Μια επίκαιρη ερώτηση που θα έπρεπε να είχε τεθεί απο καιρό, κατέθεσε ο βουλευτής Χρήστος Δήμας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δενδια.
Το θέμα του Κέντρου Φύλαξης Αλλοδαπών Κορίνθου.Ο κ.Δήμας θέτει ένα και μοναδικό ερώτημα τον υπουργό, το είπε είναι και...
κομβικό:Πότε θα σταματήσει η λειτουργία του Κέντρου Κράρησης Παράνομων μεταναστών!
Δεν γνωρίζουμε τι θα απαντήσει ο κ. Δένδιας στον βουλευτή ή καλύτερα τι αναμένει ο βουλευτής να του απαντήσει ο υπουργός σε αυτό το θέμα για το οποίο έχει δείξει έμπρακτα πως αδιαφορεί παντελώς για την ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας, την γνώμη της, αλλά και την γνώμη των βουλευτών- ομοιδεατών του.
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι, εαν ο κ. Δένδιας απαντήσει πως το στρατόπεδο ήρθε για να μείνει " ποια η θέση του κ. Δήμα και των άλλων συναδελφων του;Τώρα που γνωρίζει τις συνέπειες ενός τετοιου τερατουργήματος που φύτεψαν στα σπλάχνα της πόλης;"
Περιμένουμε με ενδιαφέρον!Μην λησμονώντας την απόλυτη σιωπή όλων αυτών των μηνών!
Πιο συγκεκριμένα το κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:
“Κύριε Υπουργέ,
Είναι γεγονός πως τον τελευταίο χρόνο, γίνεται, για πρώτη φορά, μία πολύ συστηματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Είναι επίσης γεγονός πως τον τελευταίο χρόνο, έχει πάψει η Ελλάδα να είναι ένα ξέφραγο αμπέλι και έχει μπει ένα φρένο στην είσοδο παράνομων μεταναστών στην χώρα και παράλληλα όλο και περισσότεροι παράνομοι μετανάστες επιστρέφουν πίσω στην χώρα τους.
Την ίδια στιγμή όμως, στον νομό Κορινθίας η εγκληματικότητα και ειδικότερα οι ανθρωποκτονίες, οι ληστείες, οι κλοπές και οι διαρρήξεις έχουν αυξηθεί κατά πολύ κάνοντας τους πολίτες να μη νιώθουν ασφαλείς ακόμη και μέσας στο ίδιο τους το σπίτι.
Επίσης, έχει γίνει πια καθημερινό σχεδόν φαινόμενο η κλοπή φρεατίων, καλωδίων, γεννητριών και άλλων υλικών που διαταράσσουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών.
Βασική αιτία, κύριε Υπουργέ, είναι οι μειωμένες περιπολίες λόγω των αυξημένων αναγκών αστυνόμευσης του Κέντρου Κράτησης Παράνομων Μεταναστών στην πόλη της Κορίνθου.
Αναφέρω χαρακτηριστικά πως το οργανόγραμμα της Α.Δ. Κορινθίας προβλέπει 448 οργανικές θέσεις, από τις οποίες έχουν καλυφθεί μόνο οι 329 ενώ οι 16 είναι αποσπασμένοι από άλλες περιοχές.
Την ίδια στιγμή, το οργανόγραμμα του Κέντρου Κράτησης προβλέπει 140 αστυνομικούς και 240 υπαλλήλους φύλαξης (security). Μέχρι στιγμής αυτές οι θέσεις δεν έχουν καλυφθεί πλήρως.
Σήμερα, για την φύλαξη του Κέντρου Κράτησης απαιτούνται περίπου 250 αστυνομικοί ημερησίως εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονται από την Α.Δ. Κορινθίας με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη αποδυνάμωσή της.
Οι ερωτήσεις μου κ. Υπουργέ είναι πολύ συγκεκριμένες:
1. Θα στελεχωθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας με περισσότερους αστυνομικούς ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το πολύ σπουδαίο της έργο απρόσκοπτα και να επαναφέρει την ασφάλεια στην Κορινθία;
2. Τι θα γίνει με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους φύλαξης που έχει αναγγείλει ότι θα προσλάβει το Υπουργείο για την φύλαξη του κέντρου κράτησης;
Κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζω πολύ καλά την ανάγκη να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών για να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες, σεβόμενοι την Ευρωπαίκή νομοθεσία και φυσικά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι όμως υποχρέωση μου να σας μεταφέρω την δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών της Κορίνθου διότι το 6ο Σύνταγμα πεζικού είναι μόλις 400 μέτρα από το κέντρο της πόλης, εντός του αστικού ιστού, πλησίον σχολικών εγκαταστάσεων, σπιτιών, καταστημάτων και αθλητικού κέντρου.
