6 Ιουν 2013

Εμπιστευτικό έγγραφο - βόμβα ΔΝΤ: Παραδεχόμαστε λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας


Να προβεί σε νέα, και τούτη τη φορά επίσημη, παραδοχή παραδοχή ότι κατά τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης υπέπεσε σε λάθος χειρισμούς φέρεται έτοιμο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Την είδηση μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο έγγραφο που είχε κυκλοφορήσει στο Ταμείο υπό τον χαρακτηρισμό...
 
 "αυστηρώς εμπιστευτικό" και περιήλθε σε γνώση της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Στο εν λόγω έγγραφο, το ΔΝΤ φέρεται να παραδέχεται, ότι υποεκτίμησε τη ζημιά που θα προκαλούσε η συνταγή λιτότητας στην Ελλάδα, αλλά τονίζει ότι η απάντηση στην κρίση έδωσε στην ευρωζώνη το χρόνο να περιορίσει τις επιπτώσεις για την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ παραδέχεται, ότι παρέβη τους ίδιους του τους κανόνες, για να κάνει το διογκούμενο χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο, καθώς η χώρα δεν ικανοποιούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια του ΔΝΤ για παροχή βοήθειας.

Στη διάρκεια των τριών προηγούμενων ετών, ένας αριθμός αξιωματούχων του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της γενικής διευθύντριας, Christine Lagarde, διατείνονταν επανειλημμένως πως το χρέος της Ελλάδας είναι "βιώσιμο" - είναι δηλαδή πιθανό να εξοφληθεί πλήρως και έγκαιρα.

Το έγγραφο περιγράφει την αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική διάσωση ως "τόσο σημαντική, που το ΔΝΤ αδυνατούσε να εγγυηθεί πως το δημόσιο χρέος ήταν βιώσιμο ως αρκετά πιθανό σενάριο".

Ο Διεθνής Οργανισμός παραδέχεται, ότι ήταν περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι έπρεπε για τις προοπτικές ανάκτησης της πρόσβασης της ελληνικής κυβέρνησης στη χρηματοδότηση της αγοράς, αλλά και την πολιτική της ικανότητα να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

Το έγγραφο είναι πιθανό να αναρτηθεί στο διαδίκτυο την Πέμπτη, σημειώνει το Dow Jones Newswires.

Πρόκειται για την πιο σημαντική από μια σειρά αναλύσεων που έχει δημοσιεύσει το ΔΝΤ τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει την εμπλοκή του στην κρίση της Ευρωζώνης.

Το μεγαλύτερο όφελος από το "πακέτο" του 2010 δεν το καρπώθηκε τόσο πολύ η Ελλάδα όσο ευρύτερα η Ευρωζώνη, αφήνεται να εννοηθεί στο έγγραφο.

Η διάσωση ήταν μία κίνηση, η οποία "έδωσε στην Ευρωζώνη χρόνο να χτίσει ένα τείχος προστασίας που θα προστάτευε τα υπόλοιπα ευάλωτα κράτη-μέλη και απέτρεψε πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία".

Το Ταμείο επικρίνει την καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του τεράστιου φορτίου χρέους της Ελλάδας, που τελικά έλαβε χώρα το Μάιο του 2012, δύο χρόνια μετά την αρχική συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.

Όπως λέει, η μείωση του φορτίου του χρέους πριν το Μάιο του 2012 ήταν "πολιτικά δύσκολη", λόγω της αντίστασης που προέβαλλαν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, οι τράπεζες των οποίων διακρατούσαν σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους.

Οι χώρες αυτές ανησυχούσαν παράλληλα, πως το κούρεμα του χρέους θα έκανε την Ελλάδα να χαλαρώσει ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και πίστευαν πως το υψηλό χρέος ήταν ο μοχλός που θα πίεζε την κυβέρνηση να δράσει.

Το ΔΝΤ παραδέχεται επίσης, πως η δική του ανάλυση για την μελλοντική εξέλιξη του χρέους ήταν λανθασμένη κατά ένα μεγάλο βαθμό, καθώς η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους συμπεριλάμβανε εκτιμήσεις για τα stress tests, οι οποίες αποδείχτηκαν στη συνέχεια επιεικείς σε σχέση με τα πραγματικά αποτελέσματα των τεστ.
 

ΠΗΓΗ: news247.gr
(Με πληροφορίες από capital.gr, WSJ)