«Αδύνατη» θεωρεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ο Paul Krugman, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo επισημαίνει, ότι η έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να βοηθήσει την Ισπανία, για την οποία προτείνει επίσης, «μειώσεις...
μισθών για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της».
Ο νομπελίστας οικονομολόγος επισήμανε, ότι η ΕΕ αντιμετώπισε εξαρχής λάθος την κρίση, ως μια κρίση ανεύθυνης υπερχρέωσης των χωρών η οποία θα αντιμετωπιζόταν με μέτρα λιτότητας. «Αυτό ήταν λάθος, ειδικά για χώρες όπως η Ισπανία της οποίας το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ το χρέος, αλλά το πώς θα αναπροσαρμόσει την οικονομία της μετά την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων», τόνισε ο Krugman.
«Μία Ελλάδα έξω από το ευρώ θα βοηθούσε την Ισπανία», καθώς, όπως λέει, σήμερα η Ευρώπη έχει παραλύσει περιμένοντας τι θα συμβεί στην Ελλάδα. «Όλοι προσπαθούν να θέσουν σε λειτουργία το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας, ωστόσο δεν πιστεύω ότι έχει την παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας», τονίζει και εκτιμά, πως «είναι αδύνατον να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».
Σχετικά με το πως θα επωφεληθεί η Ισπανία από μία έξοδο από το ευρώ αναφέρει, πως «στην αρχή, μια έξοδος θα προκαλούσε μια κρίση και θα έφευγαν δισεκατομμύρια ευρώ από τις ισπανικές τράπεζες, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ούτως ή άλλως. Η έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κλίμα το οποίο θα έκανε την Angela Merkel να αναθεωρήσει την πολιτική της. Η Ισπανία ακόμα μπορεί να αντισταθεί. Αλλά θα καταφέρει να συνεχίσει στο ευρώ μόνο αν υπάρχει αλλαγή στις Βρυξέλες, στην Φρανκφούρτη και το Παρίσι».
Παράλληλα, σημειώνει, ότι οι ευρωπαίοι δεν θα χάσουν τόσα πολλά από μία έξοδο από ευρώ, καθώς «θα χάσουν τα λεφτά που είχαν τοποθετήσει στην Ελλάδα, αλλά αυτά ήταν ήδη χαμένα».
«Αυτό που πρέπει να κάνει η ΕΕ είναι να εξασφαλίσει ένα σχέδιο προσωρινής βοήθειας για την Ισπανία και την Ιταλία, και οπωσδήποτε μια αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», σημειώνει ο Krugman και εκτιμά, ότι «η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει σχέση με την παρούσα κρίση στην Ισπανία, η οποία οφείλεται στα εκατομμύρια που πήρε η χώρα από την ΕΕ, τα οποία δημιούργησαν την κατασκευαστική φούσκα που δεν μπορούν τώρα να πληρώσουν οι τράπεζες». «Αυτό θα συνέβαινε στην Ισπανία ακόμα και αν η Ελλάδα δεν είχε μπει ποτέ στο ευρώ», πρόσθεσε.
Ο Krugman επισημαίνει, πως αυτό που χρειάζεται τώρα η Ισπανία είναι «μια παρέμβαση της ΕΚΤ για να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού της και να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί της στόχοι», δύο αλλαγές, που όπως λέει, «πιθανώς να τις δεχτεί η γερμανίδα καγκελάριος» καθώς θα έχει μόνο δύο επιλογές: «Ή να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης για την Ισπανία ή να υπογράψει το τέλος του ευρώ».
Καταλήγοντας ο νομπελίστας οικονομολόγος προτείνει τη δημιουργία ενός σχεδίου τόνωσης της ισπανικής οικονομίας από την ΕΕ και επισημαίνει, πως από την πλευρά της η Ισπανία θα πρέπει «να μειώσει τους μισθούς, ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, ενισχύοντας παράλληλα την βιομηχανία της και τις εξαγωγές».
«Η Ισπανία θα περάσει μια μακρά περίοδο με υψηλή ανεργία, κάτι για το οποίο δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα η κυβέρνηση. Μια έξοδος της Ισπανίας από το ευρώ ίσως να ήταν μακροπρόθεσμα μια ανακούφιση για τη χώρα, βραχυπρόθεσμα όμως θα δημιουργούσε χάος», τονίζει.