Η παραμονή του Κέντρου Κράτησης στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αλλά και την γενικότερη υποβάθμιση της πόλης της Κορίνθου.
Γνωρίζω πολύ καλά πως και σε άλλες Ευρωπαίκές πόλεις υπάρχουν κέντρα κράτησης εντός του αστικού ιστού των πόλεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως τα κέντρα κράτησης είχαν εξαρχής χτιστεί για αυτόν τον σκοπό και είχαν πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές της οποίες δεν πληροί το Κέντρο Κράτησης Κορίνθου.
Όπως προείπα, λόγω της δημιουργίας του Κέντρου Κράτησης η ανάγκη ενίσχυσης της ήδη υποστελεχωμένης Α.Δ. Κορινθίας έγινε ακόμη πιο εμφανής. Συνέπεια αυτού είναι η αισθητή μείωση των περιπολιών εντός των ορίων του νομού. Την ίδια στιγμή, οι Α.Δ. Αργολίδας, Αρκαδίας, Αττικής, Αχαϊας, Λακωνίας και Μεσσηνίας έχουν και αυτές επιβαρυνθεί με την υποχρεωτική καθημερινή διάθεση δεκάδων αστυνομικών για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Κράτησης Κορίνθου.
Οι επιπτώσεις είναι ορατές σε όλη την Πελοπόννησο όπου οι πολίτες στερούνται την υπηρεσία ασφάλειας του Αστυνομικού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και σε εκείνες τις περιοχές αλλά και στους αστυνομικούς -που λογικό είναι- να τους καταβάλλει η κούραση, όχι μόνο της βάρδιας, αλλά και της καθημερινής τους μετακίνησης.
Εκτός όμως ότι δεν έχει υλοποιηθεί το οργανόγραμμα, το Κέντρο Κράτησης δεν πληροί και τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για τον δεδομένο σκοπό. Η πρόσφατη (26.04.13) απόδραση 3 κρατουμένων, οι οποίοι αναρριχήθηκαν σε κολόνα, υπερπήδησαν την περίφραξη και την μάντρα και στη συνέχεια διέφυγαν στα στενά της πόλης της Κορίνθου αποδεικνύει το παραπάνω.
Στην περίπτωση του 6ου Συντάγματος Πεζικού, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί η αποτροπή κινδύνου αποδράσεως υπάρχουν ακόμη ελλείψεις.
Υπενθυμίζω την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το Κέντρο Κράτησης Κορίνθου από της 07.04.13 έως την 18.04.13 όπου θύμιζε εμπόλεμη ζώνη. Κρατούμενοι παραβίαζαν τα κάγκελα, ανέβαιναν στην στέγη του Κέντρου και πετούσαν κεραμίδια κατά των αστυνομικών με κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα αυτών, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αυτοκτονήσουν, προκάλεσαν πυρκαγιά πλησίον του καυστήρα και της δεξαμενής πετρελαίου και προκάλεσαν μεγάλες φθορές στο κέντρο κράτησης που θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος.
Αναμένουμε συνεπώς με αγωνία την πρόσληψη των ιδιωτικών φυλάκων για την κάλυψη κάποιων αναγκών του Κέντρου Κράτησης και συνεπώς την αποδέσμευση αστυνομικών από εκεί και την επιστροφή τους στις περιπολίες και στους δρόμους.
Επίσης αναμένουμε με αγωνία την μετακίνηση διοικητικών υπαλλήλων προς αντικατάσταση των αστυνομικών που κάνουν δουλειά γραφείου και την αποδέσμευση των αστυνομικών από τα γραφεία και την επιστροφή τους στις περιπολίες. Αυτό πράγματι θα αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας.
Κύριε Υπουργέ μία πολύ συγκεκριμένη ερώτηση έχω λοιπόν να σας υποβάλλω εκφράζοντας την αγωνία των συμπολιτών μου:
1. Πότε υπολογίζεται πως θα σταματήσει η λειτουργία του 6ου Συντάγματος πεζικού ως Κέντρου Κράτησης Παράνομων Μεταναστών;"