Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ελλάδα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ θεωρούνται οι ποιο «διεφθαρμένοι» θεσμοί. Ένας στους δύο παραδέχεται ότι έχει δωροδοκήσει δημόσιους λειτουργούς. Τα αποτελέσματα της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ελλάδα...
αποτυπώνουν μια χώρα που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ και όχι μόνο. Αυτή τη θέση η Ελλάδα τη διατηρεί και ανάμεσα στα 28 κράτη που ανήκουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφορικά με την ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση υποκινείται από «μεγάλα συμφέροντα». Αυτό το πιστεύει μόλις το 5% των Νορβηγών για την κυβέρνηση τους, το 55% των Γερμανών, το 70% των Ιταλών, αλλά το 83% των ερωτηθέντων Ελλήνων.
Αρνητική «πρωτιά» της χώρας διαπιστώνεται και αλλού. Στην ερώτηση ποιος θεσμός είναι ο πιο διεφθαρμένος η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κατονόμασε, όπως και σε πολλές άλλες χώρες τα πολιτικά κόμματα.
Σε καμία όμως από τις υπόλοιπες 106 χώρες η βαθμολογία δεν ήταν τόσο υψηλή όπως στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τη διαφθορά στα ΜΜΕ. Μόνο στη Νιγηρία οι ερωτηθέντες δίνουν στα ΜΜΕ χειρότερους βαθμούς.
Παρόλα αυτά, ενώ το 2010 το 75% πίστευε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς στην Ελλάδα έχει αυξηθεί, σήμερα αυτό το υποστηρίζει μόλις το 54%. Όπως εκτιμά η Διεθνής Διαφάνεια, αυτοί οι αριθμοί εκφράζουν την απαξίωση και την έλλειψη εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινής γνώμης έναντι των δημοκρατικών θεσμών.
Τι γίνεται όμως με τη συμπεριφορά των ίδιων των ελλήνων πολιτών; Αν και ένας στους δυο παραδέχεται ότι έχει δωροδοκήσει για την παροχή κάποιας δημόσιας υπηρεσίας, σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να αντιδράσουν στην διαφθορά, το 84% καταγγέλλοντας συγκεκριμένα περιστατικά.