19 Ιουλ 2012

Π. Μπεγλίτης: Δύσκολη εξίσωση η δημοσιονομική προσαρμογή


Την ανάγκη να παραταθεί χρονικά η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογράμμισε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Πάνος Μπεγλίτης. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι θα είναι δύσκολο να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση και να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα...
ώστε να μη γίνουν περαιτέρω οριζόντιες περικοπές και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί στην κοινωνία η ψευδαίσθηση ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστούν. Τόνισε, δε, ότι πρέπει να δημιουργηθούν αναχώματα απέναντι στο λαϊκισμό, απ' όπου κι αν προέρχεται, διότι, όπως επισήμανε, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ενός λαϊκισμού αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Παναγιώτη Τσούτσια.

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «Για μας θα έπρεπε, και είναι ένα αίτημα και των κυβερνητικών εταίρων, να παραταθεί χρονικά η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, με πάρα πολλούς αγνώστους, που άγνωστοι σε αυτή την εξίσωση είναι και οι εσωτερικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, του πολιτικού συστήματος και οι αντοχές της ίδιας της κυβερνητικής συνεργασίας, άγνωστοι χ είναι και οι ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη την επόμενη περίοδο. Δε θα έλεγα ότι έχουμε να κάνουμε με τον τετραγωνισμό του κύκλου, φοβάμαι όμως ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε σύντομα ή με την ίδια ευκολία που ορισμένα κόμματα την προεκλογική περίοδο αναζητούσαν είτε την επαναδιαπραγμάτευση είτε τα ισοδύναμα, προκειμένου να μην πάμε σε περαιτέρω τυφλές οριζόντιες περικοπές».

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση στην κοινωνία, στον ελληνικό λαό, ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστούν».

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «Πρέπει να δημιουργήσουμε αναχώματα απέναντι στο λαϊκισμό, απ' όπου κι αν προέρχεται. Γιατί κατά την άποψή μου, ο μεγάλος κίνδυνος για τους δημοκρατικούς θεσμούς είναι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ενός λαϊκισμού, είτε από τα αριστερά, είτε από τα δεξιά, που θα ροκανίσει, θα δηλητηριάσει, θα υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς με πραγματικά ανυπολόγιστες κοινωνικές και δημοκρατικές συνέπειες για τη χώρα την επόμενη περίοδο».




ERT ON LINE