6 Απρ 2013

Κοκτέιλ «μολότοφ» στον λογαριασμό της ΔΕΗ

  
Όλοι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παραλάβουμε μέχρι και τον Μάιο του 2014, θα περιλαμβάνουν και χαράτσι. 
Το Μάιο θα ανακοινωθεί η 2η για φέτος αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τον Ιούλιο η 3η. 
Ο δε χειμώνας θα είναι εφιαλτικός, καθώς η τρόικα δεν φαίνεται να δέχεται μείωση στον φόρο του...
 
 πετρελαίου θέρμανσης και όσοι επιδιώξουν να ζεσταθούν με το ρεύμα, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη.

Απρόβλεπτες συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό, για τα νοικοκυριά αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ η οποία θα αντιμετωπίσει εκρηκτική αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, θα έχει η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει και για 3η χρονιά το χαράτσι. 

Το οικονομικό επιτελείο, βλέπει μπροστά του μόνο το τι μπορεί να εισπράξει από το «αναβαφτισμένο» ειδικό τέλος ακινήτων και όχι τις συνέπειες. 
Παραβλέπει επίσης:

   1.Τη θέση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έχει δεχθεί το χαράτσι μόνο για δύο χρόνια.
   2.Τα συμφέροντα της ΔΕΗ η οποία ως εισηγμένη εταιρεία θα αντιμετωπίσει τεράστιο κύμα ανεξόφλητων λογαριασμών. Ήδη, τα «φέσια» έχουν φτάσει στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Σε ποιο επίπεδο θα αναρριχηθούν, αν συνεχιστεί το χαράτσι και ταυτόχρονα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ;
 

Με τους λογαριασμούς του Μαίου και του Ιουνίου, θα μπουν και οι τελευταίες δόσεις του χαρατσιού της ΔΕΗ για το 2012. 
Δεν θα προλάβουμε να πάρουμε ανάσα και θα ξεκινήσει το χαράτσι για το 2013. 
Υπάρχει δε σενάριο το οποίο κάνει λόγο για καταβολή του ποσού σε τρεις δόσεις, προκειμένου ο φόρος να έχει εξοφληθεί μέσα στο 2013 (και στο πρώτο δίμηνο του 2014) και να συμπεριληφθεί ως έσοδο στον προϋπολογισμό του 2013 ο οποίος είναι γεμάτος τρύπες.
 

Τα περί ελαφρύνσεων που ακούγονται από το υπουργείο Οικονομικών, είναι μάλλον για λαϊκή κατανάλωση. 
Πρώτον, διότι το ευνοϊκότερο σενάριο κάνει λόγο για μείωση 10%. Δηλαδή, ένα μικρό νοικοκυριό που σήμερα πληρώνει 600 ευρώ για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών, θα πληρώνει στο εξής 60 ευρώ λιγότερα. Τα οποία δεν θα του φανούν ποτέ στην τσέπη του, πολύ απλά διότι θα απορροφηθούν από τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ. 
Και εκτός αυτού, η τρόικα δεν έχει ακόμη πει το ναι στη μείωση του χαρατσιού.
 


 http://www.fmvoice.gr