Μόνο τις δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψήφισαν οι Βουδούρης και Μουτσινάς της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας όχι στον προϋπολογισμό. Ναι είπαν οι Σκανδαλίδης και Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ. Ναι και ο κ. Κασσαπίδης απ' τη ΝΔ που είχε διαγραφεί για το όχι στα μέτρα, όμως η ΝΔ είχε μια ακόμη απώλεια. Αυτή του κ. Σολδάτου που αν και είπε....
“ναι” στον προϋπολογισμό βρέθηκε εκτός Κ.Ο. λόγω των αντιρρήσεων που εξέφρασε μιλώντας νωρίτερα.
Οι τριγμοί στην κυβέρνηση συνεχίζονται. Μπορεί ο προϋπολογισμός να πέρασε με ισχυρή πλειοψηφία, με τη στήριξη και της ΔΗΜΑΡ δηλαδή, ωστόσο το πρώτο κόμμα πλέον μετράει 125 βουλευτές, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός μέσα σε μόλις πέντε μήνες έχει χάσει 10 βουλευτές απ' τη δύναμή του.
Τα χαμόγελα περίσσεψαν και πάλι μετά το τέλος της ψηφοφορίας, στο έδρανο του πρωθυπουργού έφτασε ο Ε. Βενιζέλος για να συγχαρεί τον Α. Σαμαρά, ωστόσο τα χαμόγελα είναι παγωμένα.
Δεν είναι μόνο οι απώλειες βουλευτών, είναι και η στάση των Ευρωπαίων εταίρων που δεν παρέλειψαν ως και χθες να στέλνουν αμφίσημα μηνύματα για το πότε θα πάρει την δόση η χώρα και πως, τη στιγμή που η οικονομία ασφυκτιά.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος εμφανώς ικανοποιημένος ο Γ.Στουρνάρας δήλωσε πως πηγαίνει στο Eurogroup με όπλο τα 167 ναι και πως αναζητάει πολιτική λύση-δέσμευση για τη δόση.
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως η δόση θα δοθεί έγκαιρα αλλά όχι άμεσα καθώς θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια επτά χωρών.
Τι δείχνει η δήλωση Στουρνάρα; Υπάρχει πραγματικός πόλεμος συμφερόντων. Τόσο μεταξύ Ευρωπαίων, όσο και μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης.
Ξαφνικά και ενώ μέτρα και προϋπολογισμός ήταν τα μόνα προαπαιτούμενα για τη δόση προέκυψε ως προαπαιτούμενο η συνολική λύση για τη χώρα, μια λύση που δεν έχει βρεθεί εδώ και τρία χρόνια...
Ακόμη και στη Γερμανία οι απόψεις για το τι πρέπει να συμβεί είναι διαφορετικές, ενώ η μάχη με το ΔΝΤ που θέλει κούρεμα των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρώπης συνεχίζεται αμείωτη.
Έστω ότι η δόση εγκριθεί τελικά σε έκτακτο eurogroup στις 19 του μήνα (σήμερα μόνο μια θετική απόφαση περιμένει η κυβέρνηση), η δόση πρέπει να εγκριθεί από 7 κοινοβούλια. Θα χρειαστούν δηλαδή άλλες δύο εβδομάδες.
Πάμε για αρχές του επόμενου μήνα και έτσι τώρα ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει με επαφές με τους ξένους ηγέτες έστω να αρχίσουν να ρέουν προς τη χώρα τα χρήματα που έπρεπε ήδη να έχουν εκταμιευτεί. Οι δόση δηλαδή του Σεπτεμβρίου καθώς η κατάσταση των ταμείων είναι πραγματικά οριακή.
Τι έγινε στη χθεσινή ψηφοφορία
Ώρα 00.50 ο προϋπολογισμός του 2013 ψηφίστηκε από την μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών.
Ναι ψήφισαν 167 βουλευτές, όχι 128, 4 φορές ακούστηκε ''παρών, ενώ εκτός γραμμής της ΔΗΜΑΡ είναι ο Γ.Πανούσης που ήταν απών.
Από τη Νέα Δημοκρατία ναι ψήφισε ο βουλευτής Κασαπίδης, που δεν είχε ψηφίσει τα μέτρα και τώρα δείχνει μεταμελημένος, αλλά και ο βουλευτής Σολδάτος που μέχρι τελευταία στιγμή όλα έδειχναν πως θα ψηφίσει όχι.
Από το ΠΑΣΟΚ ΝΑΙ τελικά είπε ο Κ.Σκανδαλίδης, αλλά και ο Λοβέρδος όπως αναμένονταν, και πολλά θα ξεκαθαρίσουν στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τετάρτη.
Παρών δήλωσαν οι Μ.Ανδρουλάκης, Κουτσούκος, Γκερέκου, Μπόλαρης.
Το απών που ακούστηκε για τον Γ.Πανούση της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ.
Όχι ακούστηκε από Βουδούρη, Νικολόπουλο, Μιχελογιαννάκη, Κασσή, και Παραστατίδη.