25 Απρ 2012

Η γέφυρα που άλλαξε σε μία νύχτα


Η γέφυρα River Street είναι μια από τις πολλές γέφυρες της Βοστώνης. Οταν παρουσίασε σημαντικές βλάβες, οι υπεύθυνοι σκέφθηκαν ότι η αποκατάστασή της θα προκαλούσε τουλάχιστον δύο χρόνια παρακάμψεων και την οργή των οδηγών...


Τελικά, την αντικατέστησαν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. 

Χρησιμοποιώντας «νέες τεχνικές κατασκευής γεφυρών», μια σειρά μεθόδων και νέων τεχνολογιών που μπορούν να επισπεύσουν θεαματικά τέτοια έργα, η Πολιτεία της Μασαχουσέτης πρωτοπορεί στην προσπάθεια να περιοριστεί όσο γίνεται η ταλαιπωρία των οδηγών. 
Τον περασμένο χρόνο οι Αρχές της Πολιτείας αντικατέστησαν 14 γέφυρες στην εθνική οδό 93 μέσα σε 10 Σαββατοκύριακα.
Η πιο εντυπωσιακή τεχνική είναι η «βαριά άρση» - όταν ένα κομμάτι της γέφυρας σηκώνεται στον αέρα και κατόπιν τοποθετείται στη θέση του.  
Το Τμήμα Μεταφορών της Πολιτείας βελτίωσε κατά πολύ τις διαδικασίες που τηρούσε μετά την κατάρρευση, τον Αύγουστο του 2007, μιας γέφυρας σε εθνική οδό της πόλης Μινεάπολις και έστρεψε το ενδιαφέρον στην ταχεία αντικατάσταση, η οποία μάλιστα κοστίζει εξίσου, εάν όχι και λιγότερο από τις πιο αργές τεχνικές.

Στη River Street οι εργάτες ξεκίνησαν την προετοιμασία πέρυσι και άρχισαν να κατασκευάζουν τη νέα γέφυρα σε έναν διπλανό χώρο τους τελευταίους μήνες. 
Την περασμένη Παρασκευή οι υπεύθυνοι έκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή και άπλωσαν στις ράγες κομμάτια ατσαλιού για να περάσουν τα τρέιλερ. 
Το βράδυ ξηλώθηκε η παλιά γέφυρα και το Σάββατο οι εργάτες τοποθέτησαν τσιμεντένια καλύμματα στα υπάρχοντα αντερείσματα, που θα στηρίξουν τη νέα γέφυρα.
Το πρωί της Κυριακής, η νέα γέφυρα River Street - 400 τόνοι ατσαλιού και τσιμέντου - κύλησε πάνω σε τρέιλερ Goldhofer και στηρίγματα που βοήθησαν να κρατηθεί η ισορροπία. 

Ολα ελέγχονταν ηλεκτρονικά με ειδικά τηλεκοντρόλ. 
Ειδικοί βρίσκονταν στις τέσσερις γωνιές για να βεβαιωθούν ότι όλα ευθυγραμμίζονται όπως πρέπει. Το απόγευμα της Κυριακής τα πάντα βρίσκονταν στη θέση τους. 
Και το επόμενο βράδυ η κίνηση έρεε κανονικά κατά μήκος της καινούργιας γέφυρας.

ΠΗΓΗ: tanea.gr