


Παράπλευρη κόντρα όμως προκάλεσαν και οι διαρροές των πληροφοριών για ύπαρξη προβληματικών «Πόθεν Εσχες».

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και νυν στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας Δέσποινα Χαραλαμπίδου δήλωσε, ότι δεν έκανε η ίδια τη διαρροή για τα πόθεν έσχες των υπουργών και επέρριψε την ευθύνη στο Μαξίμου.

«Η Αριστερά, την οποία εγώ υπηρέτησα από πολύ μικρή ηλικία και συνεχίζω να υπηρετώ, δεν έχει καμία σχέση με... όλα αυτά τα βέλη, τα οποία δέχομαι σήμερα εγώ και μέσα από μένα, η Λαϊκή Ενότητα», είπε στον Real FM η Δέσποινα Χαραλαμπίδου προσθέτοντας:

«Η πληροφόρηση ότι εγώ έδωσα τα στοιχεία, κατά τη γνώμη μου και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει και εγώ, ξεκινάει από το Μαξίμου.
Θα ήθελα να πω και να ενημερώσω και το Μαξίμου ότι καλά θα κάνει να αναζητήσει τις πραγματικές πηγές αυτών που έδωσαν στη δημοσιότητα όλα όσα απασχόλησαν τον Τύπο, τις προηγούμενες μέρες».