27 Δεκ 2012

Στη Βουλή η νέα «πειραγμένη» λίστα Λαγκάρντ


Στη Βουλή διαβιβάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ, η οποία εστάλη πριν από λίγες ημέρες από τη Γαλλία στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. 
Οι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν τη διαδικασία αντιπαραβολής των δύο λιστών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση, για το αν από τις...

 διασταυρώσεις σε ονόματα και τραπεζικά δεδομένα προκύπτουν ποινικά αξιοποιήσιμα στοιχεία.
    
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο υλικό αποστέλλεται μέσω της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στη Βουλή, ως συμπληρωματικό της δικογραφίας, που ήδη έχουν στείλει οι οικονομικοί εισαγγελείς για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Οι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν τη διαδικασία αντιπαραβολής της νέας λίστας με εκείνη που είχε στην κατοχή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνει ανακεφαλαίωση όλου το υλικού της δικογραφίας, ώστε με την αξιοποίηση των δεδομένων να κριθεί, αν πρέπει να γίνουν περαιτέρω ενέργειες σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή τους δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ.κ. Διώτη και Καπελέρη, που έχουν ήδη καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου, εμπλεκομένου στην υπόθεση.

Όπως διευκρίνισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, ο φορολογικός έλεγχος των προσώπων, που περιλαμβάνονται στη λίστα, συνεχίζεται.

Πειραγμένη λίστα παρέδωσε ο Βενιζέλος

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το «Βήμα», η νέα λίστα έχει διαφορετική μορφή με αυτή που παρέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην κυβέρνηση. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υλικό που έφτασε από το Παρίσι είναι σε εντελώς διαφορετική μορφή από αυτό που παραδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο ΣΔΟΕ. Η λίστα από το Παρίσι είναι υπό μορφή αρχείων, τα οποία περιέχουν στις πιο πολλές περιπτώσεις περισσότερα του ενός ονόματα που είναι οι δικαιούχοι των καταθέσεων της λίστας Λαγκάρντ στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Σε πολλές περιπτώσεις δηλαδή ως δικαιούχοι ενός λογαριασμού εμφανίζονται όλα τα μέλη μιας οικογένειας.

Σε κάθε αρχείο εκτός από τα προσωπικά δεδομένα (ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κ.λπ.) περιέχεται και το φορολογικό προφίλ καθενός από τους καταθέτες. «Με βάση όλες αυτές τις πληροφορίες οι οποίες από την περασμένη Πέμπτη φωτίζουν όλο και καλύτερα την υπόθεση, είναι φανερό ότι το υλικό που είχε φτάσει τόσο στους οικονομικούς εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ όσο και στην ελληνική Βουλή διαφέρει από αυτό που παραδόθηκε πριν από λίγες μέρες από τους Γάλλους τού εκεί υπουργείου Οικονομικών», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πόλεμος ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα

Στο μεταξύ, για όλες τις πολιτικές συνέπειες ετοιμάζεται η κυβέρνηση, καθώς έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την λίστα Λαγκάρντ. Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν αποστάσεις από το θέμα, ενώ σχεδιάζουν ακόμη και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ακόμη και πριν την Πρωτοχρονιά με στόχο την αντιμετώπιση των όποιων απρόβλεπτων εξελίξεων.

Η λίστα έχει στοιχειώσει σαν φάντασμα την κυβέρνηση, η συνοχή της οποίας απειλείται από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, που ανησυχεί για τις τυχόν αποκαλύψεις, και από την ΔΗΜΑΡ, που ζητά να βγουν στο φως τα στοιχεία και να τιμωρηθούν οι φοροφυγάδες.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr