28 Ιουν 2013

Ζητούν να καταθέσουν «Πόθεν Έσχες» πριν δηλώσουν … «τι Έσχες»


Προς «σιωπηρή» παράταση μέχρι μέσα Ιουλίου για 50.000 υπόχρεους
Νέες «ιστορίες τρέλας» στο υπουργείο Οικονομικών, που τη φορά αυτή ζητά από τους εφοριακούς το ακατόρθωτο: να υποβάλουν τις...

 
 δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» έως την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ενώ θα ενημερωθούν για αυτό στις 2 Ιουλίου!
Το πρόβλημα με την υποβολή των φετινών δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» είναι φυσικά γενικότερο και αφορά περισσότερους από 50.000 υπόχρεους. Δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί, εφορικοί, ελεγκτές, δικαστικοί, πολεοδόμοι, δημοσιογράφοι, αιρετοί κλπ πρέπει εκ του νόμου να υποβάλουν δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης έως 30 Ιουνίου κάθε χρόνο -και αυτό δεν αλλάζει παρά μόνο με νέο νόμο.

Στην πράξη όμως, ειδικά φέτος, δεν μπορούν να την καταθέσουν  χωρίς να έχουν υποβάλει πρώτα τις δηλώσεις Ε1 και Ε9 της χρονιάς, αφού είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν συνημμένες και αυτές! Λόγω όμως των προβλημάτων και των αλλαγών στη φορολογία που προέκυψαν φέτος, μόλις 850.000 από τα 6 εκατομμύρια φορολογουμένους ασχολήθηκαν ως τώρα με την φορολογική τους δήλωση, αν και η διορία υποβολής τους έληγε «τυπικά» στις 30 Ιουνίου. Και με την νέα παράταση όμως, έως τέλος Αυγoύστου, δεν μπορεί να αλλάξει η διορία που προβλέπει από το 2003 ο νόμος (δηλ. έως 30.6 κάθε έτους), αν δεν αλλάξει… ο νόμος!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Γενική Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών έστειλε μία εγκύκλιο με φαξ στις υπηρεσίες την Τετάρτη 26 Ιουνίου -αργά το μεσημέρι μάλιστα και αφού οι περισσότερες είχαν κλείσει-  ζητώντας να λάβουν γνώση («επί αποδείξει» μάλιστα) όλοι οι εφοριακοί που πρέπει να καταθέσουν δήλωση, ότι πρέπει να την καταθέσουν ως την Παρασκευή 28 Ιουνίου! Και αυτό ενώ την Πέμπτη και Παρασκευή 27 και 28 Ιουνίου οι εφορίες δεν θα είχαν πλήρες προσωπικό, λόγω απεργίας της ΠΟΕ-ΔΟΥ. Άρα οι περισσότεροι "άμεσα ενδιαφερόμενοι" θα βρουν στα γραφεία τους την σχετική ειδοποίηση… την Δευτέρα 1η Ιουλίου.

Όλοι αυτοί, αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες άλλοι υπόχρεοι που δεν έχουν τρόπο να στείλουν τη δήλωση «Πόθεν Έσχες» πριν δηλώσουν στην εφορία «τι Έσχον», απειλούνται με βαριά πρόστιμα και φυλάκιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες όμως του protothema.gr θα υπάρξει μια ανοχή ολίγων ημερών, τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουλίου, από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές (όπως ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Εισαγγελία Αρείου Πάγου, Επιτροπή Καταπολέμησης «μαύρου χρήματος» κλπ), αλλά  μόνο σιωπηρώς, αφού ο νόμος άλλα ορίζει.

Τι ορίζει ο νόμος για την Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης
(βάσει Ν.3213/2003, 2429/1996, 2576/1998, 2725/1999, 2741/1999):

1) Μέχρι πότε πρέπει να κατατεθεί;

Η δήλωση υποβάλλεται από τους υπόχρεους μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την ορκωμοσία ή την ανάληψη των καθηκόντων τους ή την απόκτηση της άδειας ή την έναρξη της επιχείρησης ή του επαγγέλματός τους. Επίσης, η δήλωση αυτή υποβάλλεται κάθε χρόνο κατά το διάστημα της θητείας, της άσκησης της δραστηριότητας ή της διατήρησης της ιδιότητας των υπόχρεων και για τρία (3) χρόνια μετά από την απώλεια ή τη λήξη της, το αργότερο την 30ή Ιουνίου κάθε έτους.

2) Εκπρόθεσμες δηλώσεις γίνονται; Με ποιές οι κυρώσεις;

Ελεγχόμενος, που παραλείπει να υποβάλλει την κατά τα άρθρα 1 και 2 δήλωση ή υποβάλλει εν γνώσει του ανακριβή στοιχεία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή. Στον υπαίτιο επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων από ένα (1) έως και τέσσερα (4) έτη. Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση έξι (6) μηνών έως δύο (2) ετών.