27 Δεκ 2012

Είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών από τραπεζικές καταθέσεις


Την άμεση είσπραξη ποσών, που οφείλονται προς το Δημόσιο, από τις τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών προτείνει η τρόικα σε έκθεσή της για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και του ΦΠΑ. 
Βασικό συμπέρασμα της κοινής έκθεσης του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι, ότι η φοροδιαφυγή στην...
 
 Ελλάδα καλά κρατεί, με τον εισπρακτικό μηχανισμό να έχει αποτύχει στην αντιμετώπισή της.
    
Με την έκθεσή της, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ημερησίας», η τρόικα ζητά, επίσης, τη διαγραφή περίπου 40 δισ. ευρώ από το σύνολο των ανεξόφλητων χρεών, το κυνήγι περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενων που ο καθένας χρωστά ποσά κάτω από 3.000 ευρώ και άλλων 5.770 με οφειλές από 300.000 ευρώ μέχρι 1 εκατ. ευρώ, ώστε να μπουν στα ταμεία 4,2 δισ. ευρώ, ενώ για τη μη απόδοση ΦΠΑ προτείνει την εξαίρεση από το συγκεκριμένο σύστημα των επιχειρήσεων με τζίρο κάτω των 10.000 ευρώ.

Οι δανειστές καλούν την κυβέρνηση να βάλει στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως γιατρούς και δικηγόρους, αλλά και να εκπαιδεύσει ομάδα κρατικών υπαλλήλων για την πρόληψη και την πάταξη της απάτης με το ΦΠΑ.

Η έκθεση της τρόικας θεωρεί, ότι οι στόχοι για το 2012 δεν θα επιτευχθούν και αν δεν γίνουν αλλαγές στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού τότε το 2013 τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί, είναι η αναφορά που κάνει η έκθεση στο σκέλος της είσπραξης των οφειλών. Αυτές εκτοξεύτηκαν στα 53 δισ. ευρώ, έναντι 43,6 δισ. ευρώ το 2011 και από τις 567 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών που χρωστούν 13,6 δισ. ευρώ έχουν εισπραχθεί μόλις 29 εκατ. ευρώ. Από τα 53 δισ. ευρώ μόλις το 15% με 20% μπορεί να μπει στα ταμεία.


«Η αποστολή εκφράζει ανησυχίες ότι οι εργασίες έχουν υποπέσει σε απραγία», επισημαίνει η έκθεση αναφορικά με τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή, περιγράφοντας τις αποδόσεις στον τομέα της είσπραξης εσόδων από τα «Πρόσωπα Υψηλού Καθαρού Πλούτου/Ελεύθεροι Επαγγελματίες Υψηλού Εισοδήματος» και συνεχίζει: «Η όρεξη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ατόμων υψηλού πλούτου και των ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος κινδυνεύει να εξασθενήσει».

«Η αποστολή συμπέρανε, ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος από απάτες ΦΠΑ. Υπάρχουν μόνο λίγα μέτρα για τον εντοπισμό και την πρόληψη απάτης ΦΠΑ», αναφέρει σε άλλο σημείο η έκθεση και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο που αφορά τις απάτες ΦΠΑ και υπογραμμίζει: «Υπάρχει ευρέως διαδεδομένη φοροδιαφυγή και απάτη ΦΠΑ σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς. Οι απάτες που περιλαμβάνουν εταιρίες - φαντάσματα μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα έσοδα. Από τα 35,5 δισ. ευρώ που οφείλονται από τους 1.500 μεγαλύτερους οφειλέτες περίπου 21% αφορά το ΦΠΑ».

Στο τμήμα της έκθεσης που αφορά στις απάτες του ΦΠΑ, η τρόικα τονίζει, ότι «υπάρχουν ελάχιστες (ή καθόλου) ποινικές διώξεις για τα αδικήματα ΦΠΑ και προτρέπει τη φορολογική διοίκηση να διαπραγματευτεί με το Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να δίνεται μεγαλύτερη προτεραιότητα σε σοβαρές υποθέσεις απάτης».