Των Δήμητρας Καδδά - Δημήτρη Κατσαγάνη
Η διφωνία στις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ, με την Κομισιόν να παραμένει «αισιόδοξη» για ύφεση 4,2 % φέτος και νέες προβλέψεις εντός της Ελλάδας να βαθαίνουν το εύρος προς το 5% ή και παραπάνω, δεν είναι τόσο «αθώα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
“Είναι σαφές ότι υπάρχει θέμα ΑΕΠ, αλλά δεν θέλουν να το ανακινήσουν τώρα, γιατί θα έχει αρνητικά πολλαπλασιαστικά αποτέλεσμα, χωρίς να βοηθήσει κανέναν ούτε την κυβέρνηση ούτε τους δανειστές» αναφέρει κοινοτική πηγή. «Θα τεθούν όλα στην πράξη στην επόμενη αξιολόγηση και είναι άδηλο ακόμη, που θα οδηγήσει, δεδομένης της θέσης της ΕΕ ενάντια σε κούρεμα χρέους».
«Αν το φθινόπωρο η ύφεση επαναϋπολογιστεί, τότε θα είναι, σαν κάποιος να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Εξηγούν, ότι αν το ΑΕΠ στην επόμενη αξιολόγηση, αυτή του Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου φανεί μικρότερο, τότε θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα: θα θεωρηθεί χαμηλότερη απόδοση των μέτρων (μείωση φοροδοτικής δυνατότητας), θα θεωρηθεί υψηλότερο το έλλειμμα αλλά και το χρέος που μετράται με παρονομαστή το ονομαστικό ΑΕΠ, θα «πειραχθεί» το δημοσιονομικό κενό, αλλά και το χρηματοδοτικό κενό.
Με άλλα λόγια, συνεχίζουν, το ΑΕΠ ανάγεται σε Δούρειο Ίππο σε δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό πεδίο, οδηγώντας και από τις δύο «πηγές» στο ζήτημα νέα μέτρα, για να καλυφθεί το «κενό». Και τούτο διότι, όταν ανοίξει η κουβέντα για το χρέος, «κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποια συνεισφορά θα ζητηθεί από την Ελλάδα, δηλαδή αν θα πρέπει και αυτή να συνεισφέρει όχι μόνο με αποκρατικοποιήσεις αλλά και με πρόσθετα πλεονάσματα, δηλαδή με νέες περικοπές δαπανών» αναφέρει αρμόδιος παράγοντας.
Επηρεάζει και τις αποφάσεις, για το αν η Ελλάδα θα «πιάσει» στο τέλος του 2013 τον πολυπόθητο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο λόγος για το κριτήριο που θα «κρίνει» βάση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου του 2012 την τύχη του χρέους σε μία «κουβέντα» που έχει οριστεί για τον Απρίλιο του 2014, και επανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο πανίσχυρος επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, περιγράφοντάς την ως «πολύ δύσκολη».
«Το μόνο θετικό στοιχείο είναι η πορεία του τουρισμού αλλά ακόμη δεν είναι διασφαλισμένο ότι η αύξηση των αφίξεων θα οδηγήσει σε και αυξημένα έσοδα από τουριστικό συνάλλαγμα» αναφέρουν αρμόδια στελέχη. «Τα στοιχεία στον τουρισμό δείχνουν αναμφισβήτητα αναστροφή κλίματος και καλές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν είναι βέβαιο, ότι αρκούν φέτος για να καλύψουν την πίεση από την Κύπρο, αλλά και από την κρίση ζήτησης στην εγχώρια αγορά» αναφέρουν. Η νέα αύξηση της ανεργίας τον Απρίλιο στο 26,9% είναι ενδεικτική – αναφέρουν, αλλά οι ενδείξεις για πιέσεις στην αγορά πληθαίνουν: στον δείκτη του ΙΟΒΕ για την οικονομική συγκυρία παρατηρήθηκε «διόρθωση» από τις 93.8 μονάδες τον Ιούνιο στις 93.5 μονάδες τον Ιούλιο, κυρίως λόγω των πιέσεων των καταναλωτών.
- Ο δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Μάιο υποχώρησε κατά 4,6%,
- O δείκτης τζίρου στο λιανικό εμπόριο με στοιχεία Απριλίου πέφτει κατά 12,9% κα
- H οικοδομική δραστηριότητα με στοιχεία Απριλίου υποχωρεί ραγδαία κατά 19,7%.
Η διγνωμία για το ΑΕΠ
Tα μόνα δύο... σωσίβια που έχει στη διάθεση του ΑΕΠ, για να αποφύγει την παραπέρα καταβύθιση στην ύφεση, έχουν αρχίσει να ξεφουσκώνουν. Το ένα σωσίβιο γράφει πάνω του “αύξηση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων” και το άλλο “μείωση των εισαγωγών”. Χάρη σ΄ αυτά άρχισε να αποκλιμακώνεται λίγο η ύφεση ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2012 για να φτάσει στο 5,6% κατά το α΄ τρίμηνο του 2013.
Ο ΙΟΒΕ προέβλεψε πως η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 5% έναντι 4,2% που προβλέπει το ΥΠΟΙΚ. Στελέχη μάλιστα του ιδρύματος θεωρούν “παράδοξη” μια τόσο μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, σε συνθήκες που οι επενδύσεις σε πάγιο κεφαλαίου συνεχίζουν να καταποντίζονται, αν και με πιο ήπιο ρυθμό σε σχέση με παλιότερα.
Η ύφεση, χωρίς αυτή την “παράδοξη” θετική συμβολή των αποθεμάτων, θα... έφτανε τα περσινά και προπέρσινα επίπεδα, δηλαδή το 7%. Αξίζει σ΄ αυτό το σημείο να επισημανθεί, πως η ύφεση σε τρέχουσες τιμές, το α΄ τρίμηνο του 2013 είναι πολύ μεγαλύτερη από την ύφεση σε σταθερές τιμές και συγκεκριμένα 7,8%, δηλαδή παραπάνω από το 2011 και στα ίδια επίπεδα με πέρσι...
Τα “απαισιόδοξα” σενάρια στηρίζουν και οι εξελίξεις στο μέτωπο των εισαγωγών-εξαγωγών. Κοιτώντας κανείς προσεκτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, θα δει, πως η δραματική μείωση των εισαγωγών φέτος, χάρη στην οποία αποφεύχθηκαν τα ακόμα χειρότερα για το ΑΕΠ όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει αρχίσει να κάμπτεται πλέον.
Και αυτό γιατί η μείωση αυτή “ακουμπά” στον σκληρό πυρήνα των εισαγωγών, δηλαδή τα καύσιμα. Σύμφωνα με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας, το πρόβλημα είναι, πως τα εισαγόμενα καύσιμα είναι ταυτόχρονα και... η πρώτη ύλη των πετρελαιοειδών, τα οποία αποτελούν τη λοκομοτίβα της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία δύο-τρία χρόνια.
Η λοκομοτίβα της ελληνικής εξαγωγικής μηχανής «αγκομαχεί». Πλέον, κινδυνεύει να μείνει χωρίς... υποβοηθητικά εξαρτήματα.
Οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.
ΠΗΓΗ: www.capital.gr