19 Σεπ 2012

Ισοβίτης ετών 13: Μια ιστορία που διχάζει και συγκλονίζει


Συγκλονίζει τις ΗΠΑ η υπόθεση του 13χρονου, σήμερα, Κριστιάν Φερνάντεζ, ο οποίος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να γίνει ο μικρότερος ισοβίτης στη χώρα. 
Ο Φερνάντεζ μόλις σε ηλικία 12 ετών, ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον...
2χρονο αδερφό του, ενώ κατηγορείται και για τον βιασμό του 5χρονου ετεροθαλή αδελφού του. 

Σύμφωνα με το Associated Press η υπόθεσή του θα δικαστεί σαν να επρόκειτο για ενήλικο, ενώ ήδη ο Φερνάντεζ είναι ο μικρότερος προφυλακιστέος που περιμένει να δικαστεί στην κομητεία του Duval. Η, ήδη, ιδιαίτερη περίπτωση ενισχύεται από το γεγονός, ότι ο 13χρονος είχε μια ζωή γεμάτη από περιστατικά κακοποίησης από την πολύ νεαρή του ηλικία.

Ζωή σαν εφιάλτης

Σε ηλικία μόλις δύο χρόνων, o Κριστιάν βρέθηκε να κυκλοφορεί ολόγυμνος στον δρόμο, καθώς η ναρκομανής γιαγιά του τον είχε παρατήσει και η τύχη της 14χρονης μητέρας του αγνοούνταν.

Ενώ ακόμα ήταν παιδί, τον βίασε ο πατέρας του, με τον εφιάλτη να συνεχίζεται καθώς επάνω του ασέλγησε και ένας ξάδελφός του. Αργότερα, τον ξυλοκόπησε ο πατριός του, ο οποίος και αυτοκτόνησε λίγο πριν φτάσει στο σπίτι του θύματος η αστυνομία, που είχε κληθεί να ερευνήσει το περιστατικό.

Σήμερα, στην τρυφερή, για άλλα παιδιά, ηλικία των 13 ετών, αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη δολοφονία του 2χρονου αδελφού του, τον οποίο λέγεται ότι χτυπούσε μέχρι να ξεψυχήσει και το βιασμό του 5χρονου ετεροθαλούς αδελφού του. Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με την κατάθεση της μητέρας του, εκείνη είχε αφήσει τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι, ενώ δεν μετέφερε το χτυπημένο παιδί άμεσα στο νοσοκομείο αλλά μετά από οκτώ, τουλάχιστον, ώρες.

Στο μεταξύ, αναφορικά με τη δολοφονία του αδελφού του, η έκθεση του ιατροδικαστή αναφέρει, ότι ο αδερφός του Φερνάντεζ ίσως επιβίωνε, εάν είχε μεταφερθεί νωρίτερα στο νοσοκομείο. Η μητέρα του 13χρονου καταδικάστηκε και αντιμετωπίζει κάθειρξη έως 30 χρόνια.

Προφυλάκιση και δίκη

Η εισαγγελία μετά από ψυχολογικές αξιολογήσεις έκρινε, ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας του, η προφυλάκιση του Φερνάντεζ είναι αναγκαία, καθώς κρίθηκε «επικίνδυνα βίαιος». Ο ίδιος ο 13χρονος στην απολογία του αρνήθηκε ότι είχε την πρόθεση να σκοτώσει τον αδελφό του, ενώ σε μια από τις αξιολογήσεις σημειώνεται, ότι «κατά τη διάρκεια του εγκλήματος, ο δράστης έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν του. Η κακοποίηση από τον πατριό του ήταν το κίνητρο για το αδίκημα του».Εάν δικαστεί για φόνο πρώτου βαθμού, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε ισόβια, κάτι το οποίο έχει διχάσει την κοινή γνώμη και τους ειδικούς.

Πάντως, σύμφωνα με το CBS, το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκο, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ότι είναι αντισυνταγματικό, να ορίζεται για ανήλικους παραβάτες ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Εξάλλου σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, παιδιά που κατηγορούνται για τόσο βίαια εγκλήματα δικάζονται συνήθως ως ανήλικοι και αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερες ποινές.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Φερνάντεζ, προκύπτει το ζήτημα, ότι δεν μπορούν να τον ενημερώσουν για την ποινή που τον περιμένει σε κάθε περίπτωση. Επιπλέον, ζήτημα προκύπτει καθώς λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο 13χρονος κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν σε θέση να καταλάβει πια ήταν τα δικαιώματα του κατά τις ανακρίσεις της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη είναι ιδιαιτέρως διχασμένη. Αρκετοί πιστεύουν, ότι η Εισαγγελέας Άντζελα Κόρει έκανε λάθος στην απόφαση να δικαστεί ως ενήλικας ο Κριστιάν Φερνάντεζ.
 
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση αποτελεί μία από τις δυσκολότερες δίκες που θα διεξαχθούν στα δικαστήρια της Πολιτείας και ίσως αποτελέσει κομβικό σημείο για την αντιμετώπιση παρόμοιων υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται ανήλικοι.

H δικαστής Μάλορυ Κούπερ θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: 

Είναι δυνατόν ένα τόσο μικρό παιδί να περάσει όλη του τη ζωή στη φυλακή; 
Μπορεί ο ίδιος να κατανοήσει τα εγκλήματα του και τα περίπλοκα νομικά ζητήματα, που αφορούν την υπόθεσή του; 
Και, τέλος, τι ρόλο έπαιξε η κακοποίηση, που ο ίδιος έχει υποστεί στη ζωή του;

ΠΗΓΗ: tvxs.gr