9 Νοε 2012

Ευχαριστημένοι οι εταίροι αλλά δεν πληρώνουν... ακόμη


Η επιβράβευση που περίμενε η κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της φαίνεται πως παίρνει παράταση. Μια ημέρα μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου από τη Βουλή, οι πληροφορίες για καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, που αναμένει εναγωνίως η ελληνική κυβέρνηση...
 
 προσλαμβάνουν επίσημο χαρακτήρα.  


«Δεν έχουμε περάσει ακόμα τον κάβο με την Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε σε οικονομικό φόρουμ στο Αμβούργο. «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω, πως μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση για την Ελλάδα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Θα είναι πολύ νωρίς», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η ΕΕ καλωσόρισε την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ από Βουλή, χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντικό βήμα», ωστόσο, επισήμανε, ότι πρέπει να γίνουν και άλλα για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση. «Θυμάμαι, ωστόσο, ότι υπάρχει άλλη μια δεύτερη σημαντική ψηφοφορία την Κυριακή για τον προϋπολογισμό του 2013» δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

«Η επιτυχής έκβαση αυτής της ψηφοφορίας θα είναι προφανώς επίσης κρίσιμη για να ανοίξει ο δρόμος, ώστε τη Δευτέρα το Eurogroup να προχωρήσει τη συζήτηση» πρόσθεσε αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
 

Ντράγκι: Η ΕΚΤ έχει τελειώσει με την ελληνική βοήθεια

«Πολύ σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε τη χθεσινή υπερψήφιση των νέων μέτρων από τη βουλή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επανέλαβε, ότι η Ευρωτράπεζα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό χρέος, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «νομισματική χρηματοδότηση», η οποία προσκρούει στο καταστατικό της ΕΚΤ, που απαγορεύει την χορήγηση άμεσης βοήθειας. Σημείωσε, ότι η προσοχή στρέφεται πλέον στη νέα ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό.

«Η ΕΚΤ διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και επιδιώκει την αποκατάσταση των καναλιών χρηματοδότησης, αλλά δεν χρηματοδοτεί (κυβερνήσεις) μέσω της νομισματικής της πολιτικής». 

Η ΕΚΤ έχει συμφωνήσει, να παραχωρήσει στις κυβερνήσεις τα κέρδη που θα αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος για την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ. Υπάρχει, όμως, η πιθανότητα, να παραχωρήσει τα έσοδά της και πέραν της τριετίας, πράγμα που σημαίνει, ότι περί τα 12-15 δισ. ευρώ θα περάσουν στις κεντρικές τράπεζες των χωρών και από εκεί στις κυβερνήσεις.

«Είναι στο χέρι των κυβερνήσεων να δουν τι θα κάνουν τα κέρδη αυτά», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις αποφάσισαν ήδη από τις αρχές του έτους να τα αποδώσουν στην Ελλάδα. «Η ΕΚΤ έχει σε γενικές γραμμές τελειώσει με την ελληνική βοήθεια» κατέληξε.

Καθυστέρηση βλέπει και ο γερμανικός Τύπος


Την πιθανότητα να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης επισημαίνει με σημερινά του δημοσιεύματα και ο γερμανικός Τύπος.

Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung, το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της νέας δόσης δεν μπορεί να τηρηθεί. «Το ενδεχόμενο λήψης των τελικών αποφάσεων την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να αποκλειστεί και για πρακτικούς λόγους», σύμφωνα με την FAZ, καθώς ακόμη και αν οι υπουργοί Οικονομικών ανάψουν τη Δευτέρα το «πράσινο φως», οι όποιες αλλαγές στο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας θα πρέπει να εγκριθούν στη συνέχεια από επτά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει και η Süddeutsche Zeitung, το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου θεωρείται απλά ένα «ενδιάμεσο βήμα» στο δρόμο προς τις τελικές αποφάσεις.

Αίσθηση προκάλεσε και η χθεσινοβραδινή ομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία χαρακτήρισε ως βασικό υπαίτιο για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας την ίδια η χώρα και όχι η ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθείται. Η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι τα προβλήματα της χώρας δεν ξεκίνησαν με το Μνημόνιο, αλλά με την υπερχρέωση και την αδυναμία της να δανειστεί το 2010.

«Κάποιος πρέπει να πει στους Έλληνες, ότι δεν είναι σωστό να απεργούν σε κάθε ιδιωτικοποίηση, ότι δεν γίνεται να έχουν ένα κράτος που δεν συλλέγει τους φόρους του, ότι τα υπουργεία δεν μπορούν καν να συνεργαστούν μεταξύ τους, ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν μάζευαν αρκετά έσοδα ούτε καν για να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, ότι μερικές συντάξεις ήταν πολύ μεγάλες, ότι το κράτος είναι τεράστιο»,
σημείωσε μεταξύ άλλων η καγκελάριος, απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων ευρωβουλευτών για το Ελληνικό Πρόγραμμα προσαρμογής.