26 Μαρ 2014

Διευρύνονται τα μέτωπα


Έντονες διεργασίες σε Μαξίμου και Χ. Τρικούπη ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και των αντιδράσεων που επικρατούν στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης.


Τη στιγμή που το «πολιτικό μασάζ» προς τους διαφωνούντες βουλευτές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τα μέτωπα αντί να κλείνουν διευρύνονται. Εκτός από το γάλα που παραμένει το πιο σοβαρό «αγκάθι» σήμερα κατεβάζουν επ’ αόριστον ρολά οι φαρμακοποιοί ενώ ετοιμάζονται και οι μεταφορείς.

Στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στα τέλη της εβδομάδας στην βουλή θα έρθουν και οι συμφωνηθείσες με την τρόικα ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, τόσο για τα ταξί όσο και για τα φορτηγά δημοσίας, αλλά και ιδιωτικής χρήσης.

Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνεται η απελευθέρωση της δυνατότητας των ξενοδοχειακών μονάδων να χρησιμοποιούν ελεύθερα ενοικιαζόμενα οχήματα μετά οδηγού, ενώ θα υπάρξει και η άρση των περιορισμών στην δραστηριοποίηση των 9θέσιων οχημάτων, με απελευθέρωση διάφορων μορφών επιβατικού έργου που σήμερα ανήκει στα ταξί.

Στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους και εκτιμούν πως εύκολα ή δύσκολα η συμφωνία με την τρόικα θα υπερψηφιστεί. Παράλληλα κύκλο επαφών με τους βουλευτές του κόμματος του θα ξεκινήσει ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί αναζητεί φόρμουλα συμβιβασμού και έχει μεταφέρει πρόταση των αγελοδοτρόφων που κάνουν λόγο για πέντε ημέρες φρέσκου γάλακτος και επτά ημέρες ζωής του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης. Πρόταση που σχολιάστηκε θετικά από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Μιλώντας στη Λάρισα ο Μ. Χαρακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα του γάλακτος».

Στη ΝΔ πιστεύουν πως μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, γεγονός που κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ανησυχία που υπάρχει στο επιτελείο του Α, Σαμαρά.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή εμπορίου στην οποία πρόεδρος είναι ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος που απειλεί να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο από το γάλα. Στην συνεδρίαση θα κληθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ίσως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

«Γαλάζιοι» βουλευτές έχουν ζητήσει από τον Θ. Μπούρα την σύγκληση της Κ.Ο πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει πράξη.