12 Νοε 2012

Εκδόθηκε η Πράξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

  
Η κυβέρνηση εξέδωσε σήμερα Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), με την οποία ρυθμίζεται το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης, με τη σχετική ΠΥΣ...


 ρυθμίζονται θέματα ανάληψης μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ζητήματα που αφορούν στις υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες, καθώς και στους τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσης μετοχών.

Σημειώνεται, ότι η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης του δανείου στήριξης δεν αναμένεται να επηρεάσει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, με τις τράπεζες να περιμένουν, ότι θα λάβουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου «δάνειο-γέφυρα» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να θωρακισθούν κεφαλαιακά.

Στη συνέχεια, έως το Μάρτιο οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα ενημερωτικά τους φυλλάδια στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Προκειμένου οι τράπεζες να μην πραγματοποιήσουν όλες μαζί τις αυξήσεις κεφαλαίου, θα προηγηθεί προγραμματισμός και χρονικός συντονισμός. Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του Απριλίου 2013.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέσω της έκδοσης μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων, με όρο να έχουν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) τουλάχιστον 6%. Οι νέες μετοχές θα εκδοθούν με έκπτωση 50% έναντι της μέσης χρηματιστηριακής τιμής τους τις τελευταίες 50 ημέρες πριν την έκδοση.

Τα ομόλογα θα έχουν ετήσια απόδοση 7%, προσαυξανόμενη κατά 50 μονάδες βάσης ετησίως (0,50%) και θα μετατρέπονται σε μετοχές μετά από πέντε χρόνια. Σημειώνεται ότι με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν, τα κεφάλαια που θα πρέπει να αντληθούν μέσω εκδόσεων νέων μετοχών θα ανέρχονται κατ' ελάχιστο στα 2/3 των συνολικών αναγκών των τραπεζών.

Oι ιδιώτες μέτοχοι θα κληθούν να εισφέρουν περισσότερα κεφάλαια, ένα μέρος των οποίων θα «καεί» απλώς και μόνο για την επαναφορά των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας σε μηδενικά επίπεδα. Εάν δεν υπάρξει ρύθμιση που να περιορίζει τις ζημιές από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες μετά το PSI, οι πιθανότητες πλήρους κρατικοποίησης του συστήματος θα είναι μεγάλες.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Βουλή δεν έχει λόγο για τα 50 δισ. ευρώ

Με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η Βουλή δεν θα έχει κανένα λόγο στον τρόπο διάθεσης των 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες, εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Στακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος λέει, ότι η κυβέρνηση «κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, για να βοηθήσει τους παλιούς ιδιοκτήτες των τραπεζών» και έτσι επαναλαμβάνεται η λογική, ότι "το δημόσιο συμφέρον ταυτίζεται με το συμφέρον των τραπεζιτών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη δημοσίου και κοινωνικού ελέγχου του πιστωτικού συστήματος, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν αντέχει να δανείζεται 50 δισ. ευρώ με την επιβολή των καταστροφικών μέτρων του Μνημονίου και να μην έχει λόγο στη διοίκηση των τραπεζών, όταν το 90% των μετοχών τους θα ανήκει στο Δημόσιο».


ΠΗΓΗ: tvxs.gr