«Tsipromania»! Είναι ο όρος που γεννήθηκε από τους ίδιους τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών ΜΜΕ που διαγκωνίζονταν στις αίθουσες Τύπου του Παρισιού και του Βερολίνου όπου ο κ. Αλ. Τσίπρας έδινε συνεντεύξεις.... για το ποιος θα αποσπάσει το καλύτερο φωτογραφικό ή τηλεοπτικό πλάνο ή ποιος θα εκμαιεύσει μια δήλωσή του. Μάλλον με υπαινικτική διάθεση κάποιοι εξ αυτών συνέκριναν από πλευράς δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος το γεγονός με την επίσκεψη του Φιντέλ Κάστρο στο Παρίσι στα μέσα του ’90, ενώ στο Βερολίνο έλεγαν ότι μόνο στον Μπαράκ Ομπάμα είχε συγκεντρωθεί τέτοιο πλήθος ανθρώπων των ΜΜΕ! Ετσι στον χώρο του κτιρίου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης συγκεντρώθηκαν περί τους 200 εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ενώ στο Bundespressekonferenz, την αίθουσα Τύπου του Βερολίνου, περί τους 300.
Προς τι η υποδοχή χολιγουντιανού σταρ που επεφύλαξαν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ορισμένα εξ αυτών αποκαλούν «λαϊκιστή», «ακραίο αριστερό» και «δημαγωγό»; Σίγουρα όχι εξαιτίας της επικοινωνιακής «λάμψης» του κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος καλείται πλέον να αποδείξει, εντός και εκτός Ελλάδας, όχι αν είναι συμπαθής ή «pop πολιτικός», όπως τον αποκάλεσε γερμανίδα βουλευτής της Αριστεράς, αλλά αν είναι σαφής, πειστικός και γειωμένος με τη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνει το 16,7% και όχι τα φλας των δημοσιογράφων ή τα διθυραμβικά λόγια του περίγυρου.
Για τους Ευρωπαίους, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας είναι ο αστάθμητος παράγων-«έκπληξη» ο οποίος μπορεί να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη ισορροπία τρόμου που επικρατεί στην ευρωζώνη και γνωρίζουν καλά ότι, αν από το αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου προκύψει περαιτέρω ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται ήδη ως τάση στις δημοσκοπήσεις, τότε η σύγκρουση που θα επέλθει με τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων και οι επιπτώσεις της, θετικές ή αρνητικές, δεν θα αφορούν μόνο τους Ελληνες αλλά το σύνολο της ευρωζώνης.
«Εξτρεμιστές...»
Το κλίμα που συνάντησε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη ήταν απρόσμενο. «Υπήρξε τέτοιο εκρηκτικό ενδιαφέρον που ξεπερνούσε κάθε όριο, ακόμη και της πιο ξέφρενης φαντασίας μας» εκμυστηρεύεται ένας εκ των συνταξιδιωτών του κ. Τσίπρα, ο οποίος παρακολουθούσε έκθαμβος την προβολή της επίσκεψης από τα ευρωπαϊκά μέσα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα δελτία ειδήσεων.
Ο κ. Τσίπρας επεδίωξε να ανατρέψει την εικόνα του «αριστερού εξτρεμιστή» που ορισμένοι δημοσιογράφοι του αποδίδουν και, όπως διαβεβαιώνουν άνθρωποι που βρέθηκαν μαζί του, «αποδείξαμε ότι δεν θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη ούτε να κηρύξουμε την επανάσταση». Βεβαίως τα φοβικά σύνδρομα που καλλιεργούνται στην Ευρώπη για την Ελλάδα δεν κάμφθηκαν. Ωστόσο η παρουσία του κ. Τσίπρα και το ενδιαφέρον που πυροδότησε βελτίωσαν επικοινωνιακά το κλίμα. Ακόμη και η περιβόητη φράση περί «Ολαντρέου» που χρησιμοποίησε για τον γάλλο πρόεδρο δεν υπερτονίστηκε από τα γαλλικά ΜΜΕ, σε αντίθεση με τα δικά μας, που την εξέλαβαν ως ακραία ένδειξη μικρομεγαλισμού, προκαλώντας την μήνιν της Κουμουνδούρου που προανήγγειλε «αντίποινα» για καναλάρχες και εκδότες.
«Δεν ξέρω αν φοβίσαμε την Ευρώπη αλλά μάλλον την ξαφνιάσαμε απ' ό,τι φαίνεται από την παρουσία σας» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους στο Παρίσι, παρουσία των ομοϊδεατών του της γαλλικής Αριστεράς κκ. Π. Λοράν, εθνικού γραμματέα του ΓΚΚ, και του πρώην σοσιαλιστή Ζαν-Λυκ Μελανσόν, υποψηφίου στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές με το Μέτωπο της Αριστεράς. «Ενας από τους στόχους μας είναι να αναγκάσουμε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να δουν το πρόβλημα» εξήγησε στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντάς τους ότι «κανένας λαός, πουθενά στον κόσμο, πόσω δε μάλλον στην Ευρώπη, δεν μπορεί να οδηγείται εθελοντικά στην αυτοκτονία».
Ελληνικό «πείραμα»
Ο κ. Τσίπρας επεδίωξε να προϊδεάσει τους Ευρωπαίους ότι, αν το πείραμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα συνεχιστεί, τότε θα εξαχθεί και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεγγύη των λαών ώστε να αναζητηθεί από κοινού μια προοπτική επανίδρυσης της Ευρώπης σε νέες βάσεις ενάντια στις «συνταγές της καταστροφής» που δοκιμάζονται σήμερα στην Ελλάδα.
Κατέστησε δε σαφές από την πλευρά του, μιλώντας μάλιστα ενώπιον των γερμανών δημοσιογράφων, παρουσία των ηγετών της γερμανικής Αριστεράς κκ. Κλάους Ερνστ και Γκρέγκορ Γκίζι, ότι «δεν είμαστε μια δύναμη, όπως μας παρουσιάζουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και ενδεχομένως στην Ευρώπη, που θέλει την καταστροφή της ευρωζώνης, αντιθέτως είμαστε μια βαθιά φιλοευρωπαϊκή δύναμη», καλώντας τη γερμανική κοινή γνώμη να δει τις εξελίξεις στην Ελλάδα ως «ευκαιρία για να ταρακουνηθούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες και να συνειδητοποιήσουν τον αδιέξοδο δρόμο όπου βαδίζουν». Κάλεσε μάλιστα ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης τους γερμανούς πολίτες να επιλέξουν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Οι επαφές
Στις επαφές που είχαν τα μέλη της αντιπροσωπείας (τον κ. Τσίπρα συνόδευαν οι κκ. Ι. Δραγασάκης, Π. Λαφαζάνης, Ι. Μηλιός και Γ. Σταθάκης) κυρίως με παράγοντες της γαλλικής και της γερμανικής Αριστεράς αλλά και με θεσμικούς παράγοντες, όπως ο σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης κ. Ζαν Πιζανί, διευθυντής του ευρωπαϊκού think tank «Bruegel», βουλευτές, οικονομολόγους και δημοσιογράφους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, το συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι «όλοι αποδέχονται πως η κατάρρευση της Ελλάδας σημαίνει και διάλυση του ευρώ» και επίσης ότι «μιλούν για την αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας λύσης κοινώς αποδεκτής» ώστε να ξεπεραστεί το οριακό σημείο στο οποίο έχει περιέλθει η κατάσταση στην Ελλάδα.
Οι εξελίξεις δεν αφήνουν αδιάφορους τους Ευρωπαίους, οι οποίοι, σύμφωνα με τους συνταξιδιώτες του κ. Τσίπρα, «φαίνεται να το συζητούν». «Κάτι αρχίζει να κινείται» λένε χαρακτηριστικά, καθώς εισέπραξαν την αίσθηση ότι οι συνομιλητές τους δείχνουν να κατανοούν πως η συνταγή του μνημονίου και τα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας που το συνοδεύουν είναι μη αποτελεσματικά. Το ερώτημα ωστόσο που παραμένει είναι ως πού είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.
Γερμανοί και γάλλοι πολιτικοί
Ενοχλημένος ο Σταϊνμάγερ, έξαλλος ο Κον-Μπεντίτ
Αυτό που μεταφέρει η Κουμουνδούρου ως κλίμα είναι ότι οι ευρωπαίοι συνομιλητές τους, πέραν των ομοϊδεατών τους, τους είπαν ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μην τηρήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, αλλά από εκεί και πέρα μπορεί να γίνει συζήτηση σχετικά με το τι θα αλλάξει. Ωστόσο ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που ζήτησε και είδε επί ημίωρο τον κ. Αλ. Τσίπρα, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση εμφανίστηκε κάθετος: «Τον κάλεσα για να του πω ότι η πολιτική του οδηγεί την Ελλάδα στο αδιέξοδο και ότι, αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δεν θα το κάνει και η Γερμανία με τους εταίρους της, με αποτέλεσμα τη διακοπή των πληρωμών». Και ότι δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής των όρων του δεύτερου μνημονίου παρά μόνο πιο ελαστική εφαρμογή τους.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρουν ότι σε αντίθεση με το «τελεσιγραφικό» ύφος των δηλώσεων αυτών, που το αποδίδουν σε εσωτερικούς λόγους, το κλίμα στη συνάντηση ήταν διαφορετικό, μάλλον εποικοδομητικό, όπως υποστηρίζουν. Είχαν προηγηθεί βεβαίως οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα από το Παρίσι (περί προτεκτοράτου και περί ενοικιαστών και ιδιοκτητών στην ΕΕ) με αφορμή την ιδέα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα που αποδίδεται στην καγκελάριο της Γερμανίας, δηλώσεις που οδήγησαν στη ματαίωση του ραντεβού που είχε ζητήσει και είχε κλείσει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αφήνοντας να διαρρεύσει η ενόχλησή του για όσα είπε ο κ. Τσίπρας.
Τα χειρότερα ωστόσο επεφύλαξε για τον κ. Τσίπρα, εκτός του πλαισίου του ταξιδιού, ο κ. Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο οποίος αποκάλεσε το πρόγραμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα «τρέλα» και «ανοησία». «Ο κ. Κον-Μπεντίτ είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Τα έχει κάνει όλα στη ζωή του. Τώρα εκφράζει τη μνημονιακή άποψη της Ευρώπης» σχολιάζει η Κουμουνδούρου.
to vina.gr