12 Νοε 2012

Μπλόκο στον ΣΥΡΙΖΑ με απλή αναλογική


Η τρικομματική κυβέρνηση αμέσως μετά την καταβολή της δόσης θα κινηθεί προς ευρεία αναθεώρηση του Συντάγματος, με αλλαγές στο πολιτικό σύστημα που θα κατευνάσουν την κοινή γνώμη

Σημαντικές ανατροπές προμηνύονται στο πολιτικό σκηνικό, εφ όσον όλα εξελιχθούν βάσει του...

 
 χρονοδιαγράμματος, από την στιγμή που θα ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός. Έτσι, την άλλη εβδομάδα, με τα μέτρα και τον προϋπολογισμό ανά χείρας, ο υπουργός Οικονομικών θα πάει στην σύνοδο του Eurogroup όπου ελπίζει να πάρει την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δόσης των 31,5 δις ευρώ –κατά προτίμηση ολόκληρης. Όπως εικάζεται η δόση θα εκταμιευτεί, στο σύνολό της ή «σπασμένη» το αργότερο μέχρι τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Αν αυτό επιτευχθεί, με λυμένα χέρια ο Αντώνης Σαμαράς και οι άλλοι δυο αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης θα συζητήσουν δύο θέματα: την πιθανότητα ανασχηματισμού και την αναθεώρηση του συντάγματος με επίκεντρο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Παρά το γεγονός πως το κύριο βάρος στην τρικομματική κυβέρνηση αφορά την διαχείριση της δύσκολης εφαρμογής των όρων του «Μνημονίου 3» οι συνέταιροι της κυβέρνησης δεν κρύβουν ότι παρακολουθούν τις διεργασίες που γίνονται στα κόμματα, αλλά και τις δημοσκοπήσεις. Δεν κρύβουν, ακόμα, ότι φοβούνται την ένταση στην κοινωνία που θα κορυφωθεί τον χειμώνα, τις πιθανές διασπάσεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ (στην οποία η πίεση θα αυξηθεί), τα νέα κόμματα που θα δημιουργηθούν, την αστοχία των μέτρων που θα καταστήσουν αναγκαία την λήψη νέων και τελικώς την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, ενδεχομένως και εντός του 2013. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται βέβαιο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, ενώ αν παραμείνει ο παρών εκλογικός νόμος με το μπόνους των 50 εδρών, ενδεχομένως να φτάσει ακόμα και στην αυτοδυναμία. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι επιθυμητό ούτε στους ίδιους, ούτε φυσικά στην τρόικα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να υποχρεωθεί να συνδιαλέγεται με τον απρόβλεπτο Αλέξη Τσίπρα.

Οι αλλαγές
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πολίτη της Κορινθίας στην τρικομματική κυβέρνηση συζητιέται ήδη μία σειρά γενναίων παρεμβάσεων στο Σύνταγμα, στην κατεύθυνση της αναθεώρησής του, που θα περιλαμβάνει ζητήματα στα οποία ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα μπορεί να φέρει αντίρρηση. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, οι αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, της βουλευτικής ασυλίας, του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους,  και πάνω από όλα η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς, το οποίο όμως (τραγική ειρωνεία) θα ικανοποιηθεί σε μια περίοδο κατά την οποία ο δικομματισμός έχει καταρρεύσει. Αντίθετα, δεν αναμένεται να υπάρξει συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στο ζήτημα της άρσης της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων, στην θεσμοθέτηση του συνταγματικού ελέγχου του ελλείμματος ή στην λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Παράλληλα, θα αναζητηθούν τρόποι για να περιοριστεί η ανερχόμενη ισχύς της Χρυσής Αυγής μέσα από τον εγκλωβισμό της διαλεκτικής της και την υποχρέωση της να λειτουργήσει μέσα σε πιο ξεκάθαρα συνταγματικά πλαίσια, που ενδεχομένως θα την οδηγήσουν εκτός νομιμότητας.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως μια σειρά από τέτοια μέτρα θα λειτουργήσουν κατευναστικά και στην κοινή γνώμη, αφού θα αγγίξουν ευθέως το ίδιο το πολιτικό σύστημα, ενώ θα ικανοποιήσουν και το αριστερό ακροατήριο. Ωστόσο, οι πραγματικές σκέψεις των κυβερνώντων δεν είναι τόσο αγαθές. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, στην κυβέρνηση πιστεύουν πως με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουν να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την πιθανότητα ανέλιξης τους ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Λαμβάνοντας ως δεδομένο πως στην Ελλάδα το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ (ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων) παραμένει ισχυρό και συγκεντρώνει ποσοστά 35-40% θεωρούν ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν για τον εαυτό τους τον ρόλο του ρυθμιστή των εξελίξεων και να απομακρύνουν κάθε πιθανότητα να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ, το αντιευρωπαϊκό συγκεντρώνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ δεν μπορούν να συναντηθούν, ενώ και η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να αποτελέσει σε καμία περίπτωση κυβερνητικό εταίρο.

Οι άλλες αλλαγές

Πέρα από τις αναφερόμενες παραπάνω αλλαγές αναμένεται ότι θα τεθούν και άλλες (κατάργηση του σταυρού προτίμησης), κατάτμηση περιφερειών, επανεξέταση του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας, λειτουργία της Βουλής, με ριζική αναθεώρηση του Κανονισμού της, η αλλαγή της «λογικής» των Εξεταστικών Επιτροπών, η παροχή στον πολίτη της δυνατότητας να παρακολουθεί το νομοθετικό έργο της Βουλής, ο νέος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με θεσμοθέτηση των αυτοτελών πόρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Πολίτη της Κορινθίας στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί και το ζήτημα της θητείας της Βουλής, η οποία έχει γίνει λάστιχο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης. Έτσι, θα γίνει απόπειρα να δεσμευτεί συνταγματικά η θητεία της Βουλής με κάποιες σκέψεις να μιλούν ακόμα και πενταετή θητεία. Τέλος, μάλλον, απομακρύνεται η σκέψη άμεσης εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλούσαμε για μετατροπή του πολιτευματός από Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε Προεδρική Δημοκρατία.

Το εκλογικό σύστημα

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία του εκλογικού συστήματος θα είναι εξαιρετικά απλό. Στην ουσία θα είναι το ίδιο με το τελευταίο με μόνη διαφορά ότι δεν θα δίνει κανένα απολύτως μπόνους. Έτσι, τα κόμματα που θα ξεπερνούν το όριο του 3% θα μπαίνουν στην Βουλή και θα μοιράζονται όσες έδρες αντιστοιχούν στο ποσοστό τους, ενώ θα μοιράζονται επιπλέον κατ αντίστοιχο τρόπο και τις έδρες των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής.

ΕΔΡΕΣ
ΚΟΜΜΑ
ΠΟΣΟΣΤΟ
Μπόνους 50 εδρών
Απλή αναλογική
ΝΔ
29,66
129
94
ΣΥΡΙΖΑ
26,89
71
89
ΠΑΣΟΚ
12,28
33
39
ΑΝΕΛ
7,51
20
24
ΧΑ
6,92
18
22
ΔΗΜΑΡ
6,26
17
20
ΚΚΕ
4,50
12
15

Όπως βλέπετε, το μπλοκ της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα σχημάτιζε και πάλι κυβέρνηση, αλλά με οριακή πλειοψηφία 153 εδρών. Αντίθετα, ακόμα κι αν η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ συμμαχούσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερή διακυβέρνηση θα ήταν αδύνατη (125 έδρες), ενώ δεν θα ήταν εφικτή ούτε και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες (149).  


ΠΗΓΗ:ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