Του Γιώργου Αγγελόπουλου
Πάνε τώρα δώδεκα χρόνια που ο Αμερικανός Ντάνιελ Σουέλο δεν έχει κερδίσει, δεχθεί ή ξοδέψει ούτε δολάριο.
Το 2000 πήρε την απόφαση να ζήσει χωρίς χρήματα και εγκαταστάθηκε σε μια σπηλιά στη Γιούτα...
Και δεν εγκατέλειψε μόνο τα χρήματα, αλλά και το δελτίο ταυτότητάς του, την άδεια οδήγησης, ακόμη και το όνομά του - από Σελαμπάρτζερ, έγινε Σουέλο, που σημαίνει «έδαφος» στα ισπανικά.
«Ολόκληρη η κοινωνία μας είναι σχεδιασμένη, ώστε να μην έχεις άλλη επιλογή παρά να ζεις με χρήματα», λέει. «Πρέπει να είσαι μέρος του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι παράνομο να ζεις έξω απ' αυτό».
Ο Σουέλο αψήφησε αυτόν τον «νόμο» και εδώ και δώδεκα χρόνια ζει συλλέγοντας καρπούς, από το ψάρεμα, με τρόφιμα που του προσφέρουν φίλοι ή περαστικοί ή που έχει βρει σε απορρίμματα, μερικές φορές και από το κυνήγι.
«Από το φθινόπωρο του 2000 ζω χωρίς ούτε μια δεκάρα. Δεν χρησιμοποιώ ούτε δέχομαι χρήματα και δεν συμμετέχω σε συσσίτια ούτε δέχομαι τα βοηθήματα της κυβέρνησης», εξηγεί στον ιστότοπό του στο Ιντερνετ (https://sites.google.com/site/livingwithoutmoney/), όπου απαντά επίσης σε ερωτήσεις όπως: «Μήπως οι άνθρωποι σας ενοχλούν;», «Θέλω να ζήσω χωρίς χρήματα, αλλά πώς να το κάνω όταν έχω οικογένεια και παιδιά;», «Πιστεύετε ότι το χρήμα είναι ο διάβολος;», «Τι κάνετε με τα γυαλιά σας και με την οδοντιατρική περίθαλψη;», «Είστε εξτρεμιστής;», «Και τι γίνεται με την υγιεινή;».
Ο Σουέλο επέλεξε, να μην ενταχθεί ούτε σ' ένα σύστημα ανταλλαγών «με άλλα άτομα σ' αυτόν τον κόσμο», επειδή λέει, πως προτιμάει να κάνει εμπόριο «με το Σύμπαν, με τον Θεό, αν προτιμάτε, με τον τρόπο των άγριων ζώων».
Η βρετανική «Ντέιλι Μέιλ» εξηγεί, πως ο Σουέλο προέρχεται από μια φονταμενταλιστική οικογένεια πολύ συντηρητική, πράγμα που τον ώθησε να πάρει στα σοβαρά τη θρησκεία και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το χρήμα και οι συγκρούσεις που δημιουργεί δεν είναι δίκαια ούτε χριστιανικά.
Ο Ντάνιελ Σουέλο έχει επίσης ένα μπλογκ (http://www.zerocurrency.blogspot.fr/), το οποίο ανανεώνει από το 2006 μέσω μιας δημόσιας βιβλιοθήκης.
Αφηγείται εκεί, για παράδειγμα, την περιοδεία που έκανε με την ευκαιρία της κυκλοφορίας, φέτος τον Μάρτιο, του βιβλίου, που ο Μαρκ Σαντίν είχε αρχίσει να του αφιερώνει την επομένη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 («The Man Who Quit Money» - «Ο άνθρωπος που εγκατέλειψε το χρήμα»).
Το 2000 «ήταν 39 ετών, προερχόταν από μια καλή οικογένεια, είχε πάει στο πανεπιστήμιο. Δεν ήταν ψυχικά άρρωστος, ούτε έπαιρνε ναρκωτικά», διευκρινίζει ο Μαρκ Σαντίν σε άρθρο του στην «Globe & Mail» και στο BBC εξηγεί:
«Λέει, πως δεν περιμένει να αρχίσουν όλοι να ζουν σε σπηλιές, όμως ελπίζει ότι μια μέρα το χρήμα δεν θα χρησιμεύει πια».