19 Σεπ 2012

Επιστολή Τατούλη σε Δένδια - Στυλιανίδη για την εγκατάσταση των ΡΟΜΑ του καταυλισμού του Χαλανδρίου στην Κορινθία

 "Δεν θα γίνει η Πελοπόννησος depot ανθρωπίνων ψυχών"

Η είδηση πως σιωπηρώς και υποχθονίως προετοιμάζεται η εγκατάσταση ΡΟΜΑ απο την ευρύτερη περιοχη του δήμου Χαλανδρίου στους καταυλισμούς των Εξαμιλίων και του Ζευγολατιού έχει θυρυβήσει ιδιαίτερα την Κορινθία, που μετα απο τις τελευταίες εξελίξεις βλέπει....
να εξελίσσεται στα σπλάχνα ένα περίεργο και επικίνδυνο σκηνικό,που θα επιφέρει την πλήρη μετάλλαξή της.
Αμεσα ο Περιφερειάρχης Π. Τατούλης έστειλε επιστολή στους υπουργούς κυρίους Δένδια και Στυλιανίδη για το θέμα αυτό και συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής :

Η επιστολή Τατούλη σε Δένδια-Στυλιανίδη για την εγκατάσταση ΡΟΜΑ στην Κορινθία
Κύριε Υπουργέ,


            Η ενσωμάτωση των Ρομά, που αποτελούν ισότιμους Έλληνες πολίτες, στην ελληνική κοινωνία αποτελεί ένα χρόνιο ζήτημα, με ιδιαίτερες πολιτικές, οικονομικές και κυρίως κοινωνικές προεκτάσεις. Η επίτευξη του στόχου αυτού προϋποθέτει την εφαρμογή πολιτικών με ολοκληρωμένες προσεγγίσεις, με προοπτική σε βάθος χρόνου, σεβασμό στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη δημοκρατία, και κυρίως στη θεμελιώδη αρχή της ισοπολιτείας.

            Τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες επίκειται η μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά από την περιοχή του Νομισματοκοπείου, στο Δήμο Χαλανδρίου, στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας.

            Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως και για τη «φιλοξενία» των λαθρομεταναστών στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού Κορίνθου, δεν έχει προηγηθεί καμία ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία και ελλοχεύει ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής, αλλά και να επιταθούν οι συνθήκες γκετοποίησης, που ήδη υφίστανται σε άλλες περιοχές της Κορινθίας, όπως τα Εξαμίλια.

            Η Περιφέρεια Πελοποννήσου τάσσεται κατηγορηματικά απέναντι σε οποιαδήποτε λογική δημιουργίας ή μεταφοράς καταυλισμών, καθώς μια τέτοια συμπεριφορά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην «γκετοποίηση» συγκεκριμένων περιοχών, όπου παρατηρούνται έντονα προβλήματα κοινωνικής απομόνωσης, παραβατικότητας και εγκληματικότητας και συνεπώς έντονης υποβάθμισής της. Η υιοθέτηση τέτοιας λογικής δεν προσφέρει επίσης λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται από τους μεταφερόμενους πληθυσμούς, όπως αυτά της δημόσιας υγείας.

            Πέραν τούτου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου τάσσεται κάθετα απέναντι σε πρακτικές που τείνουν να την καταστήσουν «depot» ανθρώπινων ψυχών. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη ουσιαστικής ένταξης των Ρομά, που αποτελούν ισότιμους Έλληνες πολίτες, στην Ελληνική κοινωνία, με βασικό όμως γνώμονα της διαδικασίας αυτής την τοπικότητα και την κοινωνική εγγύτητα των πληθυσμών. Τασσόμαστε συνεπώς απέναντι στη λογική «μεταφοράς» πληθυσμών Ρομά από άλλες περιοχές της επικράτειας, «κατά το δοκούν», καθώς η τακτική αυτή οδηγεί στη  υποβάθμιση των ευρύτερων περιοχών εγκατάστασής τους.

 
Θεωρούμε επίσης ανεπίτρεπτο η Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην έχει ενταχθεί στο «Πλαίσιο Εθνικής Στρατηγικής για τους Ρομά»,  πρωταρχικός στόχος του οποίου είναι η άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά και η δημιουργία των προϋποθέσεων της κοινωνικής ένταξης των Ρομά, Ελλήνων και αλλοδαπών που διαβιούν νόμιμα στην χώρα, και παράλληλα να προωθείται η μετεγκατάσταση καταυλισμού σε έδαφός της.


Κύριε Υπουργέ,

Καλείστε για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσετε άμεσα ένα χρόνιο και ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά στιγμή, όπου οι κοινωνικές εντάσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας, απειλούν τη συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας.

Ο σεβασμός στις δημοκρατικές αξίες του ουσιαστικού και συνεχή διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί πολιτική δέσμευση και, ήδη, κατάκτηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σας καλούμε λοιπόν να αναθεωρήσετε τον πιθανό σχεδιασμό για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά στον Κόρινθο και να συνεργαστούμε για την εφαρμογή στην Περιφέρειά μας ενός πιλοτικού προγράμματος, που θα έχει ως στόχο την αποτροπή δημιουργίας περιοχών «γκέτο» και τη διαρκή ένταξη των Ρομά στην Ελληνική κοινωνία, με διαρκή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.

Ας σημειωθεί ότι για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού είχαμε εδώ και ένα χρόνο ζητήσει συνάντηση όλων των συναρμόδιων φορέων, χωρίς, ωστόσο, να λάβουμε ποτέ απάντηση.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου γνωρίζουμε πολύ καλά την αναποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων που δαπανήθηκαν, μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, για το σκοπό αυτό σας καλούμε ξανά να συνεργαστούμε ουσιαστικά, από κοινού με τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές δομές, για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτικής ένταξης των Ρομά, που αποτελούν Έλληνες πολίτες με ίσα δικαιώματα, στην Ελληνική κοινωνία.