9 Δεκ 2012

Η μεσαία τάξη στην παγίδα των νέων φόρων

  
«Φοροπαγίδα» για όλους όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 25.000 ευρώ τον χρόνο και είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, αλλά και για τη μεγάλη πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων που εισπράττουν και ζουν αποκλειστικά από ενοίκια - δηλαδή αυτούς που ως σήμερα συνιστούν τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα - αποτελεί το...
 
 νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή.
 

Με τις νέες ρυθμίσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει, εν μέσω ύφεσης και συρρίκνωσης των εισοδημάτων, τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου κατά 2,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2013, ενώ ελπίζει ότι θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014 από τους νέους μηχανισμούς περιορισμού της φοροδιαφυγής και της νέας φορολογίας στους αγρότες. Οι νέες αλλαγές αφορούν τα εισοδήματα του 2013 που θα δηλωθούν το 2014, ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν μείωση του μισθού τους από τον πρώτο μήνα του 2013 λόγω της νέας αυξημένης παρακράτησης.
Ειδικότερα, με νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα αποτελείται από τρία κλιμάκια αντί για οκτώ που ισχύει σήμερα, θα φορολογούνται από το 2013 τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων με ανώτατο φορολογικό συντελεστή 40% (αντί για 45%) για το ποσό εισοδήματος που ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.
 

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη θα προβλέπονται μεταξύ άλλων η νέα κλίμακα, το νέο σύστημα έκπτωσης φόρου ως 1.950 ευρώ για εισοδήματα ως 42.000 ευρώ, η κατάργηση σημαντικού αριθμού φοροαπαλλαγών, η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά και η μερική αποκατάσταση της «ζημιάς» από τα νέα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και οι αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών, των ιδιοκτητών ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, των επιχειρήσεων κτλ.
 

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα αυξηθεί η φορολογία των τόκων καταθέσεων στο 15% από 10% σήμερα, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για την καταβολή πρόσθετου οικογενειακού επιδόματος στις οικογένειες με 3 παιδιά και άνω. Δεν αποκλείεται ωστόσο, το τελικό ποσοστό που θα αναγραφεί στο φορολογικό νομοσχέδιο να είναι 17,5% καθώς προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει η Δημοκρατική Αριστερά.
 

Τα αγροτικά εισοδήματα θα συνεχίσουν για το 2013 να φορολογούνται τεκμαρτά με βάση τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας. Από το 2014 οι αγρότες θα φορολογούνται με βιβλία και στοιχεία για τα πραγματικά τους κέρδη (έσοδα μείον έξοδα) με φορολογικό συντελεστή επί των κερδών 13%. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα. Σήμερα 1.000.000 φορολογούμενοι δηλώνουν εισόδημα 9 δισ. ευρώ και πληρώνουν φόρο για αγροτικά εισοδήματα (1,1 δισ. από τα 9 δισ.) μόλις 115 εκατομμύρια ευρώ, αφού φορολογούνται αποκλειστικά με βάση τεκμήρια. Από αυτούς, οι 715.000 έχουν κυρίως άλλα εισοδήματα (από μισθωτές εργασίες ή ελευθέρια επαγγέλματα) και κάποια αγροτικά εισοδήματα και δηλώνονται κατά μέσο όρο 260 ευρώ τον χρόνο!
Πάντως, δεν αποκλείεται λίγες ώρες προτού κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή την προσεχή Τρίτη να υπάρξουν και νέες αλλαγές οι οποίες πιθανότατα θα προέλθουν έπειτα από συνεννόηση μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
 

Ειδικότερα, η νέα φορολογική κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων θα φορολογεί τα εισοδήματα από το πρώτο ευρώ με 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ εισοδήματος, με 36% για το μέρος του εισοδήματος που είναι από 25.001 ευρώ ως 40.000 ευρώ και το υπερβάλλον με 40%.
Αξίζει να τονιστεί, ότι στη φορολογική δήλωση θα αναγράφονται όλα τα εισοδήματα, ακόμη και αυτά που ήδη έχουν φορολογηθεί, όπως οι τόκοι καταθέσεων.

    Ο φόρος που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα μειώνεται:

    Για εισόδημα ως 18.000 ευρώ κατά 1.950 ευρώ. Εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των 1.950 ευρώ, το ποσό μείωσης περιορίζεται στο ποσό του φόρου.

    Για εισόδημα πάνω από 18.000 ευρώ ως και 29.000 ευρώ το ποσό μείωσης περιορίζεται κατά 50 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.

    Για εισόδημα άνω των 29.000 ευρώ το ποσό μείωσης περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Για παράδειγμα, σε εισόδημα 29.000 ευρώ η μείωση του φόρου που θα προκύψει από τη φορολογική κλίμακα θα είναι 1.400 ευρώ, ενώ για εισόδημα 42.000 ευρώ η μείωση θα είναι 100 ευρώ. Σε εισόδημα 42.001 ευρώ και άνω δεν θα δίνεται καμία έκπτωση φόρου.
Η παραπάνω διαδικασία οδηγεί σε αύξηση του αφορολογήτου στις 9.000 ευρώ από 5.000 ευρώ σήμερα για τους φορολογουμένους που έχουν ετήσιο εισόδημα ως 18.000 ευρώ και περιορίζεται σταδιακά για όσους έχουν εισόδημα ως 42.000 ευρώ.


