8 Αυγ 2013

Στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ

   
 
Στα συσσίτια, που έχουν γίνει όρος ζωής για χιλιάδες Έλληνες πολίτες, αναφέρεται δημοσίευμά της Guardrian, αποτυπώνοντας ανάγλυφα την εξαθλίωση μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας.

Η εφημερίδα Guardrian επιστρέφει με νέο ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα της κρίσης, διαπιστώνοντας πως οικογένειες στηρίζονται αποκλειστικά στα κοινωνικά συσσίτια, για να επιβιώσουν.

Η απεσταλμένη της εφημερίδας στην Ελλάδα Έλενα Σμιθ κάνει αναφορά στο έργο της λέσχης Αλληλεγγύης στην οδό Βεΐκου 28, που λειτουργεί υπό την ευθύνη της τοπικής οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ και συνομιλεί με τον Αντώνη Αντάκη, έναν από τους χιλιάδες, που καταφθάνουν εκεί για ένα πιάτο φαΐ. Ο κ.Αντάκης δηλώνει πως όταν πριν τρία χρόνια είχε τη δική του  επιχείρηση και κέρδιζε 3.000 ευρώ, δεν φανταζόταν πως θα έφτανε στο σημείο σήμερα να πηγαίνει στα συσσίτια, για να ταΐσει τα παιδιά του. Εθελοντές στοιβάζουν ρύζι, μακαρόνια και άλλα ξηρά τρόφιμα. Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων τον μήνα Αύγουστο θα φέρει αναστάτωση στη ζωή πολλών ανθρώπων, κάνοντας τον Αύγουστο «τον πιο σκληρό μήνα» αναφέρει η Σμιθ.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται στην συνεισφορά της Εκκλησίας, η οποία ταΐζει ημερησίως περίπου 55.000 ανθρώπους, αλλά και στις δημοτικές αρχές, που διανείμουν περίπου 7.000 γεύματα σε συσσίτια της Αθήνας. Δεν παραλείπει να σημειώσει και τα «συσσίτια του μίσους», που οργανώνονται από τα μέλη της Χρυσής Αυγής, αποκλειστικά για Έλληνες. Καταλήγει παραθέτοντας την έκθεση της Unisef, που δημοσιεύτηκε στα μέσα του περασμένου Μαΐου, στην οποία αναφέρεται πως στην Ελλάδα περίπου 600.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και περισσότερα από τα μισά δεν εκπληρώνουν τις καθημερινές βασικές διατροφικές ανάγκες τους.