27 Ιουν 2013

Mε την ανεργία να καλπάζει προς το 30%, ανοίγουν θέμα απελευθέρωσης απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα


Της Ρούλας Σαλούρου
Και ξαφνικά, άνοιξε εκ νέου θέμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ξαφνικά; Όχι και τόσο, καθώς αφενός το ΔΝΤ (και κατά δεύτερο λόγο η Τρόικα) πιέζει εδώ και καιρό για την αύξηση (αν όχι την απελευθέρωση) του ορίου των απολύσεων, αφετέρου πολλές επιχειρήσεις στην...


 Ελλάδα ζητούν αλλαγές στο ισχύον καθεστώς. Το οποίο άλλαξε με το προηγούμενο Μνημόνιο.

Εχθές, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπομπ Τράα, από το βήμα του συνεδρίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) εξέφρασε τις γνωστές (προσωπικές του) θέσεις, περί απλοποίησης των διαδικασιών εισόδου αλλά και εξόδου από την αγορά εργασίας, ζητώντας παράλληλα την περαιτέρω απελευθέρωση, αγορών και επαγγελμάτων.

Εδώ και καιρό, υπάρχουν έντονες  πιέσεις και συζητήσεις στα συναρμόδια υπουργεία, Εργασίας, Οικονομίας αλλά και Ανάπτυξης, για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των απολύσεων, με στόχο την «αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων».

Από το υπουργείο Εργασίας διαψεύδουν, ότι το θέμα έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών. Κάποιοι μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί, ότι πρόκειται για θέμα που θέτουν επιχειρηματίες στις συναντήσεις τους με εκπροσώπους της Τρόικας.

Τα σενάρια που έχουν τεθεί, αφορούν τόσο την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων που επιτρέπονται κάθε μήνα, από 5% σε 10% (για επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων), όσο και την αλλαγή της διάταξης που προβλέπει έγκριση από το υπουργείο Εργασίας σε περίπτωση  ομαδικών απολύσεων  πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Να σημειωθεί, ότι, σήμερα, επιτρέπονται ομαδικές απολύσεις  μέχρι 6 εργαζόμενων το μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα, ή  ποσοστό 5% του προσωπικού κάθε μήνα και μέχρι 30 εργαζόμενους για επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους. Πάνω από αυτά τα όρια οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές και πρέπει να έχουν την έγκριση του υπουργείου Εργασίας.

Μια περίπτωση επιχείρησης που ζητά αλλαγές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι αυτή της ΑΓΕΤ Ηρακλής, που προχθές προσέφυγε στο  Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση της Απόφασης του υπουργείου Εργασίας με την οποία δεν εγκρίθηκαν οι ομαδικές απολύσεις 229 εργαζομένων στο εργοστάσιο της Χαλκίδας.

Βάσει της προσφυγής της εταιρείας, η άρνηση του υπουργού Εργασίας να εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις 229 εργαζομένων είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Να σημειωθεί ότι, το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου η εταιρεία αποφάσισε την οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του κύκλου εργασιών του.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι εργαζόμενοι «δεν ανταποκρίθηκαν σε καμία από τις προσκλήσεις της ΑΓΕΤ Ηρακλής που καλούσε σε διαβούλευση τους εκπροσώπους των εργαζομένων και συγχρόνως τους ενημέρωσε γραπτώς για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις».  Η εταιρεία προσέφυγε στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο δεν ενέκρινε τις ομαδικές απολύσεις. Έτσι, η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ.

Το θέμα άνοιξε για τα καλά με τις δηλώσεις του κ. Τραά, και αναμένεται πλέον να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την Τρόικα, στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Ανοικτό είναι, άλλωστε, και το θέμα του κατώτατου μισθού και της περαιτέρω μείωσής του, αλλά και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, καθώς ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου του ILO,  ζήτησε την αναπροσαρμογή ολόκληρου του πλαισίου της εθνικής σύμβασης εργασίας, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση για το ΣΕΒ δεν υπάρχει λόγος συζήτησης.

Ο Γενικός Διευθυντής του ILO  Γκάι Ράιντερ μίλησε για επώδυνες αποφάσεις στο πλαίσιο του μνημονίου, υποστηρίζοντας ότι  δημιουργούν πρόβλημα στην δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας την ευρωπαϊκή κρίση άνευ προηγουμένου για χώρα σε περίοδο ειρήνης και το ποσοστό ανεργίας απαράδεκτο.


Πηγή:www.capital.gr