22 Φεβ 2014

Ποιους δήμους και ποιες περιφέρειες διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ


"Οποιος βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα απο τις πρόωρες δημοσκοπήσεις, μάλλον θα απογοητευτεί στο τέλος". Με τη φράση αυτή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν τις πρώτες δημοσκοπικές μετρήσεις και εκτιμούν ότι " ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μας, αφου...

 οι υποψήφιοί μας ούτε θα κληθούν να απολογηθούν, ούτε βαρύνονται με αμαρτίες του παρελθόντος".

Στην Κουμουνδούρου, μελετώντας τις δημοσκοπήσεις που φτάνουν στα χέρια τους, μπορούν πλέον να προβαίνουν σε μια σειρά μάλλον ασφαλών εκτιμήσεων, και διαπιστώνουν ότι "το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει το δρόμο της καταστροφής και η κοινωνία την περιμένει στην γωνία για να την πληρώσει με το ίδιο νόμισμα".

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση των εκλογολόγων του κόμματος, "τίποτα σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα θυμίζει το παρελθόν, άρα η νέα πραγματικότητα απαιτεί και νέες μεθόδους προσέγγισης".

Και επισημαίνουν: Στον δήμο Αθήνας, αν και ίσως θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί νωρίτερα η υποψηφιότητα του Γ. Σακελλαρίδη, εν τούτοις ξεκινάει απο σαφώς καλή βάση αναγνωρισιμότητας. Το 10%-12% που συγκεντρώνει αποτελεί μια ικανοποιητική βάση εκκίνησης "αρκεί να εκμεταλλευθούμε σωστά το χρόνο και να συστρατευθεί ολόκληρος ο μηχανισμός" επιμένουν και θυμούνται ότι "ο Τσίπρας ως υποψήφιος δήμαρχος ξεκίνησε απο το 1,5%, για να φτάσει στο 12%".

Ο νεαρός υποψήφιος δήμαρχος που θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα επικεντρώσει στους άξονες της ασφαλούς πόλης, της οικονομίας, της συνεκτικότητας του κοινωνικού ιστού. "Δεν απολογείται, θα προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πόλη" τονίζουν στελέχη του νεαρού υποψήφιου.

Ο δήμος Πειραιά "υπο προϋποθέσεις μπορεί να κερδηθεί" ισχυρίζονται αυτοδιοικητικοί παράγοντες και επισημαίνουν" η διπλή υποψηφιότητα της Ν.Δ., η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ για την εξεύρεση υποψηφίου, και το γεγονός ότι ο Πειραιάς διακρίνεται απο μάλλον μεσοαστική- εργατική κοινωνική διαστρωμάτωση" μπορεί να οδηγήσει στο δεύτερο γύρο τον υποψήφιο της κίνησης "Το Λιμάνι της Αγωνίας", βουλευτή Θ. Δρίτσα. Και εκεί όλα παίζονται.

Οι έρευνες που έχουν διενεργηθεί σε μια σειρά δήμων της περιφέρειας δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει την δυναμική για να κάνει το μεγάλο άλμα. Οι δήμοι Πατρέων, Λάρισας, Βόλου, Ρόδου, Κατερίνης, Μυτιλήνης, Ηράκλειου (αν δεν κατέβει εκ νέου ο νύν δήμαρχος Γ. Κουράκης) και εκείνος της Θεσαλλονίκης, αν η υποψηφιότητα που αναζητείται υπερβεί τη στενή κομματική επιλογή, μπορεί να σηματοδοτήσουν την επόμενη μέρα.

Στο μέτωπο των περιφερειών τα νέα επιτρέπουν την αισιοδοξία. Η υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής, με την ταυτόχρονη άρνηση του Α. Παχατουρίδη απο την πλευρά της Ν.Δ. και με δεδομένο ότι ο νύν περιφερειάρχης Γ. Σγουρός "είναι ευάλωτος στην κριτική", το πεδίο είναι ανοικτό. "Αν δεν κάνουμε λάθη θα κερδίσουμε" λένε στην Κουμουνδούρου και θυμίζουν με νόημα "δεν έχουμε δεσμεύσεις απέναντι σε κανέναν, στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας η μάχη θα είναι απολύτως πολιτική".

Ποιες άλλες περιφέρειες "παίζουν" να κερδηθούν απο τον ΣΥΡΙΖΑ;  Εκείνες του Ν. και Β. Αιγαίου, της Κρήτης, της Δυτ. Ελλάδας και των Ιονίων.

Για δύο περιφέρειες εκείνες της Ηπείρου και της Θεσσαλίας το παιχνίδι παίζεται. Ντεσαβαντάζ στην Ηπειρο το μάλλον συντηρητικών αποκλίσεων ακροατήριο, αλλά " η κρίση δείχνει ότι μεσαία στρώματα εγκαταλείπουν τη Ν.Δ., άρα το τοπίο αλλάζει γρήγορα" λένε στην Κουμουνδούρου.

Στη Θεσσαλία η υποψηφιότητα της Ηρούς Διώτη έχει ανοδική τάση, όμως ο νυν περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός αν και ισχυρός κινδυνεύει να απωλέσει ψήφους τόσο προς τα δεξιά του, όσο και προς την Αριστερά. Η περιφέρεια Πελοποννήσου αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η δεδηλωμένη άρνηση στελεχών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν εκ νέου την υποψηφιότητα του νύν περιφερειάρχη Π. Τατούλη, και οι υπόγειες συγκρούσεις που σημειώνονται, καθιστούν την υποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη ως άκρως ανταγωνιστική απέναντι στον " Πελοπονησιάρχη" που αισθάνεται για πρώτη φορά μάλλον ανασφαλής, αφου νιώθει και την ανάσα της Χρυσής Αυγής.

Αν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, όπως πιστεύουν στην Κουμουνδούρου, τότε η 25 Μαϊου ίσως ανοίξει το δρόμο για πρόωρες εκλογές.

"Ο κοινωνικός χάρτης της χώρας αλλάζει, και αυτό θα αποτυπωθεί" επιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και επισημαίνουν "ο λαός δεν θα χαριστεί στη συγκυβέρνηση, είμαστε η επόμενη πρόταση για την ανασυγκρότηση της χώρας υπέρ των πολιτών".

newpost.gr