16 Σεπ 2013

Απεργιακό μπαράζ ξεκινά από σήμερα


Στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά με πιο αργά αντανακλαστικά, προχωρούν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ. 
Το απεργιακό μπαράζ ξεκινά από τη Δευτέρα με αιχμή τους εκπαιδευτικούς, αναγκάζοντας την τρόικα να μεταθέσει τον ερχομό της στην Αθήνα για τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, με την κυβέρνηση στο καναβάτσο και το...
 
 Σαμαρά να αναζητά «σωσίβια» στις Βρυξέλλες όπου πάει την Τρίτη.

Επισήμως, το ταξίδι του πρωθυπουργού γίνεται εν όψει της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014, αλλά τα πολιτικά προβλήματα εν μέσω απεργιακής κατακραυγής δίνουν στην επίσκεψη χαρακτήρα συναγερμού βοηθείας, που ζητά απεγνωσμένα η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Μαζί με τους καθηγητές στα σχολεία ενάντια στις απολύσεις και στα κλεισίματα σχολείων, από τη Δευτέρα μπαίνουν στο χορό των απεργιών και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία με πενθήμερη απεργία.

Οι δάσκαλοι ξεκινούν με στάση εργασίας τη Δευτέρα και συμμετοχή στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ Τετάρτη – Πέμπτη, 18 – 19 Σεπτεμβρίου, εν μέσω κενών στα σχολεία με προβλήματα στέγασης και θέρμανσης.

Η απόφαση της ΟΛΜΕ για πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία από τον κλάδο, πράγμα που είναι δηλωτικό για την αγωνιστική διάθεση των καθηγητών. Υπέρ της απεργίας διαρκείας οι καθηγητές ψήφισαν σε ποσοστό 90,2% σε 66 από τις συνολικά 88 ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια 48ωρη απεργία για τις 16 και 17 του μήνα.

Ήδη έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ενάντια στη διαθεσιμότητα 1.600, παρά τα παζάρια Πρυτάνεων με τον υπ. Παιδείας.

Οι τρεις συνδικαλιστικές ενώσεις, ΟΛΜΕ (καθηγητές), ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί), ΔΟΕ (δάσκαλοι), έχουν ήδη συμπορευτεί σε πανεκπαιδευτικό μέτωπο με κοινή γραμμή δράσης, αφού οι πρωτοφανείς ανατροπές που έγιναν φέτος στο χώρο της Εκπαίδευσης αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό, τα μέλη του Δ.Σ. των τριών εκπαιδευτικών ενώσεων συνεδρίασαν πριν μερικές ημέρες μαζί, στα γραφεία της ΟΛΜΕ.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί τα μέλη της και όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στο απεργιακό συλλαλητήριο, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στις 12 στα Προπύλαια, ενώ κηρύσσει παναττική στάση εργασίας από τις 11 έως τη λήξη του ωραρίου, καθώς και στάση εργασίας σε όσες περιοχές της χώρας θα πραγματοποιηθούν απεργιακά συλλαλητήρια.

Επίσης, δειλά μπαίνει και η ΓΣΕΕ με 4ωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη (11.00-15.00) και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στο δοκιμαζόμενο δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο.