18 Απρ 2013

Ηράκλεια Αναπτυξιακή Σύμπραξη: Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχει το πρόγραμμα


 
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πετύχει η προσπάθεια , να μην είναι ένα πρόγραμμα χωρίς θετικό αποτύπωμα. Είμαι συμμέτοχος στην προσπάθεια , ευχαριστώ για την σημερινή ανακοίνωση με ξάφνιασε ευχάριστα και με δεσμεύει να είμαι δίπλα σας»......
 


 Με τον τρόπο αυτό ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και Υπεύθυνος για την ανακύκλωση και κομποστοποίηση κ. Λάμπρος Μπούκλης άνοιξε την ημερίδα ενημέρωσης για την πράξη «Διαχείριση οργανικών αποβλήτων για την δημιουργία λιπάσματος κομπόστ στην Κορινθία» η οποία έλαβε χώρα στο μικρό θέατρο του Δημαρχείο Κορίνθου το απόγευμα της Τετάρτης, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των ενημερωτικών ημερίδων που ξεκίνησαν από το Λουτράκι στις 12 Απριλίου. Οκ. Μπούκλης στον χαιρετισμό του αφού δήλωσε τον ευχάριστο ξάφνιασμα του για την ανακοίνωση της Ηράκλεια στο πρόσωπό του με την οποίαν τον ευχαριστούσε για την μέχρι τώρα στήριξη και βοήθειά του,  αναφέρθηκε στην απουσία τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων σήμερα στην Πελοπόννησο και στην προοπτική που δημιουργείται από την πράξη οι πολίτες μόνοι τους να διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους. Δήλωσε δε την εμπιστοσύνη του στους εταίρους της Ηράκλειας Αναπτυξιακής Σύμπραξης  που έχει αναλάβει την υλοποίηση της πράξης. «Οι εταίροι έχουν την εμπειρία και το ζήλο να κάνουν την διαφορά. Οι καιροί είναι ώριμοι, πλέον οι ενεργοί πολίτες μπορούν , μέσα από κοινωνικές επιχειρήσεις να διαχειριστούν οι ίδιοι τα απορρίμματα. Μέσα από την σύμπραξη θ αναπτυχθεί και το επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε σχήματα να εδραιωθούν στην Κορινθία και να δημιουργήσουν κοινωνική επιχείρηση διαχείρισης . Είμαι βέβαιος για την επιτυχία του προγράμματος και αυτήν την επιτυχία πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.»

 Την ημερίδα χαιρέτισε και ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Κορινθίων Χρήστος Μελέτης: «Να σας συγχαρώ για την κίνηση σας αυτή ,είναι πολύ θετική διότι  βιώνουμε δύσκολες στιγμές. Το φάντασμα της Τρίπολης και του Κρανιδίου είναι και πάνω από εμάς, γι αυτό και είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε κομποστοποίηση και ολοκληρωμένη διαχείριση .Πιστεύω θα ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος μέσα από αυτό το πρόγραμμα.»
 


  Η ανταπόκριση των πιθανών ωφελούμενων, υπήρξε μεγάλη. Παρακολούθησαν με πολύ προσοχή τα όσα αναφέρθηκαν από την κ. Φωτεινή Κούλη η οποία παρουσίασε τις λεπτομέρειες της πράξης και οριοθέτησε την επανένταξη  των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων   ως «πρόκληση» για την Ηράκλεια Α.Σ,  τον κ. Άρη Ηλία, Γεωπόνο /Εκπρόσωπο της  ΔΥΩ/ σύμβουλο βιολογικής γεωργίας , ο οποίος εστίασε στην δημιουργία του κομπόστ, στην χρησιμότητά του, στα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εκείνα που δεν είναι χρήσιμα,  «Στόχος είναι η αξιοποίηση υλικών που θεωρούνται σκουπίδια .Μια κοινωνία που δεν ξέρει τι να κάνει τα σκουπίδια της είναι κατάντια , με αυτό το πρόγραμμα ξεπερνάμε την κατάντια .Ας το κάνουμε λοιπόν»  αλλά και στα όσα σημείωσε ο Συντονιστής Εταίρος κ. Δημήτρης Ραψωματιώτης για τους στόχους της πράξης, δηλαδή την εργασιακή αποκατάσταση εφ όρου ζωής των 60 ωφελουμένων , την ουσιαστική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα στην διαχείριση αλλά και την διέξοδο στις επιχειρήσεις που δεν ξέρουν τι να κάνουν τα απόβλητά τους. «Το πρόγραμμα ενώνει 3 προβλήματα και φτιάχνει 1 ευκαιρία. Υπάρχει αντικείμενο γιατί υπάρχει ανάγκη! Το πρόγραμμα έρχεται να βοηθήσει ανέργους χωρίς δουλειά , δήμους οι οποίοι έχουν προβλήματα σε επίπεδο εργαζομένων αλλά και διάθεσης ,  και επιχειρήσεις στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων τους .»
  Η ιδιαιτερότητα της πράξης τονίστηκε με έμφαση προς τους παρευρισκομένους αφού δεν πρόκειται για εύρεση περιστασιακής εργασίας αλλά για επαγγελματική αποκατάσταση ουσιαστικά: «Δεν προσφέρουμε θέσεις εργασίας, στοχεύουμε στην δημιουργία εταιριών και ζητούμε ανθρώπους που έχουν αποφασίσει πως θ’ ασχολούνται με αυτό το επάγγελμα για όλη τους της ζωή» κατέληξε ο κ. Ραψωματιώτης ευχαριστώντας από την πλευρά του τον κ. Λάμπρο Μπούκλη για την μέχρι σήμερα στήριξη του αλλά και για την μελλοντική καθώς επίσης και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στην διάχυση της πολύ σημαντικής πληροφορίας της πράξης αυτής.
 Οι 60 ωφελούμενοι θα τύχουν επιστημονικής στήριξης και στη διάρκεια του προγράμματος αλλά και 3 μήνες μετά την λήξη του ώστε οι εταίροι να κατοχυρώσουν την εύρυθμη λειτουργία των εταιριών και την επιτυχία της δράσης.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι σε εξέλιξη, καταληκτική ημερομηνία είναι η 26η Απριλίου 2013, ημέρα Παρασκευή, οι αιτήσεις κατατίθενται στα γραφεία της Ηράκλειας , Εθνικής Αντίστασης 5, 2ος όροφος , στην Κόρινθο . Αμέσως μετά θ’ ακολουθήσει η αξιολόγηση και οι συνεντεύξεις των υποψηφίων για την επιλογή των ωφελουμένων η οποία θα γίνει από 5μελή επιτροπή αποτελούμενη από τους φορείς της Ηράκλεια. Οι 60 που θα επιλεγούν θα ξεκινήσουν την θεωρητική τους κατάρτιση διάρκειας 120 ωρών  τον Ιούνιο, καθώς  και την πρακτική, διάρκειας 25 ωρών οι οποίες θα αμειφθούν με 6 ευρώ μεικτά την ώρα. Η προώθηση της απασχόλησης και η διατήρηση της απασχόλησης τους είναι το ζητούμενο.
 Των παρουσιάσεων ακολούθησαν ερωτήσεις .