7 Σεπ 2012

Ντράγκι : Έτσι θα σώσουμε το ευρώ


Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό αυστηρούς όρους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με στόχο να περιορίσει το υψηλό κόστος δανεισμού των...
χωρών της ευρωζώνης. 
Προϋπόθεση για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ είναι η προσφυγή της ενδιαφερόμενης χώρας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ESFS ή ESM και η απαρέγκλιτη τήρηση των όρων και των στόχων των προγραμμάτων μείωσης του ελλείμματος. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε, πως διατηρεί αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,75%. 

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη, στο πρόγραμμα, στο οποίο δεν προβλέπεται όριο στο ποσό αγοράς ομολόγων, υπήρξε μόνο μια αντίθετη άποψη, από την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στα σχέδια Ντράγκι. Σημειώνεται, ότι η ΕΚΤ δεν θα διατηρεί καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή και θα επικεντρωθεί σε ομόλογα διάρκειας μέχρι τριών ετών.

Το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με τίτλο Outright Monetary Transactions (Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές, OMT), «θα διασφαλίζει τη διάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης», τόνισε και υποστήριξε πως το νέο πρόγραμμα θα αποτελέσει «ένα πλήρως αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας ενάντια σε οποιαδήποτε καταστροφολογικά σενάρια». «Παραμένουμε αυστηρά εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων μας», επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε, πως με αυτό το πρόγραμμα  θα εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά ομολόγων και οι «αβάσιμες» ανησυχίες των επενδυτών.

Ωστόσο, επισήμανε την ανάγκη να συνεχίσουν οι κυβερνήσεις τα σχέδια μείωσης του ελλείμματος αλλά και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε, ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ έρχονται ως απάντηση στην οικονομική συρρίκνωση της ευρωζώνης το 2012 και στο ενδεχόμενο η συρρίκνωση να συνεχιστεί και το 2013.


    Σχετικά με το πλαίσιο του ΟΜΤ:
    
        - Οι παρεμβάσεις θα γίνονται υπό τον όρο υποβολής σε πρόγραμμα ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESFS ή ESM), οποιασδήποτε μορφής
        - Θα επιδιώκεται η συμμετοχή του ΔΝΤ
        - Θα πρέπει να συνοδεύονται από εγγυήσεις


Σημειώνεται, πως σε περίπτωση που οι στόχοι των προγραμμάτων δεν τηρούνται, η ΕΚΤ θα μπορεί να διακόπτει το πρόγραμμά της. Το πρόγραμμα είναι ανοικτό και για όσες χώρες υπάγονται προς το παρόν σε πρόγραμμα στήριξης, όταν αυτές ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές.

Η κατάσταση στις αγορές ομολόγων για τα χρεόγραφα της Ευρωζώνης είναι «διαστρεβλωμένη, και είναι διαστρεβλωμένη προς όλες τις κατευθύνσεις» τόνισε ο Ντράγκι. Στόχος του ΟΜΤ είναι η αποκατάσταση του «ενιαίου χαρακτήρα» της νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, η ΕΚΤ χαλάρωσε τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση των τραπεζών, οι οποίες πλέον θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

«(Η ΕΚΤ) αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου απαιτούμενου επιπέδου πιστοληπτικής αξιολόγησης στην αποδοχή εμπράγματων εξασφαλίσεων» τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

Η κίνηση αυτή αφορά το χρέος που έχει εκδοθεί, ή έχει εγγυηθεί, από κυβερνήσεις της ευρωζώνης οι οποίες μπορεί να μπουν στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Θα ισχύει εξίσου για χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν ήδη μπει σε μνημόνια της ΕΕ και του ΔΝΤ και τηρούν τους όρους τους. Επίσης, η ΕΚΤ αναφέρει ότι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση της 18ης Ιουλίου για τις εξασφαλίσεις που δέχεται σε μορφή ομολόγων τα οποία έχουν εκδοθεί από την Ελλάδα ή που τελούν υπό την εγγύησή της.

Αντιδράσεις...

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, κατήγγειλε το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που αποφάσισε να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι αγγίζει τα όρια του τυπώματος χρήματος, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κυβερνήσεις.
 
Την ίδια στιγμή, ικανοποιημένος δηλώνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ο οποίος σημειώνει, ότι το πρόγραμμα «θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης». Παράλληλα ο Όλι Ρεν κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για έξοδο από την κρίση.
 
Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). «Χαιρετίζουμε θερμά το νέο πλαίσιο παρέμβασης της ΕΚΤ», αναφέρει σε δήλωσή της και προσθέτει πως «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί εντός των ορίων της αποστολής του».

Τις ανακοινώσεις χαιρέτισε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισημαίνοντας ότι η Τράπεζα «ενήργησε σύμφωνα με την εντολή της» φροντίζοντας «για τη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Την ώρα των ανακοινώσεων Ντράγκι, η Άνγκελα Μέρκελ και Μαριάνο Ραχόι είχαν συνάντηση στη Μαδρίτη. «Η Ισπανία και η Γερμανία θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλυθεί οριστικά η κρίση του ευρώ», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Θέλουμε να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία όσον αφορά τη συνέχεια του σχεδίου του ευρώ», συμπλήρωσε.

«Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο ευρώ στο σύνολό του», ανέφερε η Μέρκελ και σημείωσε, πως δεν μίλησε καθόλου με τον Ισπανό πρωθυπουργό για τους όρους που ενδέχεται να τεθούν στη Μαδρίτη.

«Συζητήσαμε γι' αυτό που υλοποιείται αυτήν τη στιγμή στην Ισπανία, αλλά δεν θίξαμε καθόλου τους ενδεχόμενους (οικονομικούς) όρους», τόνισε η Μέρκελ, η οποία εξήρε τις προσπάθειες της Ισπανίας για τη μείωση του ελλείμματός της.




ΠΗΓΗ: tvxs.gr