3 Νοε 2012

Άνοιξε ο δρόμος των προσφυγών για τις περικοπές στις συντάξεις


Λίγες ημέρες πριν το νέο πακέτο μέτρων προωθηθεί στη Βουλή, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων που θέτουν σε αμφισβήτηση την επιβίωση της τρικομματικής κυβέρνησης, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις, τη περικοπή του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ορίου...

 συνταξιοδότησης. 

Η κυβέρνηση, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη βαρύτητα της γνωμοδότησης, τη χαρακτήρισε ως μη δεσμευτική. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης, η γνωμοδότηση έχει τεράστια πολιτική και νομική σημασία και θα αποτελέσει ένα ισχυρότατο νομικό προηγούμενο για τις προσφυγές κατά των μέτρων αυτών.
    
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζει «αντισυνταγματική» τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό. Κάνει μάλιστα λόγο για ισχυρό «ράπισμα» για την κυβέρνηση και την τρόικα.

Μιλώντας στο tvxs.gr, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης, εξηγεί, ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή απόφαση και θα πρέπει η κυβέρνηση - έστω κι αν έχει τα χαρακτηριστικά της γνωμοδότησης - να τη λάβει σοβαρά υπόψη της, γιατί επισημαίνει το παράνομο και αντισυνταγματικό χαρακτήρα που έχουν τα μέτρα που προτίθεται να πάρει.

«Οι γνωματεύσεις του ελεγκτικού συνεδρίου δεν έχουν υποχρεωτική εφαρμογή, αλλά έχουν τεράστια πολιτική και νομική σημασία και αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρότατο νομικό προηγούμενο για τις προσφυγές που έχει κάνει η ΓΣΕΕ για ανάλογα θέματα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ», σημειώνει ο κ. Ανέστης.

Αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νέο πακέτο των μέτρων και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τις αποδίδει στο γεγονός ότι «είναι το πιο σκληρό, το πιο αντεργατικό και κοινωνικό πακέτο». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «προκαλεί αυτές τις αντιδράσεις και στην κοινωνία αλλά και στην συγκυβέρνηση, γιατί εκτός των άλλων, είναι το τρίτο πακέτο που δεν συμπεριλαμβάνει στη λογική του καμία προοπτική, καμία ελπίδα εξόδου από την κρίση, καμία εξασφάλιση και σιγουριά ότι θα είναι το τελευταίο και ότι μετά από αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ανάκαμψη και τη διαμόρφωση συνθηκών βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων».

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ, «τα μέτρα αυτά θα μας οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση και ίσως και σε ανθρωπιστική κρίση. Με τις υπό ψήφιση νέες αποφάσεις της κυβέρνησης, η ύφεση θα ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο όπως και η ανεργία, η οποία θα ξεπεράσει το αμέσως επόμενο διάστημα το 30%. Η αγορά είναι όλη παγωμένη, υπό στάση πληρωμών. Τα φαινόμενα ασυνέπειας των εργοδοτών στην πληρωμή των όποιων εργαζόμενων εργάζονται ακόμη έχουν φτάσει στο κατακόρυφο, η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, η μη καταβολή του ΦΠΑ. Η κατάσταση οδεύει σε μια καθολική στάση πληρωμών».

Για τον κίνδυνο εκτίναξης της πραγματικής ανεργίας στο 35% το 2013 προειδοποίησε σήμερα και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρομπόλης προέβλεψε, ότι η καταγεγραμμένη ανεργία στην Ελλάδα θα «σκαρφαλώσει» την επόμενη χρονιά στο δυσθεώρητο ποσοστό 29%, ενώ σε πραγματικούς αριθμούς θα διαμορφωθεί στο 34% με 35%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,75 εκατομμύρια ανέργους.



ΠΗΓΗ: tvxs.gr