9 Νοε 2012

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης


Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ανοδική πορεία του τελευταίου τριμήνου και εμφανίζεται ως ο αδιαφιλονίκητος νικητής, καθώς το 59% πιστεύει, πως εάν γίνονταν αύριο εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικρατούσε.


Αντίθετα, τη δική της καθοδική τροχιά ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, καθώς μόλις το 26% εκτιμά, πως νικητής θα αναδεικνυόταν το κόμμα της Συγγρού.

Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός, ότι μόλις το Σεπτέμβριο στην παράσταση νίκης η ΝΔ στεκόταν στο 43%, απολαμβάνοντας μάλιστα προβάδισμα 2 μονάδων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ (41%).

Παράλληλα, ενδιαφέρον προκαλεί η βεβαιότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών για το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, καθώς το 76% δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετή θητεία της, ποσοστό αυξημένο κατά έξι μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται, επίσης, πως το κόμμα της Κουμουνδούρου αξιολογήθηκε από τους ερωτηθέντες, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις, ως το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (33%), ακολουθούμενο από τους ΑΝΕΛ (16%) και τη «πτωτική» Χρυσή Αυγή (10 από 14% τον Οκτώβριο).

Κατά τα άλλα η δημοσκόπηση αποκάλυψε το τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και του κομματικού φάσματος, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη απαισιοδοξία για την οικονομική προοπτική της χώρας.

Έστω σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ μία τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διατηρεί προβάδισμα σε βάρος μίας δυνητικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, και τις δύο τις «καπελώνει» η απάντηση «καμία».

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 1 - 5 Νοεμβρίου, πριν τη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο.

 ΠΗΓΗ: epikaira.gr