2 Νοε 2013

«Γέφυρα» συνεννόησης η απλή αναλογική


Πεδίο συνεννόησης μεταξύ της Κουμουνδούρου και της Αγίου Κωνσταντίνου διαμορφώνει η πρόταση του Φώτη Κουβέλη για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος.
Η πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με την αντίστοιχη κατάθεση πρότασης νόμου...

 
 στη Βουλή αναμένεται να δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα μεταξύ των κομμάτων. Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, η πρωτοβουλία αυτή καθεαυτήν συνιστά και ένα ακόμη βήμα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ, καθώς η Κουμουνδούρου, παρά τις επιμέρους ενστάσεις στελεχών της, εκφράζεται καταρχήν θετικά ως προς την πρωτοβουλία.

Διάλογος και τροποποιήσεις

Στη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε να εκφραστεί θετικά καταρχήν η Κουμουνδούρου στην πρωτοβουλία του Φώτη Κουβέλη, καθώς η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πάγιο προγραμματικό και ιστορικό πολιτικό αίτημα της Αριστεράς -όλων των αποχρώσεων. Βεβαίως, στην αξιωματική αντιπολίτευση διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις επί συγκεκριμένων άρθρων της πρότασης νόμου της ΔΗΜΑΡ, όπως η διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο της πρότασης νόμου. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ουδόλως δυσχεραίνει τη συνεννόηση μεταξύ των δυο κομμάτων. Εξάλλου, θεσμικά στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου ξεκαθαρίζουν  ότι «η πρότασή μας μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και να δούμε συγκεκριμένες αλλαγές, κατόπιν διαβούλευσης».

Βεβαίως, η συζήτηση αναμένεται να μείνει σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς ακόμη κι αν τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή η πρόταση του Φώτη Κουβέλη και των βουλευτών του, θεωρείται απίθανο να συγκεντρώσει είτε απλή, είτε ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 ώστε να αλλάξει το εκλογικό σύστημα για τις μεθεπόμενες ή τις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, ακόμη κι αν παραμείνει σε θεωρητικό επίπεδο η προσέγγιση μεταξύ των δυο κομμάτων, και στην Κουμουνδούρου και στην Αγίου Κωνσταντίνου καταγράφεται το γεγονός ότι δημιουργείται μία πρώτη «γέφυρα» μεταξύ των δύο πλευρών. Μία γέφυρα που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη, μετά τις επόμενες εκλογές…