3 Νοε 2012

Η τρικομματική γίνεται τώρα δικομματική


Ο Φ. Κουβέλης προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε μέσο πίεσης για απόσυρση των αλλαγών στα εργασιακά ή την κατάθεσή τους σε ξεχωριστό άρθρο, για να αποφευχθεί η κρίση. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν «παρών» και στον προϋπολογισμό.....

Τις επιφυλάξεις της για την ψήφιση του προϋπολογισμού θα καταθέσει η ΔΗΜΑΡ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ το κόμμα θα καθορίσει τη συνολική του στάση τόσο για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα όσο και για τον προϋπολογισμό, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Δευτέρα.

Τη σχετική απόφαση που περιλαμβάνει και την επιβεβαίωση της θέσης ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα δεχτεί τις αλλαγές στα εργασιακά έλαβε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος σε χτεσινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των βουλευτών και των στελεχών του κόμματος τάσσονται υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού, προκειμένου να καταδειχτεί η συνέπεια στη στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σημειώνουν επίσης ότι σε κάθε άλλη περίπτωση υπογράφουν το οριστικό διαζύγιο με την κυβέρνηση, θέτοντας σε κίνδυνο την προοπτική του κυβερνητικού συνασπισμού. Θεωρείται όμως δεδομένο πως θα υπάρξουν και προτάσεις για να δηλώσουν «παρών» οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στην κρίσιμη ψηφοφορία που αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Κύκλοι της Αγ. Κωνσταντίνου υπογραμμίζουν ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με τα εργασιακά έχουν φέρει το κόμμα του Φ. Κουβέλη σε μετωπική σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου. «Το ρήγμα με την κυβέρνηση είναι μεγάλο», αναφέρουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ και επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν και πολιτικά κριτήρια στην τελική απόφαση του κόμματος για την ψηφοφορία στον προϋπολογισμό.

Κινήσεις
Στην πολιτική σκακιέρα, το κόμμα του Φ. Κουβέλη προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε μέσο πίεσης για την απόσυρση των αλλαγών στα εργασιακά ή την κατάθεσή τους σε ξεχωριστό άρθρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, έχουν εξαλειφθεί οι πιθανότητες να κάνει πίσω η κυβέρνηση και να διαφοροποιήσει την ψήφο για τα εργασιακά. «Αν υπάρχει μία ελπίδα να κάνουν πίσω, είναι μόνο με παρέμβαση των Ευρωπαίων εταίρων οι οποίοι γνωρίζουν την αρνητική στάση της ΔΗΜΑΡ για το θέμα, την οποία θεωρούν παράγοντα κυβερνητικής σταθερότητας», αναφέρει ηγετικό στέλεχος του κόμματος στο «Εθνος».

Παρότι μεγάλη ομάδα βουλευτών και στελεχών υπερασπίζονται την άποψη ότι θα πρέπει η ΔΗΜΑΡ να δώσει θετική ψήφο στον προϋπολογισμό, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τα εργασιακά και η κατάθεσή τους σε ένα άρθρο μαζί με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής διαμορφώνουν δεύτερες σκέψεις. Οπως συζητήθηκε στην Κ.Ο. , οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις περιγράφονται και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού στις σελίδες 43 και 44, αφήνοντας ανοιχτό να ψηφίσουν «παρών» στον προϋπολογισμό οι βουλευτές του κόμματος.
Αποκλείουν αποχή
Στελέχη και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αποκλείουν -μέχρι στιγμής- το ενδεχόμενο αποχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις κρίσιμες ψηφοφορίες των μέτρων ή του προϋπολογισμού. Σε κάθε τόνο υπογραμμίζουν ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξουν με την παρουσία τους και την ψήφο τους να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Σύγκρουση 3 απόψεων στην ΚΕ τη Δευτέρα


Καθοριστική για τη ΔΗΜΑΡ θα είναι η εισήγηση του προέδρου του κόμματος Φ. Κουβέλη στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τη Δευτέρα, όπου θα καθοριστεί η στάση των βουλευτών στις κρίσιμες ψηφοφορίες για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να συγκρουστούν τρεις διαφορετικές αντιλήψεις, με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις με τα εργασιακά που έχουν δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Αγ. Κωνσταντίνου και έχουν θέσει τη ΔΗΜΑΡ με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης.

Η πρώτη άποψη που υπερασπίζονται ηγετικά στελέχη του κόμματος υποστηρίζει ότι το ρήγμα με την κυβέρνηση είναι μεγάλο, καθώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό με τη ΔΗΜΑΡ και να αποδεχτεί την άρνησή της για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Εμμένουν στη σταθερή άποψη να καταψηφιστούν τα εργασιακά με στόχο να μεταφερθεί στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της ΕΕ το πρόβλημα που αφορά ουσιαστικά το μέλλον της κυβέρνησης.

Οι διαφωνούντες

Η δεύτερη άποψη που υποστηρίζεται κυρίως από στελέχη της Κεντροαριστεράς που συνεργάζονται με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά από 2 βουλευτές και περίπου 5 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, υπερασπίζεται την ανάγκη να διευκολυνθεί η υπερψήφιση των μέτρων -ακόμα και με αποχή των βουλευτών από την ψηφοφορία- με στόχο να υπάρξει διέξοδος για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Τέλος, η εσωκομματική αντιπολίτευση επιδιώκει να αποχωρήσει τώρα η ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, καθώς υποστηρίζει ότι δεν είναι συμβατή η καταψήφιση των εργασιακών και η υπερψήφιση των δημοσιονομικών μέτρων.