Το ποσό του φόρου θα μειώνεται κατά ποσοστό 10% για συγκεκριμένες δαπάνες
Επιπλέον επιβαρύνσεις από κατάργηση φοροαπαλλαγών
Καταργούνται για τόκους στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας, ενοίκιο κύριας και φοιτητικής κατοικίας και δίδακτρα φροντιστηρίων

 

Με το φορολογικό νομοσχέδιο καταργούνται μια σειρά φοροαπαλλαγές, που έδιναν τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να «γλιτώσουν» φόρους. Οι φοροαπαλλαγές που καταργούνται είναι οι τόκοι στεγαστικών δανείων α' κατοικίας, το ενοίκιο κύριας και φοιτητικής κατοικίας, τα δίδακτρα φροντιστηρίων και τα ασφάλιστρα ζωής.
 

Από την άλλη, το ποσό του φόρου που προκύπτει σύμφωνα με τη νέα φορολογική κλίμακα θα μειώνεται κατά ποσοστό 10% για κάθε καταβαλλόμενη από τις ακόλουθες δαπάνες:
α) Των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή/και ασφαλιστικές εταιρείες και υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.
β) Το ποσό της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλον, του οποίου αποτελεί φορολογητέο εισόδημα και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη.
γ) Των ποσών που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, στους ιερούς ναούς, στις ιερές μονές του Αγίου Ορους, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, στην Ιερά Μονή Σινά, στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, στα ημεδαπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και στα νοσοκομεία που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
δ) Της αξίας των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων, που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και στα νοσοκομεία που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ε) Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες, τα ημεδαπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα ημεδαπά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που διέπονται από τον Ν. 1514/ 1985 (ΦΕΚ.13/Α') και τα ερευνητικά κέντρα που αποτελούν ημεδαπά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
στ) Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω χορηγίας προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που νόμιμα υπάρχουν ή συνιστώνται, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς. Πολιτιστικοί σκοποί είναι, ιδίως, η καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση των γραμμάτων, της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των τεχνών γενικότερα, καθώς και η ίδρυση, επέκταση και συντήρηση των αναγνωρισμένων ιδιωτικών μουσείων, όπως τέχνης, φυσικής ιστορίας, εθνολογικών και λαογραφικών.
Οταν τα ποσά των δωρεών και των χορηγιών υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ετησίως, λαμβάνονται υπόψη μόνον εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του Νομικού Προσώπου, που πρέπει να ανοιχθεί για τον σκοπό αυτόν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα.
Το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών της περίπτωσης αυτής επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 5% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις. Η μείωση διενεργείται εφόσον τα ποσά των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ.


Εξαίρεση
Μείωση 200 ευρώ για τα άτομα με αναπηρία

 

Κατ' εξαίρεση, το ποσό του φόρου που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά 200 ευρώ, για τον ίδιο τον φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν ή τον βαρύνουν, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, με βάση τη γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), είναι τυφλοί που είναι γραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Τυφλών, που τηρείται στον οικείο δήμο, είναι νεφροπαθείς που τελούν υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, καθώς και τα πρόσωπα που πάσχουν από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και κάνουν μεταγγίσεις αίματος κτλ.


Εμπορικά πλοία
Αναλογικός συντελεστής για τους ναυτικούς

 

Ο φόρος στους μισθούς που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για τους αξιωματικούς και δέκα τοις εκατό (10%) για το κατώτερο πλήρωμα.


Με αυστηρά κριτήρια το επίδομα παιδιών

869.000 οικογένειες με ένα ή δύο τέκνα θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα
 

Με το νέο σύστημα φορολογίας περίπου 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα το οποίο θα δοθεί με αυστηρά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό να περιορίσει τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει για φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ, είτε έχουν παιδιά είτε όχι. Ειδική μέριμνα προβλέφθηκε τελευταία στιγμή και μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει με την υπερφορολόγηση των οικογενειών με τρία παιδιά και άνω.
Ετσι, περίπου 150.000 οικογένειες, που ανήκουν στην κατηγορία των τριτέκνων - πολυτέκνων και λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 500 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 ή 50 ευρώ τον μήνα ανά παιδί στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά. Ετσι, μια οικογένεια με τρία παιδιά, και με φορολογητέο εισόδημα ως 33.000 καθαρά (χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις υπέρ τρίτων) θα παίρνει στο εξής 450 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί και 500 ευρώ για το τρίτο και τα επόμενα παιδιά (1.400 ευρώ) και 1.560 από την ενίσχυση παιδιών (40 για το πρώτο, 40 για το δεύτερο και 50 ευρώ για το τρίτο). Σύνολο 3.060 ευρώ.
Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω φόρους:

    Μισθωτοί - συνταξιούχοι χωρίς παιδιά: Αύξηση φόρου για ετήσιο εισόδημα άνω των 25.000 € ή 1.785 € τον μήνα.

    Μισθωτοί - συνταξιούχοι με 1 παιδί: Αύξηση φόρου για ετήσιο εισόδημα άνω των 24.000 € ή 1.715 € τον μήνα.

    Μισθωτοί - συνταξιούχοι με δύο παιδιά: Αύξηση φόρου για ετήσιο εισόδημα άνω των 21.000 € ή 1.500 € τον μήνα.

    Μισθωτοί - συνταξιούχοι με τρία παιδιά: Αύξηση φόρου για ετήσιο εισόδημα άνω των 23.000 € ή 1.640 € τον μήνα.