«Στο πόδι» βρίσκονται οι κάτοικοι των Αθικίων, του Χιλιομοδίου, του Αλαμάνου και του Σολομού Κορινθίας, ξαναζώντας στιγμές της περίφημης «μάχης του Γκα», που έδωσαν πριν από τέσσερα χρόνια για να αποτρέψουν την εγκατάσταση ενός μεγάλου εργοστασίου καύσης απορριμμάτων που θα εξυπηρετούσε όλη την Πελοπόννησο! Τώρα....
η μάχη που πρόκειται να δοθεί αφορά την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής βιοαερίου στην ίδια θέση!
«Η είδηση έμοιαζε σαν κακόγουστο αστείο», μας λένε κάτοικοι της περιοχής. «Ο συναγερμός όμως χτύπησε όταν εφημερίδα της Κορινθίας έκανε μια δημοσίευση για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 0,5 MW από καύση βιοαερίου που θα προέρχεται από την επεξεργασία κτηνοτροφικών (χοιροτροφικά) και πτηνοτροφικών αποβλήτων και ορού γάλακτος. Δεν υπάρχει περίπτωση να το επιτρέψουμε.
Δεν θα μετατραπεί η περιοχή μας σε χαβούζα της Κορινθίας και της Πελοποννήσου» προειδοποιούν. Οι μνήμες, ακόμα νωπές από τότε που η περιοχή τους είχε επιλεγεί για την εγκατάσταση ενός μεγάλου εργοστασίου καύσης που θα φιλοξενούσε όλα τα σκουπίδια της Πελοποννήσου. Οι μάχες της τοπικής κοινωνίας, ακόμα πρόσφατες και ιδιαίτερα έντονες, έκαναν ακόμα και τους αυτοδιοικητικούς της εποχής να οπισθοχωρήσουν.
Τώρα η προειδοποίηση είναι ξεκάθαρη: «Εάν κάποιοι με το έτσι θέλω επιχειρούν να προωθήσουν κάτι τέτοιο, θα γίνει το νέο Κούγκι!»
Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα κι έτσι τάχιστα πάρθηκαν ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων καθώς και όλων των περιβαλλοντικών συλλόγων των περιοχών που πλήττονται.
Πώς προέκυψε όμως αυτή η «νέα κινητικότητα» για τη θέση Γκα; Γιατί οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες δεν γνώριζαν πως σε αυτήν την εξαιρετικά επιβαρημένη περιοχή έχει υποδειχθεί συγκεκριμένος χώρος διαχείρισης απορριμμάτων κοντά στην περιοχή του Σπαθοβουνίου από τον πρώην δήμαρχο Τενέας; Πώς δεν πληροφορήθηκαν από τους υπευθύνους πως η θέση Γκα έχει χαρακτηριστεί στο υπό έγκριση ΣΧΟΑΑΠ ως γη υψηλής παραγωγικότητας;
Το «όχι» των κατοίκων δεν έχει να κάνει με τα συνήθη που εκφράζουν οι τοπικές κοινωνίες, αγγίζοντας ενίοτε τα όρια της γραφικότητας στην προσπάθειά τους να αποδιώξουν ανάλογες επενδύσεις από την περιοχή τους.
Εχουν δεχθεί αγόγγυστα εδώ και χρόνια τη λειτουργία ενός τεράστιου λατομείου, συμβιώνουν με μια παράνομη χωματερή που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων του καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων και τελευταίως συνυπάρχουν και με μια μονάδα συλλογής παλαιού σιδήρου (σκραπ) που επιβαρύνει περαιτέρω την περιοχή.
«Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών αντιδρούν γιατί στον πρώην Δήμο Τενέας έχει ήδη αδειοδοτηθεί μονάδα παραγωγής ισχύος 1 MW από μεγάλη χοιροτροφική μονάδα σε απόσταση περίπου έντεκα χιλιομέτρων από την ευρύτερη θέση Γκα και γιατί μεγάλη πτηνοτροφική μονάδα που υπάρχει στο Χιλιομόδι επεξεργάζεται μόνη της τα απόβλητά της» δηλώνουν οι κύριοι Η. Χριστάκης και Θ. Αθανασάκος από τη δημοτική παράταξη της Κίνησης Πολιτών, σημειώνοντας πως «ο πρώην Δήμος Σαρωνικού δεν έχει τέτοιες μονάδες.
Αρα, λοιπόν, αυτό που αναφέρεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Κορινθιακή Ενεργειακή Α.Ε. ότι “οι φορείς από τους οποίους θα παραλαμβάνονται τα απόβλητα βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από την υπό ίδρυση μονάδα επεξεργασίας” δεν είναι σωστό, εκτός αν ο όρος “σχετικά μικρή” είναι σχετικός και αφορά, π.χ., και τους όμορους νομούς». Επομένως, αναφερόμαστε σε μια μεγάλη επένδυση και με προοπτικές.
«Πώς διασφαλίζεται η μη υποβάθμιση της περιοχής; Θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες μονάδες στο μέλλον; Εχει σχέση η υποψήφια μονάδα με την εγκατάσταση ΚΥΤ της ΔΕΗ στην ίδια περιοχή;» διερωτώνται τα μέλη του συλλόγου «Απόλλωνας» Αθικίων.
Η γνωμοδότηση της Επιτροπής Χωροταξίας-Περιβάλλοντος της Π.Ε. Κορινθίας ήταν καθοριστική. Ομόφωνα αποφάσισε ότι «δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει θετικά για τη χωροθέτηση της συγκεκριμένης μονάδας», ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρέπει να προστατευτούν οι κάτοικοι της Κορίνθου από οποιονδήποτε αέριο ρύπο που θα επιβάρυνε έστω και στο ελάχιστο την ποιότητα ζωής των κατοίκων της από τον καθοδικό άνεμο μέσω του χειμάρρου του Ξηριά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τις ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή του Αγιονορίου και του Χιλιομοδίου.
Απορίας άξιο, ωστόσο, είναι το γεγονός πως αγρότες της περιοχής έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια με τους επενδυτές για να παραλαμβάνουν οργανικό λίπασμα για τις καλλιέργειές τους από το εργοστάσιο. Είναι αυτονόητο πως οι επενδυτές αποσκοπούν έτσι στη συναίνεση των… πελατών.
Μεταξύ των τελευταίων και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, παρά το γεγονός πως το Δ.Σ. Κορινθίων απέρριψε κατά πλειοψηφία το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εγκατάστασης. «Ορισμένοι αυτοδιοικητικοί πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν σαν δούρειος ίππος που οδηγεί στην υποβάθμιση της περιοχής τους. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι ακολουθούν λάθος δρόμο» δηλώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Χριστάκης και Αθανασάκος.
Πάντως, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών της Κορινθίας, σύμφωνα με πληροφορίες οι επενδυτές επιμένουν να αγοράζουν εκτάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή!
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 24-12-12